Команда без Лоч(ц)мана

12.01.2006

      26 січня у Швейцарії стартує чергова континентальна першість серед чоловіків, у якій візьме участь і українська команда. Навчально-тренувальний збір «синьо-жовті» розпочали ще у грудні на олімпійській базі в Кончі-Заспі. Досвідчений Андрій Наталюк сказав кореспондентові «УМ», що команді чи не вперше було створено зразкові умови для планового виходу на пік форми. А 35-річному гравцеві запорізького «ЗТР» та збірної є про що згадати.

      До підготовки головний тренер збірної Сергій Кушнірюк залучив сімох представників «Запоріжтрансформатора», а також гравців «Шахтаря», «Портовика» і «Світлотехніка».

      Низку спарингів збірна України провела без легіонерів. Після домашньої нічиєї з «молодіжкою» (28:28) команда гостювала в Білорусі, де спершу розійшлася із сябрами миром, а потім перемогла з різницею у два м'ячі. Новорічний перепочинок був нетривалим: уже 3 січня гандболісти знову зібралися в Києві, щоб незабаром відправитися у тривалий вояж по Європі. Останню апробацію своїх сил українці пройдуть у товариських поєдинках у Німеччині та на міжнародному турнірі в Іспанії. На Піренеях їм протистоятимуть, окрім господарів, «ручники» Бразилії і Росії.

      Зарубіжний етап підготовки до ЧЄ-2006 відбудеться вже за участі легіонерів — «запорізьких французів» Руслана Прудіуса і Сергія Петренка («Дюнкерк»), Гладуна, Білика, Костицького. На жаль, не буде талановитого й досвідченого В'ячеслава Лочмана: 28-річний бомбардир німецького «Гроссвальштадта» одержав четверту (!) травму правої ноги: у поєдинку бундесліги на екс-запоріжанина звалився 120-кілограмовий суперник. Німецькі ескулапи, вивчивши пошкоджений колінний суглоб, заборонили Лочману виходити на майданчик до весни.

      Навіть у дещо послабленому складі збірна України не відмовляється від своїх амбітних планів. У групі А наші гандболісти поміряються силами з поляками, словенцями і швейцарцями. У наступне коло виходить по три команди з кожного квартету. Спробувати дострибнути до п'єдесталу варто хоча б з огляду на ту обставину, що в 2006-му виповнюється 90 років українському гандболу.

      У ювілейний рік Федерація гандболу має намір провести престижний міжнародний турнір за участю щонайменше п'ятьох сильних збірних, причому не тільки з Європи. З-поміж інших приємних новин — заплановане відродження Кубка пам'яті Вадима Гетьмана, початок спорудження у Пущі-Водиці спортивного комплексу для ігрових видів спорту. Зародилася в кабінетах ФГУ й невеличка сенсація: Україна збирається бути серед кандидатів на проведення чемпіонату Європи 2012 року. Офіційна презентація заявки має відбутися вже цього місяця.