Біг злочинець понад садом. Та й звалився в тропіки

21.02.2006

      «Iнцидент стався надвечір, — розповідає директор унікального закладу Тамара Єрьоміна. — На робочому місці ще залишалися, окрім мене, водій та головний бухгалтер. Саме вона залетіла до мого кабінету з новиною: у теплицях — злочинці, а за ними міліція гониться! Мерщій беріть ключі». На той час основна теплиця була оточена правоохоронцями, які шукали підозрюваного у скоєнні тяжкого злочину. «Він там, всередині, — казали директору. Але ж двері на міцному замку».

      З'ясувалося, що втікач дременув із Шевченківського райвідділу міліції, куди його доправили для допиту. Біг вулицею Чарівна, потім перестрибнув на дах найнижчої теплиці Ботанічного саду (він сусідить з міліцейським відомством). Погоня не забарилася, і всі її учасники бігли над садом, покритим скляним дахом. Треба ж було такому статися, щоб ваги дебелого злочинця не витримав дах саме Фондової теплиці. Втікач провалився, тим самим відкривши морозному повітрю доступ до ніжних тропічних рослин. Наштовхнувшись на зачинені двері, він спершу пробивав собі дорогу, ламаючи скляні перегородки, а затим десь причаївся. Шукали його з годину, бо ж приміщення досить чимале. Знайшли в «субтропіках», розповідає Тамара Єрьоміна. Зрозумівши, що зі втечею вийшла халепа, втікач приставив до горла шматок гострого скла і почав погрожувати, що переріже собі сонну артерію. Минула ще година, доки його «перевиховував» міліцейський психолог.

      Тим часом теплиці наповнювалися морозним повітрям. Сталося це напередодні чергового зниження температури! Усі, хто був свідком нештатної ситуації, допомагали колективу Ботанічного саду рятувати унікальні рослини. Тамара Іванівна каже, що представники субтропіків, які зустрічаються і в Криму, можуть пережити і +10, а ось тропічні рослини загинули б і при +15! То ж передовсім саме їх рятували від дефіциту тепла; частину квітів перенесли в інші теплиці, подалі від дірявого даху. Його «латали» дверима, килимами і простирадлами, бо ж засклили дах тільки вранці. Й наступного дня, коли Запоріжжя прокинулося в ще цупкіших лещатах морозу, в Фондовій теплиці вже були оптимальні +25. Ось тут і сталося диво: раніше прогнозованого терміну розквітнув банан мудреців, дивуються директор і її підлеглі. Ніби віддячив людям за свій порятунок.