Лікарня-холодильник

26.01.2006

      Смертельний холод, який панує надворі, вже забрав життя понад десяти мешканців Криму, холод усередині будинків, шкіл і дитсадків спричинив примусові канікули. А в дитячій Республіканській лікарні, де в окремих палатах температура понизилася до 9 градусів тепла (крижані батареї не сприяють підвищенню температури повітря), рятувати ситуацію довелося працівникам МінНС — вони привезли три великих обігрівачі. Переносячи електрокаміни з місця на місце, рятувальники хоч якось обігрівають відділення недоношених малят, де зараз перебуває 25 дітей, пульмонології та реанімації новонароджених. Незважаючи на те, що в приміщеннях постійно працюють обігрівачі, заклеєні вікна, а підвіконня під вікнами «утеплені» ковдрами, температура в палатах, де лежать зовсім манюсінькі дітки, не перевищує 19 градусів...

      Жителька Судакського району, молода мама Зарема Мустафаєва бідкається: «У палатах ще можна жити, там постійно працюють обігрівачі, але якби не електрокаміни — не знаю, що б із нами було. За дітей дуже боїмося — адже їх треба перевдягати, оглядати. А наші малюки бачите, як лежать? Під двома ковдрами, усі закутані, повністю одягнені. Мій синочок уже двічі перехворів на пневмонію... Ми скоро поїдемо додому, а я так боюся, що, не дай Боже, знову хвороба повториться...»

      Головний лікар дитячої Республіканської лікарні Олександр Астахов говорить, що медики вже втретє вдаються до допомоги рятувальників: «Вперше такий лютий холод стояв у лікарні у 1998 році, потім у 2001, і от зараз. Про проблему знають і голова Ради міністрів Криму, і гендиректор «Теплокомуненерго», але зараз, швидше за все, не можна нічого кардинально змінити. З материка газ практично не надходить, а з Глібовського газосховища більше подати газу просто не можуть — там проходить лише одна «гілка». А працювати ж якось треба... Враховуючи  довгостроковий «морозний» прогноз, ми будемо змушені виписувати дітей, які не потребують інтенсивної терапії, а також обмежувати прийом планових хворих».

      Лікарня більше не може приймати з пологових будинків недоношених малюків — вільні палати є, але за температурою вони швидше нагадують витверезники... Як повідомили в міністерстві охорони здоров'я Криму, через це лікарня приймає лише тих маленьких пацієнтів, які конче потребують екстренної допомоги. Дітей разом iз батьками переводять до палат у південному крилі лікарні, де хоч трохи тепліше..

      За словами медперсоналу, проблема ця багаторічна: останній раз тепло взимку тут було в 1988-89 роках. Але з тих часів про гарячі батареї давним-давно забули, сподіватися залишається лише на милість погоди і на обіцяне наприкінці січня потепління.

Ірина ШАХНО.