ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

01.02.2006
Футзал

      Міні-футбольний донецький «Шахтар» достроково забронював собі місце у півфіналі Кубка УЄФА — найсильнішого клубного турніру футзальної Європи. На другому груповому етапі, що проходить у Белграді, підопічні Олега Солодовника здобули вже дві перемоги. Позавчора — над місцевим «Марбо» з рахунком 4:1 (1:0). Наприкінці першого тайму у складі чемпіонів України відзначився Мірошник, потім серби відігралися. Схилити шальки терезів на свою користь українцям вдалося під завісу двобою, коли господарів засмутили Задорожний і двічі Москвичов.

Плани

      Керівництво збірної України нарешті визначилося з першим спарингом у цьому році. 1 березня команда Блохіна зіграє в Баку з Азербайджаном. Молодіжна збірна під орудою Олексія Михайличенка, готуючись до фінальної частини Євро-2006, днем раніше посперечається в Ізраїлі з місцевими однолітками.

Спаринги

      Контрольні матчі: «Чорноморець» — «Шинник» (Росія) — 3:0 (Осипов, Островський, Мітерєв), «Волинь» — «Оцелул» (Румунія) — 2:3, «Ворскла» — «Амері» (Грузія) — 2:2, «Сталь» — «МКТ-Араз» (Азербайджан) — 1:1.

Молодь

      У Санкт-Петербурзі проходить 18-й міжнародний турнір «Меморіал Гранаткіна», в якому беруть участь юніорські збірні (гравці віком до 18 років). У першому турі молоді українці обіграли команду Фінляндії з рахунком 3:2, а в другому підопічні Ігоря Жабченка, маючи значну ігрову перевагу, поступилися латвійським ровесникам — 0:2.

* * *

      Вдало виступає на Кубку Егейського моря в Туреччині юнацька збірна України (U-16). У першому матчі підопічні Юрія Калитвинцева розгромили команду Румунії (4:0), а в другому – Шотландії (5:2).

* * *

      Позавчора президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов представив нового керівника футбольної академії свого клубу — Хенка ван Стее. У Донецьку 44-річний голландський фахівець, який вийшов зі структури «Фейєноорда», займатиметься не тільки вихованням юних футболістів, а й навчанням місцевих тренерів європейським методикам.

      За словами Ахметова, прихід у «Шахтар» ван Стее викликаний потребою реформувати спортивний департамент клубу і підвищити рівень підготовки місцевих юних футболістів. У підпорядкуванні голландця перебуватимуть футбольна школа, «Шахтар-2», «Шахтар-3» та дублюючий склад гірників. «Сподіваюся, я допоможу «Шахтареві» створити одну з кращих академій у Європі», — сказав Хенк ван Стее.

Африка

      Кубок африканських націй. Група C: Замбія — ПАР — 1:0, Туніс — Гвінея — 0:3.

      Підсумкове становище: Гвінея — 9, Туніс — 6, Замбія — 3, ПАР — 0.

      До чвертьфіналу вийшли гвінейці та суперники збірної України у груповому турнірі ЧС-2006 — представники Тунісу.