Енергетика по-одеськи

26.01.2006
Енергетика по-одеськи

Юрій Єхануров.

      Прем'єр-міністр Юрій Єхануров вважає незаконним рішення Верховної Ради щодо відставки уряду. Таку заяву глава Кабміну зробив позавчора на прес-конференції в Одесі наприкінці робочого візиту. У «перлині біля моря» Єхануров відвідав Іллічівський морський торговельний порт, завод із виробництва крабових паличок, а також поспілкувався із представниками адміністративно-господарського активу регіону. Як зазначив пан Єхануров, існує вердикт Конституційного Суду від 2000 року, яким визнано неконституційними нормативні положення, раніше ухвалені парламентом, про тимчасове виконання обов'язків Прем'єр-міністром, членами уряду і Центрвиборчкому.

      Керівник уряду також вважає безпідставною критику щодо українсько-російської газової угоди. «Тільки Антимонопольний комітет може дати офіційний висновок з приводу створення посередника «Росукренерго», — наголосив Юрій Єхануров.

      Водночас, зазначив Прем'єр, вітчизняним споживачам необхідно скоротити  споживання «блакитного палива»: не можна миритися з тим, щоб добове споживання газу в Україні складало 407 мільйонів кубометрів, що мусимо констатувати зараз (при цьому досі середньодобовий показник перебував на рівні 230 млн. «кубів». — Ред.). «Цьогорічна економія повинна скласти 10 відсотків, — зауважив глава Кабміну, — а в найближчі 5 років споживання газу потрібно знизити в півтора раза». За словами Єханурова, одна лише Одеська область «при ліміті в 11,9 млн. кубометрів на добу реально споживає принаймні на 2,5 млн. кубометрів більше.

      Заборону на продаж Одеського припортового заводу (а, як відомо, Президент підписав закон, що забороняє приватизацію цього підприємства) Єхануров-Прем'єр назвав однією з проблем уряду. «Виставляючи завод на приватизацію, — поскаржився Юрій Єхануров, — уряд розраховував, що питання газопостачання підприємства буде вирішувати новий власник. Зараз про це повинна думати держава».

      За  словами глави Кабміну, найближче завдання уряду — успішне проведення переговорів щодо забезпечення України газом і підписання керівництвом НАК «Нафтогаз України» двосторонніх документів, необхідних, відповідно до українського законодавства, для створення спільного підприємства з «Росукренерго». Укладання документів планувалося на середу, 25 січня, однак учора вранці, вже в Києві, Прем'єр оголосив про чергове перенесення цієї події. «Російські експерти працюють в Україні, однак, на жаль, ми не виходимо на підписання документів», — заявив Єхануров. Напередодні в Одесі він зазначив, що йому «дуже хотілося б, аби з цим СП проблем не було».

      Відповідаючи на запитання про те, за якою ціною Україна отримує російський газ зараз (до підписання двосторонньої угоди), Прем'єр-міністр зауважив, що, швидше за все, «Нафтогаз України» буде розраховуватися за нього «по 95 доларів за тисячу кубометрів на кордоні». Глава Кабміну оголосив і давно очікувану в Одесі новину: через два місяці, 24 березня, буде оголошено переможця тендеру на освоєння Одеського газового родовища, запаси якого оцінюють в 17-18 млрд. кубометрів. У середині січня ДК «Укргазвидобуток» і державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» уже підписали договір про спільну експлуатацію родовища на шельфі Чорного моря. Вони мають намір установити дві морські стаціонарні платформи і пробурити з кожної з них по чотири експлуатаційні свердловини. Крім того, на Безіменному родовищі буде встановлена ще одна морська стаціонарна платформа, з якої пробурять чотири свердловини. Одеське і Безіменне родовища розташовані поруч, тому планують їх експлуатувати як один комплекс. Вартість його облаштування становитиме близько 500 млн. грн., максимальний планований обсяг видобутку — 700 млн. кубометрів на рік.

      Освоєння нових родовищ, за словами пана Єханурова, дасть змогу істотно поповнити обсяги власного газовидобутку. Зараз Україна видобуває понад 20 млрд. кубометрів газу щороку, а розвідані поклади  сягають більш 2 трлн. кубометрів «блакитного палива».

      Однак є й штучні перепони, які доведеться долати. Попри те що близько ста свердловин уже підготовлено до експлуатації, восени 2004 року їх було роздано приватним структурам. «За цими фактами Генпрокуратура порушила вісім кримінальних справ, але, коли доходить до судів, ті виносять рішення на користь приватників», —  каже Прем'єр. Не став приховувати глава уряду й те, що одна з парламентських фракцій встигла вже підготувати законопроект, що забороняє використання шельфу і проведення тендеру.

 

ДО РЕЧІ

Київському гостю – про московських енерговласників

      На зустрічі з Прем'єр-міністром попросив допомоги в розв'язанні енергетичних і транспортних проблем міста-мільйонника перший віце-мер Одеси Анатолій Ворохаєв. За його словами, попри всі зусилля міської влади, спрямовані на стабільне енергозабезпечення облцентра, тривають несанкціоновані відключення світла з боку московських власників компанії «Одесаобленерго», які свого часу за дуже низькою ціною — 30 млн. грн. — приватизували підприємства й енергомережу регіону.

      Окрім реприватизації ВАТ «Одесаобленерго», пан Ворохаєв звернувся до Прем'єра з такою пропозицією: доручити Мінпаливенерго створити спільне підприємство, яке б об'єднало Одеську ТЕЦ, що перебуває у держвласності, та комунальне підприємство «Одеські тепломережі». Віце-мер обгрунтував необхідність об'єднання тим, що на обох підприємствах склалася «ненормальна ситуація, при якій у розвиток тепломереж десятиліттями не вкладають кошти», і місто невдовзі може опинитися у вкрай складній ситуації з теплозабезпеченням населення. Прем'єр пообіцяв розібратися, «оскільки такі відносини справді не є нормальними». Але водночас зауважив, що «висунуте рік тому гасло реприватизації виявилося шкідливим. Адже інвестицій можна чекати лише в тій країні, де гарантується недоторканність приватної власності».

 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>