Інформаційно-газовi кулаки

27.12.2005

      «Халява кончилась, панове! Платить сполна будьте готовы», «Газ по 50 долларов — только выхлопной!», «Украина, слазь с трубы, на дрова руби дубы», «Украина с Россией — газ и еда, Украина со Штатами — мор и беда». Під такими гаслами в Москві на вихідних відбувся санкціонований владою пікет під українським посольством, який вкотре довів, що газова війна між нашими країнами розгорнулася насамперед на політичній основі.

      Відповідно, словосполучення «економічний та політичний тиск» українські високопосадовці вже сміливо, без дипломатичної обережності, почали активно використовувати. І якщо ще минулого четверга міністр закордонних справ України Борис Тарасюк з приводу газової проблеми говорив про відсутність підстав для застосування Будапештського меморандуму про гарантії безпеки Україні, які під час відмови нашої держави від ядерної зброї нам давала, зокрема, і Росія, то наступного дня український Прем'єр-міністр Юрій Єхануров повідомив, що звернення до країн-гарантів договору вже зроблено.

      Однак це, як виявилося, були лише «квіточки». Адже Єхануров паралельно дав доручення «Нафтогазу» підготувати всі необхідні документи для звернення у Стокгольмський арбітражний суд у випадку порушення прав НАКу з боку російського «Газпрому».

      «Якщо ви придбали квартиру і підписали угоду, у вас є печатки і підписи, дуже складно довести покупцю квартири, що вона подорожчала у п'ять разів. Думаю, ви підете до суду», — аргументував рішення Єханурова в ефірі «5-му каналу» міністр економіки Арсеній Яценюк. За його словами, Росія не має права відключати постачання газу до України, оскільки «це матиме наслідком фінансові санкції». «...Ми не перебуваємо в середньовіччі, ми зобов'язані їх (угоди. — Авт.) виконувати. Хто їх не виконує, той платить гроші», — додав міністр. Він укотре нагадав, що українсько-російський контракт не підлягає перегляду і діє до 2013 року, тому, на його думку, якщо українці почнуть платити більше за газ — це буде порушенням контракту, а це, відповідно, «кримінал».

      Такі доволі радикальні заяви з боку наших високопосадовців почали лунати після того, як російський «Газпром» повідомив про проведення навчання з відключення газу для України, при цьому із збереженням постачання блакитного палива європейським споживачам через нашу територію. Такою була реакція росіян в інформаційній війні, яка з кожним днем загострюється, на повідомлення з України про підтримку в газовому конфлікті низкою європейських країн української сторони. Зокрема, під час зустрічі у Києві Прем'єра Єханурова з послами США, Франції, Німеччини та Великобританії, які є гарантами безпеки України згідно з Будапештським меморандумом, ті, за неофіційною інформацією, заявили про відповідальність «Газпрому», а не «Нафтогазу», у випадку припинення постачання газу до Європи. З цього приводу МЗС Росії обурилося, що Україна виносить вирішення проблеми за рамки двосторонніх відносин. Хоча, варто нагадати, глава російського уряду Михайло Фрадков кілька тижнів тому їздив до самого голови Єврокомісії Барозу скаржитися на Україну.

      Окрім того, в рамках «інформаційно-газової атаки» заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв безапеляційно заявив, що з 1 січня ціна російського газу для України складе $230, однак ця ціна ще може мінятися від $160 і аж до $500—700 (!). Мовляв, ціна в $230 відповідає європейському рівню і може варіюватися в залежності від світових цін, а також цін на мазут і дизельне паливо. Називаючи такі астрономічні суми, Медведєв пригадав, що колись Британія платила Росії за газ $1000 за тисячу кубометрів, а з огляду на різницю вартості транспортування палива для України ціна може складати $500—700. «Тому висловлення Президента Ющенка насправді потрапляє в саму точку», — саркастично додав Медведєв щодо висловлювання Ющенка, який нещодавно обурливо прокоментував ціни на газ словами «давайте почнемо з 500 чи 700 доларів!». І тут же, залякуючи цифрами, Медведєв укотре застосував шантаж, висловивши пропозицію залагодити ситуацію за рахунок передачі Росії 50 відсотків української газотранспортної системи. Звісно, на це нашим високопосадовцям залишалося заявити, що продавати цю систему заборонено законом.

      Звісно, що не промовчали i росіяни, коли почули погрози українців подати до суду. Тут же Медведєв пообіцяв Україні те саме. «Ми готові йти у Шведський суд, якщо Україна на це піде (на несанкціонований відбір газу. — Авт.). Це остання справа — йти в арбітраж. Але якщо Україна готова, ми теж готові». А схоже на те, що все може до цього призвести, адже якщо навіть щорічний протокол до міжправугоди про обсяги й умови транзиту російського до Нового року не буде підписано, російським газом Україна буде користуватися і надалі. «Протокол визначає лише формат цих відносин», і, відповідно, надалі, згідно із контрактом, Україна транспортуватиме російське паливо в Європу, а за це отримуватиме свої відведені угодою кубометри газу. А погрози росіян відімкнути газ (о 10-й ранку 1 січня) вважають несерйозними. Бо, як каже голова «Нафтогазу» Олексій Івченко, по-перше, при порушенні існуючих домовленостей, відповідальність за це буде нести саме російська сторона», по-друге, повністю «перекрити газ неможливо ні технічно, ні юридично». «Тому 1 січня нічого не станеться», — заспокоїв він (хоча принагідно звернувся до громадян України з проханням економно ставитися до споживання енергоносіїв, у тому числі природного газу). Але у «Газпромі», називаючи таку поведінку українців «піратською», попереджають, що «взяття газу із системи» без підписаного протоколу буде «крадіжкою».

      До критики українського методу вирішування газової проблеми та керівництва «Нафтогазу» в ефірі російського каналу знову долучилася екс-Прем'єр Юлія Тимошенко, яка навіть створила спеціальну експертну групу для розробки своїх способів виходу із ситуації. Нагадаємо, що раніше т аку поведінку Тимошенко порівнювали із встромлянням «ножа у спину», замість того, щоб об'єднатися на захист національних інтересів. А в свою чергу Івченко не виключив, що за «газовими» суперечками між Україною й Росією стоїть саме Тимошенко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>