Закон «Барабашці» не писаний

21.12.2005

      Торговець наркотиками, 29 нелегалів і горілка, в якій плавають заспиртовані ящірки з братнього В'єтнаму. Це лише кілька пунктів списку, що був укладений правоохоронцями після масштабної перевірки Барабашовського торгового центру Харкова. «Кинути» на відомий у країні об'єкт одразу півтисячі своїх співробітників обласне управління МВС змусили численні скарги рядових споживачів, для яких походи за «ширужитком» давно стали справжнім випробуванням на міцність.

      Оперативники кажуть, що на їхню появу торговці відреагували тихим бойкотом. Тобто з блискавичною швидкістю зачинили павільйони і згорнули намети. У результаті правоохоронцям вдалося перевірити лише біля трьохсот торгових точок. При цьому власників третини з них одразу позбавили права на торгівлю через злісне порушення визначених законом правил. Відсутність акцизних марок і санітарних книжок — це поширена, але не єдина причина. На безмежній території ринку правоохоронці, скажімо, знайшли кафе, де в адміністратора і трьох співробітників (усі — громадяни В'єтнаму) не було реєстрації. Цей сумнівний із правової точки зору колектив варив обіди на далекій від зразкової санітарії кухні, продавав напої без акцизу і навіть зваблював відвідувачів горілкою, в якій плавали заспиртовані скорпіони, змії та ящірки.

      Перевірка також у черговий раз довела, що відомий в Україні торговий центр продовжує реалізовувати підроблений товар. Вартість вилученої у ході рейду сумнівної продукції була оцінена в десятки тисяч гривень. А заодно, стверджують правоохоронці, Барабашовський ринок і надалі служить таким собі прихистком чи «дахом» для неблагонадійних «посланців» з усіх кінців світу. Під час рейду оперативники перевірили документи майже у півтори тисячі іноземців, після чого склали 80 протоколів про порушення режиму перебування і затримали 29 нелегалів. Найбільшою популярністю харківський базарний бізнес користується у громадян В'єтнаму, Китаю, Нігерії, а також братніх країн по СНД — Вірменії, Казахстану і Киргизстану.

      Урожай на злодюжок і шахраїв, що потрапили до рук оперативників, цього разу сягнув кількох десятків чоловік. Компанію їм склав торговець наркотиками і два громадянини, які перебувають у розшуку. До речі, саме засилля на ринку кишенькових крадіїв і торгових шулерів стали основною причиною організації масштабного рейду міліції. Про це правоохоронні органи попросили в численних листах самі харків'яни, в уяві яких вищезгаданий торговий центр уже давно асоціюється фактично з лінією фронту. І оскільки перетнути її щодня, за даними адміністрації ринку, намагається приблизно двi сотнi тисяч людей, захищати тут і справді є кого. Тому правоохоронці вирішили надалі організовувати подібні облави регулярнiше і з численнішим загоном оперативників. Півтисячі «штиків», мовляв, для такої проблемної території — ніби крапля в морі.