До Олега мати так і не приїхала

21.02.2006
До Олега мати так і не приїхала

Зараз Олег значно спокійніше сприймає свій стан.

      Стан здоров'я чотирнадцятирічного Олега Єрмоленка, якому ведмідь відірвав обидві руки в зоопарку на Чернігівщині, поступово покращується. Хлопець досі перебуває в реанімаційному відділенні Чернігівської обласної дитячої лікарні. Днями йому зробили операцію з пересадки шкіри. Рани потроху загоюються. Заступник головного лікаря з медичної частини Ольга Іванова каже, що хлопчик уже намагається вставати і ходити з медсестрами. Вони допомагають Олегу користуватися мобільним телефоном, а от вмикати кольоровий телевізор, подарований йому однією з місцевих фабрик, він навчився сам — пальцем ноги.

       Станом хлопця цікавляться зараз багато людей, які просто бажають допомогти Олегу. Телефонували представники Фонду «Україна-3000», яким опікується дружина Президента Катерина Ющенко, і теж обіцяли допомогу. На початку місяця приїздив батько зі своїми родичами. А рідна мати так і не з'явилася. Як кажуть, за горілкою ніколи.

      Доступ відвідувачів у палату, де лежить Олег, лікарі обмежили. Це пов'язано як із санітарним режимом реанімаційного відділення, так і з психологічним станом постраждалого. «Кожне відвідування для нього є нагадуванням про те, що сталося, — каже Ольга Іванова. — Щоправда, психологічний стан дитини після занять із психологом поступово покращується. Коли Олег усвідомив, що в нього немає рук, то впав у відчай, відмовлявся їсти. Мріяв навіть вбити того ведмедя. Зараз він уже значно спокійніше сприймає свій стан...» А ще Олег мріє про протези, які можуть замінити руки, — такі навчилися робити за кордоном. Одначе коштують вони дуже дорого.

      До речі, після трагічного випадку з Олегом у Менському зоопарку працівники тепер постійно чергують біля клітки Тимка. Доля хижака, який позбавив дитину рук, стала предметом гострої дискусії. Представники районного осередку однієї з партій пропонували навіть вилучити усіх ведмедів із зоопарку, через те що вони є небезпечними для людей. Однак депутати Менської міської ради вирішили не подавати в обласне управління це клопотання. Є й інші думки, зоопарк отримав багато листів із різних куточків України, в яких дорослі та діти просять не вбивати тварину, адже вона не винна в тому, що є хижаком. Утім нагадаємо, що після подій 14 січня Менська районна прокуратура вiдкрила карну справу за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеним ризиком для життя, що призвело до тяжких наслідків.

Чернігів—Мена.