Чи перетвориться Печерськ на Манхеттен?

31.01.2006

      Знову загострився конфлікт між мешканцями Печерська та інвесторами, які планують звести тут хмарочоси, остаточно перетворивши район на Манхеттен. Більше тисячі городян засвідчили своїм підписом звернення до Київради з проханням скасувати рішення про виділення землі в районі, обмеженому вулицями Кіквідзе, Бастіонної, Білокур та Підвисоцького. Чи будуть вони почуті владою — питання відкрите.

      Не секрет, що за останні декілька років земельний ринок столиці став справжнім «золотим дном» для рентабельного бізнесу окремих київських чиновників та афельованих з ними комерційних структур. Оборудкам сприяла непрозора система виділення ділянок, яка ранiше існувала в Києві. Схеми, за якими близькі до влади комерсанти наварювали капітали, достатньо прості. Щоб отримати земельну ділянку фактично за копійки, варто було зареєструвати фірму зi статутним капіталом 10 тисяч грн. А далі вже цю компанію перепродували за ринковою вартiстю, яка складала суми з багатьма нулями. Звісно, що ціна потенційного майданчика під забудову напряму залежить від її «адреси»: чим ближче вона розташована до географічного центру столиці, тим дорожча. Відомі умовні прайси. Так, наприклад, за сотку на Осокорках комерсанти просять $5 тисяч, тоді як у центральних районах її вартість у декілька разів більша, і складає від $10 до $20 тисяч. Незважаючи на дорожнечу, ділянки в історичному серці Києва, в тому числі й на Печерську, є найпривабливішою платформою для будівельного бізнесу. Ще б пак, ціна квадратного метра на печерських пагорбах уже сягнула $10 тисяч. Будівництво ж висотних свічок, площа яких сягає десятків тисяч «квадратів», обіцяє надприбутки. Крім того, зведення їх у межах забудови, що вже існує, не потребує значних витрат на створення інженерної та соціальної інфраструктури. Тому не дивно, чому інвестори не хочуть освоювати вільні території на масивах міста, а прагнуть якомога швидше забудувати саме ласі території у центрі, навіть попри закон та протести населення.

      Очевидно, що об'єктом подібної незаконної оборудки стала ділянка на Печерську. Територія площею 0,37 га, на якій зараз розташований дитячий садок і частина скверу, декілька разів перепродавалась. А наразі її власником стало таємниче ТОВ «Авангардбуд», зареєстроване у штаті Орегон (США). Подейкують, що цю структуру контролює скандально відома група «Приват». Компанія планує побудувати тут 25-поверхову «свічку» з двоповерховим підземним паркінгом. Незважаючи на протести мешканців, які вже виливались в неодноразові акції громадської непокори (пікетування та перекриття руху дорожнього транспорту), та застереження гідрогеологів, у жовтні минулого року цей проект погодила Київська містобудівна рада. Більше того, архітектори відомства зобов'язали компанію підготувати ескізний проект реконструкції всього кварталу зі знесенням три- і чотириповерхових будинків і переселенням мешканців. На їхньому місці також виростуть хмарочоси.

      Цікаво, що насправді було багато охочих реконструювати квартал на Печерську. Як стверджує депутат Київради Андрій Миргородський, з відповідними зверненнями в міську раду зверталися кілька компаній.

      Мешканці ж Печерська ризикують стати заручниками наслідків незаконного будівництва. Тому їх обурення перспективним планам перетворення району зрозуміле. Попри рекомендації Президента Ющенка зробити громаду міста початковою погоджувальною інстанцією в питаннях будівництва, городяни знову залишились непочутими. Зокрема, на проведених навеснi минулого року громадських слуханнях мешканці Печерська майже одностайно проголосували проти забудови району, надзвичайно цінного в історичному та архітектурному аспектах.

