Іспит перед ювілеєм

08.02.2006
Іспит перед ювілеєм

      За радянських часів випускник Московської консерваторії імені Чайковського разом iз дипломом отримував перепустку до найпрестижніших оперних театрів країни. А якщо в твоєму репертуарі вже були партії Князя Ігоря, Фігаро, Онєгіна, Жермона — то і про місце в основному складі можна було не хвилюватися. У 1971 році Григорій Гаркуша мав і диплом консерваторії, і арії у своєму творчому активі. (А до цього закінчив Дніпропетровське музичне училище). Але Григорій Якимович обрав Київ, і перемігши в конкурсі, був зарахований солістом до Національної фiлармонії. Наскільки той вибір був вдалим? На це питання відповів час. Цього року соліст Національної філармонії Григорій Гаркуша відзначає аж два ювілеї — свої 65 та 40-річчя творчої діяльності. Дуже хоче влаштувати творчий вечір в «Україні» («Хоча не знаю, — зізнається Гаркуша, — чи вийде так, як планую, адже оренда «України» — більше п'ятдесяти тисяч гривень, треба ж спершу знайти ці гроші»). Утім перед ювілейним урочистостями, які мають відбутися у квітні,  Гаркушу чекає ще одна відповідальна подія: концерт «На здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка 2006 року».

      У програмі — ледь не вся світова оперна класика: Гендель, Бах, Гріг, Рахманінов, Глюк... Виконуватиме Гаркуша і твори українських авторів — Стеценка, Данькевича, Скорика, Білаша, Поклада, народні українські пісні. Разом із Григорієм Гаркушою на сцену вийдуть Національний оркестр народних інструментів, хор імені Майбороди, а також — дружина, Людмила Гаркуша, що звично акомпануватиме чоловікові на фортепіано.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Григорій Гаркуша

      Народний артист України. Професор Національної музичної академії імені  Чайковського. Має кілька сольних програм, за його участю студія «Укртелефільм» створила фільми «Пісні пам'яті», «Концерт української народної пісні», «Мир дому твоєму» та інші. Записав платівку-гігант із народними піснями, компакт-диски «Моя Україно» та «Гори, гори, моя звезда».

      Неодноразово гастролював у різних країнах світу: США, Канада, Італія, Фінляндія, Норвегія, Ірак, В'єтнам...