У пошуках компромісу

18.01.2006

      Завтра у Верховній Раді будуть гості. Хоча хліба-солі від господарів їм чекати не варто — парламентарії запрошують Президента і чи то відставлений, чи то не відставлений ними Кабмін на жорстку розмову. Справді, недаремно ж на тиждень вкоротили собі канікули — ще бракувало зайві чотири дні замість передвиборчого піару законами займатися.

      Власне, в тому, що закони цього «зайвого» сесійного тижня будуть останнім, чим цікавитимуться народні обранці, сумніватися й не випадало. Уже на першому ж пленарному засіданні розпочалися гарячі політичні дебати. «Синьо-біла» опозиція в особах Партії регіонів та СДПУ(о) наполегливо вимагала включити до порядку денного постанови про відставку міністра юстиції Сергія Головатого, міністра палива та енергетики Івана Плачкова та голови правління НАК «Нафтогаз України» Олексія Івченка й довимагалася того, що спікерові Володимиру Литвину довелося скликати погоджувальну раду керівників груп та фракцій.

      Поки їхні керівники й інші поважні особи «узгоджували позиції», «прості» нардепи справді розглядали «нормальні» питання порядку денного, себто законопроекти, і навіть їх ухвалювали. А тим часом у лідерському «штабі» палали пристрасті.

      «Регіони» з «об'єднаними» есдеками вустами лідера останніх — Леоніда Кравчука — наголошували, що Верховна Рада повинна «визнати неприпустимим недотримання Конституції» Президентом і урядом. Мовляв, перший не визнає конституційної реформи, а другий — не виконує постанови парламенту про свою відставку (хоча в постанові цій чорним по білому записано, що до призначення нового уряду Кабмін Єханурова повинен працювати, як і раніше).

      У відповідь представник Кабміну в Раді Борис Беспалий зазначив, що пропозиція Кравчука є винятково політичною й запропонував спочатку розглянути проект постанови депутата Юрія Кармазіна про скасування рішення парламенту щодо відставки Кабміну.

      У результаті, як не дивно, певної згоди опоненти таки досягли. А саме — домовились у четвер провести засідання ВР за участю Президента й уряду, на якому необхiдно обговорити питання про їхню — парламенту, глави держави і Кабміну — взаємодію. Цілком імовірно, що засідання проходитиме в закритому режимі (саме на цьому наполягали опозиційні фракції), але остаточно щодо режиму Верховна Рада визначиться вже перед його початком, завтра зранку. Ідею про проведення «узгоджувального» засідання підтримав і Президент, з яким Володимир Литвин переговорив по телефону. Як зазначає прес-служба Віктора Ющенка, в ході бесіди Президент підкреслив, що «метою цього засідання буде пошук компромісу в нинішній політичній ситуації», адже «заради стабільності в державі політична еліта повинна вирішувати всі конфлікти шляхом діалогу, за столом переговорів».

      Окрім того, на погоджувальній раді парламентарії домовилися того ж дня, у четвер, провести (знову) голосування за суддів Конституційного Суду і привести їх до присяги.

      За словами Голови ВР, на розгляд буде запропоновано 14 кандидатур, по яких Литвин пропонує провести рейтингове голосування, аби внести в бюлетень для голосування тих, хто отримає найбільше голосів.

      На додачу до цього парламент так розщедрився, що планує ще протягом цієї сесії, тобто буквально сьогодні-завтра, розглянути законопроекти, необхідні для вступу України у Світову організацію торгівлі.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>