Привіт, П'ємонте!

08.02.2006
Привіт, П'ємонте!

(РЕЙТЕР.)

      Уже післязавтра в Турині — адміністративному центрі італійської області П'ємонт —  відкриються ХХ білі Олімпійські ігри. Сюди потроху підтягуються вболівальники, гості та учасники головних зимових стартів чотириріччя.

      Першими з наших співвітчизників у олімпійському селищі Бардонеккіа, що за півтори години їзди машиною від Турина, почали освоюватися біатлоністи. Українські «стріляючі лижники» перебувають там уже майже тиждень. Позавчора їх відвідав президент НОК Сергій Бубка — уславлений спортсмен розповів команді про підтримку, виявлену нашим олімпійцям на Батьківщині, й попросив не перенапружувати себе зайвим психологічним тиском. А в олімпійському селищі в самому Турині першими з українців поселилися представники фігурного катання — спортивна пара Юлія Бєлоглазова та Андрій Бех.

      Цікаво, що по завершенні Ігор у нинішніх олімпійських селищах буде відкрито археологічний центр та інститут дизайну.

      До Олімпіади-2006 у Турині та його околицях підготовлено загалом 16 спортивних арен, сім з яких — доволі великі. Серед них один із найсучасніших — палац «Палавела», який минулого року приймав чемпіонат Європи з фігурного катання. Стадіон «Комунале», де відбудеться церемонія відкриття, розширено з 8 до 35 тисяч глядацьких місць. Парк для фристайлу «Соз де Ювенсо» називають найкращим у світі; модерново виглядають біатлонний центр «Чезана Сан-Сікаріо» й комплекс для сноубодингу «Бардонеккіа».

      За попередніми розрахунками, бюджет цих Ігор складе 3,4 мільярда євро. З них 2,1 мільярда пішло на спортивні споруди, 1,3 — на потреби організаційного комітету. Уряд Італійської Республіки переказав на оргпитання лише 64 мільйони євро, з яких 35 виділено на церемонії відкриття й закриття Олімпіади. Хоч би як там було, організатори Ігор-2006 очікують отримати солідний прибуток — від спонсорських вливань, продажу телетрансляцій, квитків і туризму.

      До речі, на сьогодні вже реалізовано майже півмільйона квитків на змагання. Найдешевший коштує 25 євро, а найдорожчий (на всю програму Ігор) — 500.

      Хоча до святкового вечора п'ятниці залишаються вже лічені години, організаторам досі вдається зберегти в таємниці, хто ж запалюватиме вогонь Олімпу на головній арені Олімпіади. У пресі згадувалися як можливі імена мотогонщика Валентино Россі, лижниці Стефанії Бельмондо, короля гірських лиж Альберто Томби. Остання «розвідувальна інформація» полягає в тому, що почесне право нададуть одразу п'ятьом знаним італійським спортсменам. Як то буде насправді? Чекати залишилося недовго.