Полковник не заздритиме прапорщику

21.12.2005

      Соціальну несправедливість у нарахуванні пенсій військовим у відставці нарешті виправлено. Наразі в обласних військових комісаріатах України завершується робота з перерахунку цих пенсій, і відставники почнуть їх отримувати вже з 1 січня 2006 року, повідомляє прес-служба Міноборони України. Як відомо, така диспропорція у нарахуванні пенсій існувала протягом кількох останніх років. Не дивно, що відставники неодноразово виходили на акції протесту, адже, скажімо, полковник, звільнений із лав Збройних сил за радянських часів, отримував пенсію набагато меншу, ніж прапорщик, звільнений у запас минулого року.

      Як зазначив начальник пенсійного відділу Департаменту фінансів Міністерства оборони України полковник Ігор Баторшин, зусиллями членів відповідного профільного комітету Верховної Ради, керівництву Міноборони вдалося закласти у державний бюджет на 2006 рік на 1,8 мільярда гривень більше, ніж було передбачено для виплати пенсій військовим у 2005 році. Нині в установлені терміни пенсійні відділи військкоматів повинні завершити перерахунки пенсій і передати нові дані у відділення Ощадбанку України, які здійснюють виплати військовим пенсіонерам. Також із нового року на військових пенсіонерів чекає ще одна приємна новина: тепер при нарахуванні пенсій додатково враховуватимуть надбавку за роботу, що передбачала доступ до державної таємниці. Набирають також чинності окремі зміни до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», згідно з якими пенсія за особливі заслуги перед державою виплачуватиметься незалежно від того, працює пенсіонер чи ні. Особи, які одержуватимуть пенсію за особливі заслуги і проживатимуть у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, отримуватимуть її у повному обсязі.

 

ДО РЕЧІ

      У Міністерстві оборони України створено робочу групу, яка працює над переліком посад військовослужбовців, що отримають право на додаткову оплачувану відпустку за службу в особливих умовах або зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці. Як повідомляє прес-служба оборонного відомства, очікується, що після затвердження необхідних нормативних актів цим правом користуватимуться військовослужбовці, які несуть бойове чергування, обіймають посади льотного складу, а також ті, хто працює в умовах впливу радіації та інших шкідливих умовах, які не можливо усунути. Максимальна тривалість додаткової відпустки для цих та їм подібних категорій військовослужбовців становитиме до 15 діб.