Горішні поверхи тепер під контролем

21.02.2006
Горішні поверхи тепер під контролем

Київські пожежники таку техніку вже давно мають. (з архіву Укрінформ.)

 

      У розмірених буднях донецьких пожежників сталася подія, значення якої важко переоцінити, — технічний парк поповнився автодрабиною АЛ-50 ПМ-513A із 50-метровою стрілою. Досі, маючи в своєму розпорядженні найдовшу, 30-метрову, драбину, тутешні пожежники могли тільки мріяти про подібне оснащення. Однак після того як у ході певних урочистостей начальник міського управління МінНС України Володимир Зайцев щедро «облив» автодрабину шампанським, вона вже перебуває на бойовому чергуванні.

      Поки дві такі ж автодрабини, без яких пожежники іноді як без рук, є у столиці держави. А те, що Донецьк став першим обласним центром, де з'явилася п'ятдесятиметрова стріла, мабуть, таки закономірно. Бо тільки тут приміщень, де понад 14 поверхів, близько двох сотень. 16-поверхові будинки також уже з'явилися у Краматорську та Слов'янську, невдовзі вони будуть зведені у Горлівці та Маріуполі. А ось сучасної техніки, що дозволяє у разі необхідності дістатися до верхніх поверхів, у пожежників досі не було.

      Фахівці досить високо оцінюють можливості автодрабини виробництва російської компанії «Пожежтехніка». Досить маневровий автомобіль може проїхати під будь-яким містком і дозволяє вести рятувальні роботи навіть в умовах вузьких міських вулиць. Сама  драбина оснащена еластичним рятувальним рукавом та ліфтом, що швидко піднімає рятувальників на верхні поверхи. Також тут передбачена можливість встановлення відеокамери та пультів управління.

      Прикметно, що сучасна техніка з'явилася у  пожежників за цікавих обставин. Враховуючи велику кількість у Донецьку багатоповерхівок, місцева влада кілька років тому зверталася з проханням до керівників потужних промислових підприємств, аби вони «скинулися» й придбали для міста подібну автодрабину. Однак обіцяної допомоги (вартість АЛ-50 — 1,7 мільйона гривень) від спонсорів пожежники так і не дочекалися. А надійшла вона звідти, звідки її, мабуть, найменше чекали, — від ТОВ «Євробуд» асоціації «Будівельний альянс Донбасу».

      На церемонії передачі автотехніки генеральний директор асоціації Олег Міланін лаконічно прокоментув цей крок назустріч пожежникам. «Ми переконалися, що автодрабина дуже потрібна місту. Тільки у цьому році ми здаємо в експлуатацію 17-поверховий будинок і починаємо зводити ще два подібні в житловому комплексі «Центральний». Отже, потрібно вже зараз подбати про безпеку людей, які будуть там жити. І я переконаний, що цей почин підтримають інші».

      Останні слова дуже доречні. Адже фахівці управління МінНС України в Донецькій області, не приховуючи задоволення від безцінного для них подарунка, кажуть, що Донецьку потрібна не одна, а три подібні автодрабини. Аж ніяк не зайвими були б вони на чергуванні також у Макіївці, Маріуполі та в інших великих містах області. Тобто у потенційних спонсорів ще залишається можливість зробити добру справу і подбати про безпеку своїх земляків, які мешкають чи працюють на горішніх поверхах  височенних будівель.