Про бідного тренера замовте хоч слово

24.01.2006

      Чергові «з'ясування стосункiв», які в нашому спорті останнім часом стали ледь не нормою, починаються у волейболі. Причому бунт піднімають ті, на чию думку чиновники зважають менш за все — спортсмени, та ще й молоді. У квітні минулого року збірна України дівчат віком до 18 років виборола золоті медалі чемпіонату Європи. Тож нині титуловані юніорки стають на захист свого тренера Віктора Перебийноса, якого усувають від керівництва командою. У відкритому листі на ім'я міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка i президента Федерації волейболу Володимира Туровського дівчата заявляють про підтримку наставника.

      «Нинішнього року молодіжна збірна країни має розпочати підготовку до відбіркового циклу чемпіонату Європи, — пишуть молоді волейболістки. — Ми з подивом дізналися, що кандидатура заслуженого тренера України Віктора Васильовича Перебийноса, котрий стояв біля витоків створення команди дівчат 1988 року народження і привів її до золотих нагород чемпіонату Європи-2005, навіть не розглядатиметься під час затвердження головного тренера молодіжної збірної. До речі, на вересневому конгресі Федерації волейболу України виступ нашої команди в офіційних міжнародних змаганнях був визнаний задовільним, і конкурс на заміщення посад головних тренерів був оголошений тільки для чоловічої та жіночої національних збірних.

      Якщо Віктор Васильович буде відсторонений від роботи з молодіжною збірною, вважатимемо це проявом чиновницької сваволі, несумісної не тільки зі спортивними принципами, а й із загальнолюдськими нормами. Цей фахівець безмежно відданий тренерській справі й чимало зробив для українського волейболу. Нагадаємо, що в його активі й срібний успіх молодіжної збірної на європейській першості 2002 року».

      Із проявами чиновницької некомпетентності молодіжній збірній, очолюваній Віктором Перебийносом, уже довелося зіткнутися, коли ледь не була зірвана підготовка до виступу в фінальній частині чемпіонату світу-2005 у Макао. «І річ не у фінансових негараздах, — ідеться у зверненні. — Ми не розуміли, чому на навчально-тренувальний збір, який, між іншим, влаштував за власні кошти не найбагатший український клуб ЗДІА (Запоріжжя), не приїхали гравці з деяких команд. А причина «банальна» — відсутність розпоряджень з Федерації волейболу. Перед самісіньким від'їздом «молодіжки» до Макао ФВУ начебто в інтересах головної команди України заборонила участь у чемпіонаті світу провідному гравцеві команди Ользі Савенчук. В підсумку ми втратили реальний шанс завоювати одну з нагород світової першості».

      Звертаючись до чиновників, спортсменки відтак просять втрутитися у ситуацію, що склалася, і відновити справедливість в інтересах українського спорту. А зі свого боку обіцяють докласти всіх зусиль для кращих виступів на міжнародній арені. Підписали листа — учасниця чемпіонату світу-2005 Юлія Шелухіна, чемпіонки Європи-2005 Ольга Вергун, Ольга Гейко, Ганна Дяченко, Катерина Симонова (всі — ЗДІА (Запоріжжя), Галина Козловська (ЗІЕІТ, Запоріжжя), Валерія Гончарова, Наталя Гончарова (обидві — «Регіна» (Рівне), Марина Королькова («Сіверськодончанка»), Ольга Савенчук («Круг» (Черкаси)).

      Що ж, демократизація суспільства справді дається взнаки, якщо навіть молоді спортсменки подають голос. І хочеться вірити, що профільне міністерство таки виявить професіоналізм і розбереться у ситуації з урахуванням думки волейболісток.

 

 А ТИМ ЧАСОМ...

Відбулися чергові матчі у вищих дивізіонах вітчизняного волейболу.

      Чоловіки. Суперліга. 9-й тур. «Юр. академія-1»— «Юр. академія-2» — 3:1, 3:0; «Локомотив» (Дн) —«Кримсода» — 3:2, 3:2; «Локомотив» (Х) — «Маркохім» — 2:3, 3:1; «Азот-Спартак» — «Зарево» — 3:1, 3:0.

      Турнірне становище: «Маркохім» — 32, «Азот-Спартак» — 31, «Юр. академія-1» — 29, «Локомотив» (Дн), «Кримсода» — 28, «Локомотив» (Х) — 26, «Зарево» — 23, «Юр. академія-2» — 19.

* * *

      Жінки. Суперліга. 8-й тур. «Керкінітіда» — «Круг» — 1:3, 0:3; ЗДІА — «Джинестра» — 1:3, 3:1; «Іскра-Педуніверситет» — «Галичанка» — 2:3, 0:3; «Сіверськодончанка» — «Хімволокно» — 3:1, 3:1.

      Турнірне становище: «Круг» — 31, «Галичанка» — 27, «Джинестра» — 26, «Сіверськодончанка» — 25, «Керкінітіда», ЗДІА — 22, «Іскра-Педуніверситет» — 21, «Хімволокно» — 18.