Прийоми самби

28.02.2006
Прийоми самби

На самбадромi в Рiо — танцюристи зi школи «Салгейро».

      Танцюють усі! Старі й малі, товсті й худі, бідняки й товстосуми, європейці, американці й люди безлічі різних національностей та всіх кольорів шкіри — сьогодні в сонячному й запальному Ріо-де-Жанейро емоції хлюпочуть через край. Знаменитий бразильський карнавал не поділяє людей за інтересами й поглядами, а об'єднує усіх без винятку в одну галасливу, веселу і, що головне, безмірно щасливу юрбу. Цей феєрверк веселощів уже традиційно триває п'ять днів (і ночей, звісно) і завершується завтра (за київським часом), хоча, як відзначають бразильські газети, тисячі туристів не залишатимуть місто ще протягом кількох тижнів, аби досхочу довеселитися вже власними силами. Загалом, за оцінками правоохоронців, у ці дні до Бразилії приїхали понад 600 тисяч туристів з усіх куточків планети, хоча ці дані ще не остаточні. А веселитися в Ріо таки є де: численні кав'ярні, клуби, відомий на весь світ пляж Копакабана, і всюди — гарячі чоловіки, красуні-жінки й запальна самба.

      Саме парад шкіл цього знаменитого латиноамериканського танцю і є центральним дійством бразильського карнавалу. І якщо навіть хтось із бразильців не зможе дозволити собі поїздку до карнавальної столиці, щоб помилуватися яскравим шоу, яке відбувається на самбадромі у неділю й понеділок, не біда — парад 14 найкращих шкіл самби транслюють у прямому ефірі центральних телеканалів країни. Хоча самим лише Ріо карнавальні заходи не обмежуються — щось подібне відбувається майже по всій Бразилії. Цього року, скажімо, багато туристів надали перевагу не Ріо, а місту Сальвадор. І не пошкодували, адже, окрім «стандартного» набору розваг, отримали ще й концерт фронтмена відомого гурту U2 Боно, який теж «карнавалив» у Сальвадорі. Боно приїхав до «країни, де багато диких мавп», на запрошення тамтешнього міністра культури й за сумісництвом — поп-зірки Жильберто Жіла.

      Напівоголені сексуальні танцівниці й танцівники в барвистих і вигадливих костюмах (кожна школа вважає за необхідне не лише підготувати упродовж року найкращий виступ, а й пошити якомога розкішніше й ефектне вбрання для виступу), трансвестити і транссексуали — ні для кого з охочих помилуватися бразильським карнавалом на власні очі не секрет, що це свято не лише танців та веселощів, а й бурхливого сексу. Саме тому Король Момо — офіційний король карнавалу, обраний на початку святкової п'ятиденки, отримуючи від мера Ріо-де-Жанейро ключі від міста (на час свого «королювання» цей, щоразу інший, товстун виконуватиме й «мерські» обов'язки), оголошує серед своїх перших «указів» і заклик не забувати про презервативи. Уже кілька років поспіль одним із найпомітніших «гасел» карнавалу є боротьба зі СНІДом...

      Що ж до Короля Момо, який керує карнавалом за допомогою королеви та принцеси, обраних серед найкрасивіших жінок, то цього разу він був значно худішим, ніж завжди. Зараз у Бразилії популярна кампанія за здоровий спосіб життя, тому вимогу бути якнайтовстiшим замінили на нове правило: тепер Король Момо не повинен важити більше, ніж 130 кг.