Дадуть раду фізичній ваді

09.02.2006
Дадуть раду фізичній ваді

Американські волонтери допомагають дітям із вадами здоров'я. (Фото автора.)

Татусi не витримують відповідальності за хворих дітей

      Сумна статистика свідчить: у Чернівцях мешкає 747 сімей, у яких виховують 759 дітей із обмеженими можливостями. І більшість із цих родин зі своїми бідами бореться самотужки. У таких сім'ях, як правило, найважчу ношу беруть на себе жінки — це вже довело життя: чоловіки бояться відповідальності та проблем, пов'язаних із хворою дитинкою, і воліють створити нову сім'ю.

      Однак ті родини, які зважуються виховувати малюка із особливими потребами, теж мають підтримку. Наприклад, при Чернівецькому міському центрі соціальних служб для молоді вже кілька років діє клуб для батьків дітей-інвалідів та  молодих інвалідів «Паросток», який надає допомогу саме таким сім'ям із дітьми, хворими на дитячий церебральний параліч або з розумовими вадами. На сьогодні в клубі 50 сімей. « Ми хотіли б допомогти якнайбільшій кількості таких родин, — говорить директор Центру соціальних служб для молоді Олександра Кузьма, — але, на жаль, поки що немає можливості. Тому й обрали такі сім'ї, де найважча ситуація».

      Так виходить, що батьки практично «прив'язані» до своїх хворих дітей, мами безробітні, адже неможливо поєднати роботу й опіку над дитиною,тому створення такого клубу стало справжньою допомогою для них. Дефіцит спілкування з друзями по нещастю виявився настільки великим, що на зустрічах, які організовує клуб, збираються завжди із задоволенням.

«За тиждень нам вдалося зробити те, чого не робила дитина протягом 15 років»

      На запрошення клубу минулого літа до Чернівців приїхали волонтери з Америки на чолі з професором університету мiста Індіанаполіс Сьюзен Мейєрс, які спеціалізуються на трудовій терапії інвалідів. Справа ця для України практично нова, а в Америці вже давно працюють y напрямi допомоги хворим саме в галузі практичної терапії. Фахівці працюють у школах, лікарнях, центрах здоров'я, будинках для людей похилого віку або безпосередньо з людиною, яка має фізичні вади. Головна мета — навчити людей із вадами рухового апарату або з розумовими вадами обслуговувати самих себе, бути більш самостійними та незалежними. Відомо, що навіть розчісуватись та чистити зуби — непосильна робота для хворих.

      Тиждень американці працювали в чернівецьких сім'ях. Обрали сім сімей і щодня вчили й батьків, і дітей користуватися зубною щіткою, виделкою, гребінцем. Підручні матеріали також привезли з собою. Нічого складного в їхньому виготовленні немає. Адже звичайний гребінець кріпиться до практично нерухомої руки дитини спеціальними «липучками», або чашка кріпиться до столу також майже «намертво», і через соломинку дитина вчиться пити, або намагається самостійно почистити зуби. Через тиждень шоковані батьки дякували гостям і говорили, що за тиждень вдалося зробити те, чого дитина не робила протягом 15 років.

На базі Буковинського медуніверситету планують створити факультет із підготовки спеціалістів практичної терапії

      Звичайно, у кожній сім'ї спеціаліст визначав, яка допомога потрібна саме цій хворій дитині, які розумові здібності можна розвивати, чи потрібно купити комп'ютер, а чи, може, спеціальні «пазли» будуть поступово розвивати й відволікати дитину від нерухомості та власної хвороби.

      Перший досвід упровадження трудової терапії в Чернівцях визнали позитивним і вкрай необхідним. Днями побувала на зустрічі з міським головою керівник міжнародного благодійного фонду «Аквіла» Джеррі Текстон і пообіцяла, що вже в травні тренери фонду приїдуть до Чернівців, щоб допомогти у створенні школи трудової терапії та підготовці місцевих кадрів для такої роботи. Керівництво міської ради підтримало таку потрібну й важливу ідею, і вже йде робота з підготовки приміщення. Виділено 50 тисяч гривень. Олександра Кузьма говорить, що на цю школу всі покладають великі надії, адже це, в першу чергу, буде допомога батькам, а також і дітям. У приміщенні планується зробити багатофункціональну кімнату, де були б і кухня, і дитяча, і навчальні класи, де б батьки могли на практиці разом із дітьми вчитись окремим навичкам самообслуговування та спілкування.

      Те, що здоровим людям  здається елементарним, для таких сімей — справжня проблема. Тому створення подібної школи в Чернівцях — бажання багатьох людей, в тому числі й міської влади. Велику роль у вирішенні цієї проблеми зіграла віце-президент Чернівецького фонду «Аквіла» Віра Кушнір. Завдяки зусиллям цього фонду до Чернівців приїхали американські спеціалісти. Понад 4 роки фонд співпрацює і з міським центром «Турбота», який опікується одинокими людьми похилого віку та самотнiми інвалідами.

      Створення школи трудової терапії дасть можливість допомогти їм. Звичайно, найкращим вирішенням питання є створення на базі Буковинського медичного університету  спеціального факультету з підготовки спеціалістів практичної терапії. З керівництвом університету ця тема обговорювалась. Попит на таких спеціалістів буде дуже великим, адже проблеми івалідів і їхніх сімей з роками не зменшуються. Вони живуть у своєму відокремленому світі, часто нiкому не потрібні. Повернути їм смак до життя, бажання бути корисним і потрібним — завдання таких шкіл. І Чернівці збираються показати добрий приклад  для всіх.