Україна наводить порядки

07.03.2006

      Паніка у Придністров'ї розпочалася після того, як 3 березня українські прикордонники закрили кордони для товарів із цього регіону, які де-юре є контрабандою.

      Наприкінці минулого року уряди Молдови та України домовилися, що всі вантажі придністровського походження повинні оформляти саме молдовські митники, а не митна служба невизнаної республіки. Зауважимо, що офіційний Кишинів віддавна висловлював претензії до України, яка, мовляв, пропускає контрабанду у двох напрямках через українсько-придністровський кордон. У грудні минулого року Київ, щоб відвести від себе ці звинувачення, навіть запросив до Одеси місію Євросоюзу.

      Офіційний Тирасполь обурюється, що українці «закрили» кордон навіть без попередження і, відповідно, привели сусідню республіку до економічного шоку.  Водночас, як коментує «УМ» директор міжнародних програм Центру ім. Разумкова Валерій Чалий, минулорічні українсько-молдовські домовленості були відкритими, тому у Придністров'ї не могли про них не знати. Тим більше що Україна навіть пішла на поступки придністровцям, оскільки ввела заборону на так звану контрабанду лише тепер, а не одразу після підписання угоди з молдовською стороною.  «Дії України відповідають міжнародному праву і є цілком законними... Не існує таких рішень, які б подобалися всім. Тому тут треба обирати той варіант, який відповідає національним інтересам», — коментує Валерій Чалий.

      У суботу, на другий день «економічної блокади», як це називають придністровці, наші прикордонники затримали на кордоні 14 автомобілів і 13 залізничних вагонів. Керівництво Придністров'я запровадило особливий економічний стан. Президент Придністров'я Ігор Смірнов звинуватив Україну у потуранні молдовській владі, яка, як вважають придністровці, завжди прагнула поставити їх на коліна. Смірнов також сприйняв цю ситуацію як відмову України від ролі посередника та гаранта у придністровському врегулюванні, адже Київ прийняв позицію лише однієї з конфліктуючих сторін. Ще один посередник — Росія, яка має свої інтереси в Придністров'ї, — також звинувачує Київ у тому, що він підігрує Молдові, і це може призвести до «різкої ескалації напруги» в республіці. «Те, що в Кишиневі й Києві намагаються представити як наведення порядку на кордоні, в дійсності є черговою спробою вчинити економічний тиск на Тирасполь з метою примусу його до політичної капітуляції в питаннях придністровського врегулювання», — підкреслюється в заяві російського МЗС.

      Голова Союзу українців у Придністров'ї Василь Проценко сприйняв дії Києва як нанесення шкоди своїм же громадянам, яких у невизнаній республіці проживає 67 тисяч. За словами Проценка, через цю блокаду мешканці республіки опиняться «в гуманітарній катастрофі».

      «На мою думку, економічна блокада може бути прелюдією до військових провокацій і, можливо, нової війни», — додав директор філіалу Ради з національної стратегії Придністров'я Дмитро Соїн.

      Але не лише обурливими заявами обійшлася придністровська сторона. Так, адміністрація Придністров'я перекрила проїзд залізницею для вантажних потягів, які прямують із Молдови до України. В результаті потяги вимушені прямувати в обхід — через північ Молдови. У Кишиневі не виключають, що доведеться тим же шляхом відправляти і пасажирські вагони.

      До речі, учора український та молдовський президенти телефоном домовилися підтримувати постійний зв'язок щодо придністровської проблеми.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>