Не з нашим щастям...

12.01.2006

            Насправді для щастя треба небагато. Іноді достатньо не почуватися самотнім і знати, що всі твої близькі здорові. Та, мабуть, нам із вами часто бракує навіть цієї крихти. Інакше навряд чи виявилося б, що найбільш нещасні люди у світі мешкають у Зімбабве і... в Україні.

      Саме таким є результат щорічного дослідження професора університету імені Еразма Роттердамського Рута Вінховена, опубліковані днями в газеті «Сандей таймз». Як зазначає видання, вчений вирахував «індекс задоволення власним життям», що грунтується на результатах опитування 100 тисяч осіб із різних прошарків населення у 90 країнах світу. Респонденти, обміркувавши своє сприйняття життя і власного становища, повинні були оцінити за десятибальною шкалою, наскільки вони почуваються щасливими.

      Як з'ясувалося, найщасливішими у світі є мешканці Мальти — справді щасливими людьми себе назвали 74 відсотки мальтійців. Наступними щасливцями є представники населення Данії, Швейцарії і, як не дивно, Колумбії, де відсоток тих, хто почувається цілковито щасливим, становить 73. Далi у списку ідуть ісландці, ірландці та голландці, а замикають десятку «найщасливіших» країн Канада, Фінляндія і Гана, де є по 69 відсотків задоволених своїм життям мешканців.

      Одним із висновків, який зробив у ході свого дослідження професор Вінховен, є стара, як світ, істина, в якій, однак, і досі багато хто сумнівається: щастя — зовсім не у грошах. Скажімо, «багаті й ситі» Сполучені Штати Америки у списку «щасливих» країн виявилися на 16-му місці й значно поступилися нібито бідним і «зачуханим» Гватемалі та Уругваю. А, наприклад, теж далеко не бідні Велика Британія та Німеччина посіли тільки 21-ше і 22-ге місця.

      Мабуть, щастя таки й справді не у грошах. І тим паче прикро, що ми разом із сусідньою Молдовою та африканськими Танзанією і Зімбабве опинилися серед найбільш нещасливих країн світу — тих, де щасливими почуваються не більше, ніж по 20 відсотків людей...