Продамо землю — зробимо дорогу

21.12.2005

      На першому земельному аукціоні, який відбувся в Одесі, реалізовано 5 з 13 лотів, що поповнили бюджет міста 50 мільйонами гривень. Ще 10 мільйонів надійдуть до держказни. Найдорожчий лот — земельну ділянку за адресою Золотий берег, 27 — придбала одна з київських компаній. Цільове призначення покупки — будівництво на південній околиці міста 5-6-поверхових пансіонатів, готелів оздоровчого і туристичного призначення. Як додав  представник столичної компанії, що є депутатом Одеської міськради, Володимир Рондін, він мав повноваження викласти за лот і більше 35 мільйонів гривень за 2-гектарну прибережну ділянку.  «Як представник міськради я задоволений тим, що ми поповнили бюджет, а як представник покупця задоволений, що ми зможемо розгорнути бізнес на цій ділянці. Почувши про аукціон, я поінформував кілька великих київських компаній. Одна з них і попросила мене взяти участь в аукціоні від її імені. Переконаний, що компанія зможе реалізувати корисні для міста проекти», — додав він.

      За словами начальника Одеського міського управління земельних ресурсів Ірини Коврижних, загальна стартова вартість лотів, виставлених на торги, перевищувала 100 мільйонів гривень. Участь в аукціоні взяли, за її словами, понад 30 компаній з різних міст України. Іноземні компанії, що своєчасно надіслали заявки, на жаль, не допущено до участі в аукціоні через необхідність проведення численних погоджень на урядовому рівні. Однак пані Коврижних висловила переконання, що представники закордонних бізнес-структур зможуть взяти участь у публічних торгах, намічених на 2006 рік, коли буде виставлено на продаж не менше 14 земельних ділянок .

      Кошти, виручені на аукціоні, міськвиконком спрямує на ремонт доріг та ліфтів, а також погашення боргів із відрахувань у бюджет розвитку міста. Цього року сума таких відрахувань склала 100 млн. грн. Другий аукціон, на який міськуправління виставить ще 11 земельних ділянок, заплановано на 23 грудня, додала І.Коврижних.

      А віце-мер Одеси Михайло Кучук зауважив, що  «відтепер одеські  земельні ділянки продаватимуть винятково через відкриті торги. При цьому ми не будемо звертати увагу на те, звідки покупці — одеські, київські чи іноземні. Ми хочемо одержати максимальні кошти до міськбюджету. Колишня влада протягом минулих років збула десятки санаторіїв і територій, що прилягали до них  на 80 гектарах землі, але таких грошей до одеської казни ще не надходило».