Пробіжусь Україною заради дітей

12.01.2006
Пробіжусь Україною заради дітей

Марафонець Андрій Максимович. (автора.)

      Андрій Максимович, 20-річний студент факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, у досить оригінальний спосіб вирішив допомогти українським немовлятам. Він має намір пробігти 1473 кілометри — від східних до західних кордонів України. Під час підготовки до всеукраїнського марафону, а також після нього Андрій разом з іншими молодими активістами збиратимуть благодійні кошти для пологових будинків Львова та Донецька. «Пробіг заради дітей» влаштовують випускники програм академічного обміну в США, обміну майбутніми лідерами та інша активна молодь України. Cтартує Андрій на російському кордоні 23 березня, і завершиться акція 7 травня у Львові. Андрій Максимович каже, що в такий спосіб хоче привернути увагу українців до проблем соціальної відповідальності. Кошти для пологових будинків збиратимуть від бізнес-структур та від населення — безпосередньо під час 46-денного пробігу.

      «Ми пройшлися екскурсією усіма чотирма пологовими будинками Львова, поспілкувалися з їхніми керівниками і з'ясували, що загалом потреби всіх цих установ становить 890 тисяч гривень. Ця сума є обгрунтованою, бо кожна з лікарень надала нам відповідну документацію», — каже Андрій Максимович. Зібрати таку велику суму — майже мільйон — досить складно навіть серед грошовитих меценатів, та студенти не полишають надії, адже хочуть насамперед долучити до акції простих громадян, і зібрана сума, як каже Андрій, не має принципового значення. Усі зібрані під час пробігу кошти розподілять між пологовими будинками Львова та Донецька — за принципом 50 на 50. Для того, щоб кошти використали конкретно за призначенням — для закупівлі необхідного обладнання. Для цього організатори пробігу відкриють спеціальний рахунок у банку та укладуть спеціальну угоду.

      Ще одна мета марафону Донецьк—Львів: об'єднати українців із протилежних куточків України допомогою немовлятам. «Спілкування з лікарями показало, що обладнання у львівських клініках є застарілим та не відповідає сучасним стандартам гігієни. Не набагато краща ситуація і в донецьких пологових будинках», — зазначає марафонець.

      Андрій уже навіть має складений список населених пунктів, через які пробігатиме, та кілометраж, який він долатиме щодня. Труднощів, яких може завдати погода чи дорога, не боїться: «Я захоплююсь бігом iз дитинства, тренуюсь і перед марафоном. Гадаю, що це не буде аж так складно, адже в середньому 40 кілометрів щодня не так уже й багато».

      Під час пробігу Андрія супроводжуватиме лікар, прес-секретар та водій. За маршрутом, у 23 з 46 населених пунктів відбудуться прес-конференції. Від участі будь-яких політичних сил організатори «Пробігу заради дітей» відмовляються.