Перше побачення Магомета з горою

09.02.2006
Перше побачення Магомета з горою

Володимир Литвин вийшов iз купою книг — видавцi подарували. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Під девізом «Якщо гора не йде до Магомета, то Магомет вимушений іти до гори» українські книговидавці представили українським парламентаріям друкований вітчизняний асортимент і запланували кілька презентацій і «круглих столів», але на виході цієї акції має стояти умовний портрет народного депутата, зроблений за принципом «скажіть, що ви читаєте, і ми зрозуміємо, які ви є». Проект має не тільки просвітницьку мету, а й прагне почати діалог із законодавчою владою з метою подолання депресивного стану вітчизняного книговидання.

       І якщо до початку цієї акції я трохи розгубилася: ну, навіщо всоте, вдвохтисячне, вдесятимільйонне повторювати прописні істини — що треба захищати свою ноосферу від іноземної та іншомовної експансії; що треба створити розгалужену систему розповсюдження; що необхідно давати пільги не друкарям, які з задоволенням виконують великі замовлення, що впали на них великими купами з Росії, а видавцям; що державні гроші треба витрачати на маркетингові дослідження ринку, контроль за імпортом, розроблення державної стратегії з виведення книговидавництва з кризового стану. То коли в перерві парламентського засідання Голова ВР Володимир Литвин виступив із промовою на відкритті виставки, суть якої зводилася до того, що книговидавці повинні самі підготувати законопроекти, перелік конкретних дій, а потім ще й додав, що нам треба не абиякі книжки, а ті, що примушують людину думати, стало зрозуміло, наскільки вони, 450 небожителів під куполом, є далекими від проблем книжки. З розмов iз деякими з 13 депутатів, які за 2, 5 години відвідали виставку, ще пояснішало: та вони не знають і знати не хочуть, чому полиці українських книгарень переповнює російська попса і російськомовні переклади.

      Список депутатів, які відвідали книжкову виставку, можна привести поіменно — Олександр Мороз (СПУ), Володимир Яворівський (БЮТ), Володимир Цибулько (УНП), Ігор Шурма (СДПУ (о), Юрій Кармазін (Партія захисників вітчизни), Володимир Заєць (СДПУ (о), Ігор Осташ (ПРП), Володимир Литвин (Народна партія), Микола Жулинський («Наша Україна»), ще фотокамери зафіксували екс-нардепа Чародєєва, голову Нацради з питань телебачення Віталія Шевченка та екс-міністра культури Юрія Богуцького, який нині працює помічником Володимира Литвина.

Виставка триватиме до 10 лютого.

 

КОМЕНТАРІ

Брати Капранови, видавці:

      Стіни цієї установи дуже погано пропускають інформацію і взагалі повітря. Ми давно спілкуємося з депутатами, у кращому разі вони не в курсі справи, а в гіршому вони знають, що книжка-пільга — це така парочка, і зразу кажуть: ми вам дамо пільги. Так у нас є пільги, у нас книжок нема. Щоб поламати цей стереотип, ми й прийшли, тепер вони будуть у курсі. Ми навмисно зробили виставку, щоб показати, що ми потенційно готові стати на цьому ринку основними гравцями, але законодавча база нам не дозволяє. Якщо в нас є закон про захист ринку металобрухту, то чому в нас нема закону про захист ринку книжок?

      Ми вже вийшли з того віку, щоб розраховувати на результат на першому побаченні. Тому це перше побачення, ми будемо хвилюватися й готуватися до другого. Уже прозвучали слова про те, що відбудуться парламентські слухання з питань книжок, від Литвина. Це, звичайно, прожекти, бо невідомо, коли буде наступна Верховна Рада і хто буде головою. Наступні кроки будуть залежати від того, чи піде Рада на відкритий чесний діалог. Наша концепція полягає в тому, що ми не найдурніші, якщо буде нормальний ринок, нормальні правила гри для всіх, то ми свою копійку заробимо.

Марія Матіос, письменниця:

      Якби ті гроші, що потратили на виготовлення портретів колгоспниць на бігбордах,та на відкриття книгарень у кожному райцентрі, це був би справжній результат. Не знаю, як у політиці, а стосовно книгарень Схід і Захід точно разом. Бо ні там, ні там нема книгарень і не передбачається.

Олександра Коваль, президент «Форуму видавців»:

      Оскільки ми сподіваємося на скромний результат, думаємо, він буде. Ми хотіли показати народним депутатам, що українська книжка є, що вона має дуже хороший шанс на розвиток, якщо трохи ми відчуємо якусь підтримку з боку держави, суспільства, а також засобів масової інформації.

      — Чи не прийшли деякі депутати сюди попіаритись перед телекамерами?

      — Якщо вони справді розумні і далекоглядні, то, мені здається, це дуже хороший спосіб для піару і правильне місце для того, щоб піаритися.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>