Малюки — теж громадяни

21.12.2005

      Образити слабшого завжди легко, а зробити боляче дитині — взагалі не проблема. Однак за це можна нести відповідальність не тільки за законами моралі, а й за Кримінальним кодексом. Як повідомляє УНІАН, цього року за порушення прав дитини столична прокуратура вже відкрила 40 карних справ. Крім того, за документами прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 264 службові особи, відшкодовано 233 тисячi гривень, поновлено права понад 300 неповнолітніх.

      За офіційною статистикою, у столиці проживає понад 3 тисячі дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Саме вони найбільш вразливі до вчинення проти них злочинів та схильні до протиправної діяльності й жебрацтва. У столиці залишається серйозною проблема злочинності серед неповнолітніх: крадіжки, хуліганські прояви, злочини, скоєні підлітками у стані сп'яніння. І хоча цього року кількість таких злочинів зменшилася, проте спостерігається збільшення тяжких злочинів, скоєних неповнолітніми. Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, щоправда, зазначає, як повідомляє його прес-служба, що сьогодні вдалося дещо стабілізувати проблему дитячої безпритульності та бездоглядності. Зокрема, кількість вилучених із вулиці безпритульних, у порівняні з минулим роком, зменшилася на 25 відсотків, на 37 менше виявлено дітей, які вживали наркотичні та токсичні речовини. І вперше в історії нашої держави було виділено кошти (70 мільйонів гривень) саме на заходи з подолання дитячої безпритульності та бездоглядності (а наступний рік, як відомо, оголошено Роком захисту дитини). Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, 85 відсотків цієї суми (58 мільйонів гривень) були направлені в регіони для створення центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, соціальних гуртожитків для тимчасового вирішення житлових проблем дітей-сиріт, центрів матері і дитини. А також для здійснення профілактики раннього соціального сирітства, облаштування та ремонту закладів соціального захисту дітей.

      Прикметно, що недавня перевірка інтернатів України показала, що майже у 90 відсотках особових справ дітей були виявлені порушення, 45 відсотків вихованців закладів не мають юридично підтвердженого статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. І це не найгірші порушення прав дитини.

      Про наругу над дітлахами свідчать цифри: цьогоріч від різноманітних протиправних дій дорослих постраждало загалом сім тисяч дітей. Чимало з них виховуються у сім'ях. 

Устина КАПІТОЛЯ.