Чим жирніше, тим краще

26.01.2006

      Вагітні жінки, які хочуть народити розумне й товариське маля, мають їсти жирну рибу (зокрема лосось), яка містить кислоту омега-3, повідомляють «Медновини» з посиланням на газету «Дейлі Телеграф». Дослідники дiйшли висновку, що омега-3 визначає розумові здібності, дрібну моторику і моторно-зорову координацію дитини, а нестача цієї речовини викликає проблеми у розвитку організму. Щоправда, висновки, яких дійшов професор Національного інституту охорони здоров'я в Меріленді Джозеф Хіббельн, суперечать рекомендаціям, які до цього давало вагітним Управління харчових стандартів США: раніше медики побоювались, що разом із поживними елементами жінка буде отримувати з риби цілу низку небезпечних домішок (зокрема діоксин). Але Хіббельн стверджує, що переваги споживання жирної риби значно переважують можливий ризик. Докази цього науковець представив на лондонській медичній конференції.

      Хіббельн проаналізував раціон 14 тисяч вагітних жінок та стан здоров'я дітей, яких вони народили. З'ясувалося, що діти, які мали чудову координацію рухів, народжувалися в жінок, які вживали найбільшу кількість «рибної» кислоти в період вагітності. Натомість жінки, які майже не вживали омега-3, часто народжували малюків, у яких коефіцієнт вербального (словесного) ІQ був на шість пунктів нижчий від середнього. Такі діти не вміли знаходити друзів і товаришувати з однолітками, через що мали багато проблем у підлітковому віці.

      А на думку вчених із Бристольського університету, поява жирної риби в раціоні вагітної жінки покращує гостроту зору майбутньої дитини. Дослідники припускають, що це пряма «заслуга» риб'ячого жиру, який прискорює дозрівання головного мозку маляти. Їжте на здоров'я!