Сумське «золото»

21.02.2006

      Нагородження «золотої десятки»  людей, які зробили найбільший внесок у духовне, інтелектуальне та культурне життя Сумщини, відбулося на урочистій церемонії в Театрі імені Щепкіна. Практично кожен із них зазначав, що це визнання особливо цінне, бо ж висування відбувалося не «згори», а безпосередньо мешканцями Сум.

      Акцію «Золота десятка» та «ТОП 50» —  відзначення найвпливовіших та найавторитетніших особистостей регіону  — провели газета «Панорама», обласна державна телерадіокомпанія та «Діловий журнал». Були опитані незалежні експерти; проводилося голосування читачів, які могли віддати перевагу своїм десяти та п'ятдесяти кандидатам із багатьох названих експертами претендентів. Ще одним етапом стало електронне голосування, хоча, вважають, саме цей етап дав можливість декому зробити «накрутки» голосів.

      Хто ж склав «золоту десятку»? Люди різні, але відомі, хтось — щонайширшому загалу, хтось — вужчому колу. Але одностайно зал вітав першого з відзначених — дворазового олімпійського чемпіона зі спортивної ходи, ветерана спорту, засновника іменної спортивної  школи  Володимира Голубничого. Визнання громади здобули заслужений лікар України Зіновій Красовицький, який нині мешкає в Німеччині, але надіслав щиру подяку й привітання землякам; академік Володимир Сторіжко, організатор першого в Сумах академічного інституту  — прикладної фізики; Орест Коваль, організатор багатьох музичних фестивалів; художник Володимир Ратнер. Жіночу п'ятірку в «десятці» склали еколог Лідія Шеремет, народна артистка України Олександра Сокіл, засновниця власної школи бального танцю Ольга Гараніна, керівник гуртка альпіністів Сумського палацу для дітей та юнацтва педагог Віра Паненко та фотохудожник Наталія Кармазіна.

      «ТОП-п'ятдесятку», зрозуміло, викликати на сцену було б задовго. Але організатори свята змогли це зробити, показавши на екрані фото кожного з найвпливовіших та найавторитетніших. Першим у рейтингу виявився екс-голова Сумської держадміністрації, нині ректор Української академії банківської справи Анатолій Єпіфанов. Останнім — народний депутат Олександр Царенко, на нього, схоже, у залу аплодисментів дещо забракло. Кореспондент «УМ» теж потрапила в п'ятдесятку під номером двадцять сім: отже, «Україну молоду» на Сумщині читають.