Морозні жнива

24.01.2006
Морозні жнива

(УНІАН.)

       За повідомленням прес-служби Міністерства охорони здоров'я, протягом минулої доби у Києві зареєстровано 25 звернень громадян по медичну допомогу у зв'язку з переохолодженням організму, з них госпіталізовано 22 особи, троє людей померли. У Київській області за добу госпіталізовано 12 осіб, 1 людина померла. У Дніпропетровській області госпіталізовані 96 людей, 1 чоловік помер. У Запорізькій області госпіталізовано 35 осіб, одну людину не вдалося врятувати. Крім того, люті морози стали причиною смерті 5 людей у Херсонській області, 3 — у Вінницькій, 1 — у Сумській, 3 — у Криму, 4 — у Донецькій, 2 — у Житомирській. У Закарпатській, Хмельницькій, Чернівецькій областях звернень громадян по медичну допомогу у зв'язку з переохолодженням організму не було.

      Особливо важко переносять негоду люди без постійного місця проживання — їм, на відміну від мешканців квартир чи селянських хат, навіть від вітру нема де сховатися. Для того щоб якось допомогти безпритульним дочекатися теплої погоди, у Львові співробітники МінНС встановили два армійські намети з ліжками, що розраховані на 80 осіб. У наметах працюють «буржуйки», які підтримують температуру повітря не нижче 15 градусів тепла, бомжам наливають гарячий чай та слідкують, щоб ніхто з людей не обморозився. За словами начальника Головного управління МінНС України в Львівській області Сергія Дмитровського, на місці постійно чергують чотири рятувальники, які пиляють дрова, працівники міліції, лікарі та волонтери благодійних організацій, які надають необхідну допомогу людям: «Пункти обігріву будуть діяти до особливого розпорядження обласної держадміністрації, а у разі потреби ми готові встановити додаткові намети».

      А жителям Херсона, особливо тим, хто живе під самим дахом бетонних висоток, найближчими днями доведеться нарощувати м'язи ніг, піднімаючись пішки на рідний поверх. Через люті морози вчора в місті мали відключити всі ліфти, передає УНІАН. За словами начальника управління житлово-комунального господарства Херсонського міськвиконкому Аркадія Подлісного, через різке стійке зниження температури в підйомниках замерзає машинне мастило, ліфти виходять з ладу (тільки за минулі вихідні згоріли мотори в 10 ліфтів), тому устаткування треба відключити і почекати, поки в місті істотно потеплішає.

      Важко повірити, що при такій погоді мати може залишити своє дитя надворі, але саме такий випадок стався на Волині. Тільки диво врятувало від лютої смерті новонародженого хлопчика, якого залишили під дверима лікарні при температурі повітря мінус 13 градусів. Згорток помітив водій маршрутки, який ішов на роботу — чоловік заніс маля до лікарні, чим і врятував його життя. Нині здоров'я хлопчика у задовільному стані, передає «5-й канал». Як з'ясувалося згодом, дитина пробула на морозі майже півгодини. Медики кажуть, що за час перебування на морозі температура тіла немовляти знизилася до 27 градусів, але порятунок надійшов дуже вчасно.

      У більшості областей України через люті морози призупинені заняття у школах та дитсадках, а також секціях, студіях і гуртках. Утім подовжені канікули також можуть стати причиною переохолодження дітей: якщо не слідкувати за тим, як бешкетники одягаються і скільки перебувають на морозі, вони також можуть поповнити лави пацієнтів опікових центрів, попереджає МОЗ. Медики радять батькам не виводити на вулицю дітей до 3 років, якщо температура повітря становить 10 і нижче градусів морозу, не давати дитині гарячих страв та напоїв (зокрема, чаю) перед виходом на морозне повітря, подбати про калорійне харчування дітей вітамінами А та Д, підготувати багатошаровий одяг з натуральних тканин і нетісне взуття, обов'язково захистити щоки дитини шарфом, руки — рукавичками.

«ХОЛОДНІ» ТРАГЕДІЇ

Через вибух балона покалічились люди

      У школі села Берека Первомайського району Харківщини через відключення електроенергії розмерзлися батареї. Під час відновлення опалювальної системи несподівано вибухнув балон зі скрапленим газом, що стояв надворі, покалічивши трьох людей. Тяжкі поранення отримали директор школи і вчитель історії. Їм довелося ампутувати ноги. У третього потерпілого — голови селищної ради — порівняно легкі травми.

У Луганську вчаділо шестеро людей...

      В Артемівському районі Луганська по вулиці Желябова ледь не сталася трагедія через порушення правил експлуатації пічного опалення. У приватному житловому будинку отруїлися чадним газом шестеро осіб, серед них — дворічна дитина. Постраждалих у стані середнього ступеня тяжкості госпіталізовано до обласної лікарні.

...а на Миколаївщині — діти з багатодітної родини

      У селі Калачеве на Миколаївщині чадним газом отруїлися шестеро дітей, найстаршому з яких 14 років, а намолодшій — нема й року. 30-річний батько багатодітної родини зібрав усіх дітей в одній кімнаті, щоб було тепліше, і розпалив піч. Через деякий час кімнати і горище будинку почали заповнюватися димом. Поки батько клопотався опаленням, діти отруїлися чадним газом. Наразі діти — двоє братів та четверо сестричок — перебувають у лікарні.

Сім'я отруїлася природним газом

      У селі Боблів Немирівського району Вiнницької областi в приватному житловому будинку виявлено тіла чотирьох осіб, серед них — маля 2005 року народження. Вся родина померла внаслідок отруєння природним газом. У будинку цієї сім'ї самовільно серед ночі погас опалювальний котел. А «доза» газу, яким наповнився будинок, виявилася смертельною для домочадців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>