П'ять років за вбивство

28.01.2006

      29 лютого 2004 року трагічно загинув відомий український гімнаст, капітан збірної України Олександр Береш. Автомобіль «Пежо», в якому він їхав із тренування на базі в Кончі-Заспі разом iз партнером по команді Сергієм Вяльцевим, на Столичному шосе зіткнувся з BMW, що належить автобазі Верховної Ради. Береш загинув на місці аварії, Вяльцева відвезли до лікарні зі значними ушкодженнями, а водій BMW та його пасажирка отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості. За кермом державного авто перебував Сергій Антонюк, а в салоні — дочка першого віце-спікера ВР Адама Мартинюка Наталя.

      Слідство виявило, що на момент зіткнення швидкість BMW становила 147—162 км/год, тоді як на тій ділянці вона не повинна перевищувати 60 км/год. Тож у липні минулого року Голосіївський райсуд столиці визнав водія BMW винним і засудив Антонюка до п'яти років позбавлення волі. Однак той звернувся до Апеляційного суду з проханням пом'якшити вирок. Але позавчора колегія суддів палати кримінальних справ Апеляційного суду Києва не знайшла жодних підстав для пом'якшення покарання й залишила його без зміни.

      Утім Антонюк і ті, хто йому допомагають, не заспокоюються. Адвокат засудженого має намір подати ще й касацію до Верховного Суду, вимагаючи закрити справу взагалі. На думку юриста, Антонюк ні в чому не винен...

      Після вироку вдова призера Олімпіади-2000 Світлана Береш вирішила вимагати публічних вибачень від посадовців, які досі стверджували, нібито Олександр перебував за кермом у стані алкогольного сп'яніння й сам «приїхав» по свою смерть. Зокрема, йдеться про Голову Верховної Ради Володимира Литвина, безпосереднього шефа Адама Мартинюка: відразу після трагедії він назвав винуватцем ДТП саме Береша. У своєму коментарі спікер тоді зазначав, що авто гімнаста «з порушенням усіх правил виїхало з бокової на головну трасу, в результаті чого й відбулося зіткнення машин».