      А як виявилось, зрештою, забудова території на Печерську висотками, по-перше, не передбачена Генпланом, який є головним містобудівним документом Києва. Без його погодження будь-яка забудова району де-юре незаконна. По-друге, схоже, що інвестор планує зводити багатоповерхівку, не маючи експертного висновку геодезистів. Принаймні відповідних документів ніхто не бачив, стверджує Сергій Федоров, юрист, який на добровільних засадах, безплатно надає правову підтримку ініціативній групі мешканців району. Їхня відсутність, насправді, може призвести до катастрофічних наслідків, про що свідчить попередній досвід. «Ще на початку 60-х будівництво п'ятиповерхівок на Печерську спровокувало зсув грунтів, — говорить Сергій Федоров. — Через необхідність їх укріплення зведення будинків було призупинено на цілий рік. Тому багатоповерхівки там категорично протипоказані. Є велика ймовірність, що грунти просто їх не витримають. Гідрогеологи попереджують, що будь-які укріплюючі заходи не в змозі виправити ситуацію».

      Крім того, жителі району відверто побоюються, що при реконструкції району їм будуть нав'язувати житло не в цьому ж районі, як обіцяється, а десь на околицях. За їхніми словами, місцеві дігери (екстремальні любителі освоювати підземні грунти та печери), що блукали під Печерськом, жахнулися тому, наскільки близько підземні води підходять до землі. Кажуть, пливкі грунти вже зараз становлять небезпеку для печерян, і, щоб зробити такий висновок, не потрібно бути кваліфікованим будівельником.

      Зважаючи на існуючу практику забудови, у мешканців Печерська є підстави підозрювати, що інвестор у погоні за надприбутками зруйнує соціальну інфраструктуру району, зокрема, зручну транспортну розв'язку, магазини та лікарні за 10—15 хвилин ходу від житлових будинків, зруйнує сквери та парки, зелені зоні. А чи створить натомість нову? Адже, як тонко підмічено фольклорною мудрістю, ламати — не будувати. Також не виключено, що заплановані на Печерську висотки, очевидно, будуть вирізнятися із гармонійного ландшафту.

      Мешканці передбачають, що з початком зведення висоток їхнє житло автоматично значно впаде в ціні. Крім того, враховуючи все сказане вище, не виключено, що район стане некомфортним для проживання. Внаслідок неграмотної і незаконної містобудівної політики нове житло також iз часом може стати неліквідним.

      Сергій Федоров вважає неперспективним відстоювання прав мешканців Печерська у суді. На його думку, «тиск» на сумління депутатів Київської ради напередодні виборів є дієвішим інструментом. При цьому достатньо високо оцінює шанси на перемогу. «Я на 80% упевнений, що таким чином ми зможемо настояти на скасуванні нинішнього рішення про забудову району і, врешті, вплинемо, щоб цей процес став прозорим і законним», — переконаний він. Утім поки що ділянка на Печерську не зазначена в переліку тих, які Київрада найближчим часом планує виносити на розгляд з метою перегляду попереднього рішення. Отож на сьогодні Печерськ має всі перспективи перетворитись із перлини міста на жертву будівельного безправ'я.

 

КОМЕНТАРІ

Михайло Димчишин,

головний інженер Інституту геологічних наук Національної академії наук України:

      — Якщо це поблизу Ботанічного саду, то будівництво загрожує винищенням рослинності, — це перший негативний наслідок. Якщо це історичний ландшафт, що є закритою зоною, то вона його порушить. А це означає, що, з погляду інженерної геології,  будувати там не слід ніяких високих побудов, бо може відбутися порушення схилів. Будівництво такої споруди є негативним і для жителів, але все-таки це повинно вирішувати Управління головного архітектора, Інститут генерального плану і детального планування тощо.

Володимир Бубляс,

кандидат геологічних наук :

      — На наш погляд, будувати споруди такої висоти не можна. Наслідками може стати просадка грунту, адже є грунти, які мають певну межу навантаження. Грунт просяде, і можуть бути непередбачувані наслідки. Потім, якщо грунти трохи більше отримають вологи, то знов просядуть. А волога буде, бо коли закривається верхній шар грунту і з нього не випаровується вода, то він перезволожується, а це значить, що він буде просідати. У будь-якому випадку, якщо будується споруда з підвищеним навантаженням, то грунт просідатиме, навіть якщо не буде якихось катастрофічних технічних впливів.