Хто не любить Тома? Тома люблять усі!

26.01.2006
Хто не любить Тома? Тома люблять усі!

Том Хенкс — найулюбленіший актор не тільки для американців.

      Людей, які знімаються в кіно і грають у театрі, на світі мільйони. Причому значна їх частина амбіційно претендує на звання «зірок», вважаючи, що так має право називатися будь-хто, чиє обличчя кілька разів майнуло на екрані або в гущавині «елітної» світської тусовки. Насправді видатних, талановитих акторів у сотні, якщо не в тисячі разів менше, ніж отих самих «зірок». При цьому, щоправда, наявний парадокс: нерідко народна любов обирає об'єктом свого обожнювання зовсім не талант, а вельми посереднє обдарування. Що поробиш — любов зла...

      Однак випадок із Томом Хенксом зовсім не з цієї категорії. «Великий», «Форрест Гамп», «Порятунок рядового Райяна», «Аполло-13» — це лише кілька з довжелезного переліку фільмів, у яких талант Хенкса просто вражає. І, що приємно, при цьому «оскароносний» Том залишається одним із найулюбленіших акторів у світі. Та що там у світі — навіть у вельми специфічних у цьому відношенні Сполучених Штатах Америки, де якась «світська левиця» Періс Хілтон зриває значно більше оплесків черговою дурною витівкою, ніж блискучий режисер — геніальною, але малобюджетною постановкою.

      Однак саме ці примхливі американці вже вдруге поспіль називають найулюбленішим актором саме Тома Хенкса (який, між іншим, у липні цього року відзначатиме 50-річчя). Як свідчать результати щорічного опитування, яке проводять за всіма соціологічними канонами й яке цілком може репрезентувати реальний стан речей, найбільшою популярністю Хенкс користується у білих жінок, прихильників консервативних ідей у політиці й мешканців східних та західних штатів.

      Щодо інших фігурантів рейтингу народної любові, тут теж змін небагато. Друге місце посідає Джонні Депп, який порівняно з минулим роком піднявся на дві сходинки. Третю й четверту позиції поділили вже 27 років як покійний Джон Уейн та, на щастя, живий (і безсмертний в ролі загального улюбленця Індіани Джонса) Гаррісон Форд. Ну і, звісно, Джулія Роберст. Що з того, що знаменита «кралечка» останнім часом фактично не знімається, замкнувшись у чотирьох стінах і виховуючи своїх малят-близнюків? Джулії, мабуть, можна взагалі більше ніколи не з'являтися на екрані — її широченна й така класична «американська» усмішка уже все одно завоювала симпатії співвітчизників назавжди.