Ірпінська рулетка для «Пересвіту»

02.03.2006
Ірпінська рулетка для «Пересвіту»

Під час штурму академії Роман Лотюк не відходив від Петра Мельника ні на крок. (Фото УНІАН.)

      Навколо постаті колишнього ректора Національної податкової академії в Ірпені, що на Київщині i водночас голови обласного осередку Партії регіонів Петра Мельника черговий скандал — у власній київській квартирі знайдено мертвим начальника його особистої охорони 25-річного Романа Лотюка. Офіційна версія міліції — самогубство.

      Тіло хлопця знайшла його мати, яка прийшла провідати сина. За словами начальника Центру громадських зв'язків київської міліції Володимира Поліщука, факт самогубства слідчо-оперативна група зафіксувала ще 25 лютого о дев'ятій вечора. Лотюк загинув від пострілу в голову, який було зроблено з пістолета «Форт-12Р» (марка зброї, що стріляє гумовими кулями), зареєстрованого на охоронця згідно з законом. Але про цю смерть стало відомо лише завдяки журналістському розслідуванню газети «Комерсант», оприлюдненому вчора. До цього i правоохоронці, i сам пан Мельник чомусь підозріло мовчали.

      Тож не дивно, що колеги Романа Лотюка з охоронної фірми «Пересвіт» сумніваються в тому, що він пішов iз життя за власним бажанням. За словами колег, загиблий Лотюк тримав пістолет у руці, якою ніколи не користувався при стрілянині. Зокрема, президент фірми «Пересвіт» Андрій Старовойт каже, що в загиблого не було жодних особистих проблем, перед смертю він не виглядав похмурим, і ніщо не вказувало на його намір покінчити з собою.

      «О 17.00 він (Лотюк. — Ред.) дзвонить на швейну фабрику, щоб з'ясувати, чи готова нова форма для його підлеглих, займається робочими питаннями і раптом через три години вчиняє самогубство. Це, як мінімум, дивно», — цитує Старовойта «Комерсант». Зараз міліція проводить розслідування, установлюючи факти, що можуть послужити підставою для порушення кримінальної справи. Судово-слідча експертиза мала завершитися учора, однак її результати ще не відомі. Питанням щодо порушення кримінальної справи займається Дарницька прокуратура Києва, кажуть у столичному Главку міліції.

      Загиблий працював у приватному охоронному агентстві «Пересвіт» чотири роки і на момент смерті обіймав посаду заступника директора з фізичної охорони приватних і юридичних осіб. З літа 2005 року був начальником персональної охорони Мельника. Нагадаємо, що саме тоді, після першого штурму i захоплення академії, Мельник підписав договір про охорону академії й свою особисту саме з «Пересвітом».

      Хлопці з цієї контори були учасниками i другого штурму академії 20 лютого, коли Мельник та кілька сотень його прихильників увірвалися до академії, побивши нову охорону нового ректора Володимира Загорського. Але Роман Лотюк особистої участі в цьому штурмі не брав, тому що в складі групи з шести охоронців був поруч iз Мельником і не відступав від нього ні на крок. У кримінальній справі, заведеній згодом за фактом захоплення академії, він також не фігурував, хоча Державна податкова адміністрація звинуватила в причетності до силового захоплення всю охоронну фірму «Пересвіт».

      Дивно, але лише вчора озвався i сам Петро Мельник, який ледь не через тиждень після смерті свого охоронця почав робити гучні заяви про вбивство на замовлення. Піар? Хто знає... Побідкавшись про родину Романа, яка лишилася без годувальника, про його глухоніму матір, цей кандидат у парламентарії за списками ПР лише висловив жаль, що «зараз у нього немає жодних ресурсів для проведення незалежного розслідування» факту смерті Лотюка.

      Натомість джерела «УМ» у самій академії нічого про цю загадкову смерть повідомити не змогли. Адже до виконання обов'язків ректора після штурму вже повернувся Володимир Загорський, i ситуація у ВНЗ поступово налагоджується. До того ж Роман Лотюк був киянином i викладачі його просто не знали. Натомість в офісах окремих міських осередків політичних партій Ірпеня анонімно через нашу газету порадили міліції шукати причини смерті головного охоронця Мельника у розрахунках із бритоголовими за штурм академії. Адже ірпінцям добре відомо, що рядовому братку за участь у тому шабаші нібито платили не менше ста гривень, а іншим — ще більше. «Хто координував дії натовпу пiд час штурму, на тому й сходилися головні потоки грошей за участь у цьому «поверненні Мельника до влади», а де нечисті гроші, часто буває i смерть», — зазначили свідки тих лютневих подій біля академії.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>