ПоЗОЛОЧЕне будівництво

20.12.2005

      Уже нікого не здивуєш котеджними містечками для крутеликів на узбережжі Дніпра неподалік столиці. Про те, як будівельники намивають пісок, штучно звужуючи гирло річки, взагалі ходять легенди. Вже говорено-переговорено, що зведення палаців на вчорашній воді неабияк шкодить довкіллю. Але ж землі у престижному місці на всіх не вистачає, тож природа продовжує лишатися заручницею «грошових мішків». Навести лад з будівельним свавіллям та безконтрольним намивом піску обіцяв одразу після призначення «губернатором» Київщини Євген Жовтяк. Утім останнім часом про будь-яку активність пана Жовтяка у цьому питанні, як i про конкретні результати, нічого не чути. Натомість під Києвом розгорівся черговий забудовний скандал.

      Ідеться про село Вишеньки, розташоване на південь від Києва, на лівому березі Дніпра (не плутати з однойменним «дачним» кооперативом на престижних столичних Осокорках). Кілька місяців тому компанія «Український будівельний альянс» почала ледь не за п'ятдесят метрів від останньої хати села зводити котеджне містечко Золоче. Назва відповідає майбутньому статусу — елітні будинки зводяться просто таки стаханівськими темпами, будівельники не відчувають нестачі у коштах, до того ж так захопилися, що поруч з уже зведеними коробками майбутніх палаців розмітили ще й сусіднє поле.

      Селяни з Вишеньок зустріли перспективу майбутнього сусідства без ентузіазму, але ж що поробиш: майбутнє — за розвитком будівництва. Хоча питання виникали. Наприклад, чому землі місцевого радгоспу, що мали статус господарського призначення, опинилися у власності ПП «Трансенергоресурси — 22», яке i є замовником будівництва, навіщо будівельники знищили традиційні місця відпочинку селян — два чудових озера тощо. Але люди обурювалися з приводу Золочого лише між собою, до того часу, доки не почали страждати від забудови самі. Доки не було порушено їхні права.

      Приводом для «війни» вишеньківців із будівельниками стало світло, а конкретніше — повна відсутність електроенергії у багатьох оселях через пошкодження лінії електропередач. Вперше це сталося ще наприкінці жовтня, коли працівники РЕМ у Бориспільському районі відключили подачу електроенергії до будинків мешканців села. Справа в тому, що забудовники порушили обмеження щодо горизонтальних площин при намиві піску. Результат — аварійна ситуація на лінії електропередач, i селяни кажуть, що лише випадково ніхто тоді не був уражений електричним струмом. Два тижнi жителі села та кооперативу «Геолог» (де мешкають переважно ветерани війни та праці) жили при свічках, забувши про телевізори, холодильники та інші побутові прилади. Коли ж люди почали скаржитися в усі інстанції, з'ясувалося, що про будівництво Золочого раніше нічого не знали у Бориспільському РЕМ! I це тоді як, згідно з законодавством, будь-які роботи в зоні електромереж мають проводитися у присутності «ремівців» та з письмового дозволу енергопідприємства! Адже уздовж повітряних і підземних кабельних ліній електропередачі встановлюють охоронні зони, в яких діють обмеження Земельного кодексу щодо використання цих земель. I хоча лише сліпий міг не побачити, що причиною авварії було недотримання нормативних актів при забудові земель енергетичної системи, відповідальності ніхто не поніс.

      Це по-перше. По-друге, Закон України «Про архітектурну діяльність» вимагає, щоб «проектувальники, замовники й підрядники не порушували під час проектування, організації та виконання будівельних робіт законні права та інтереси власників будинків, прилеглих до ділянки забудови». До кого лише не звертались селяни з письмовими зверненнями — i до Бориспільської райдержадміністрації, i до районної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, i до прокуратури району, але жоден чиновник їм не допоміг. Проігнорували проблему навіть у Вишеньківській сільраді. «Глухими» до людей, звісно, виявилися i керівники «Українського будівельного альянсу» та «Трансенергоресурсів-22». Як розповідає одна з мешканок села,що побажала лишитися невiдомою, i землевласник, i генпідрядник будівництва відмовились спілкуватися з людьми та відновлювати лінію електропередач. Це зробили електрики РЕМу.

      Результат не змусив себе довго чекати. В останні дні листопада Вишеньки знову (!) залишились без електроенергії. Причини аварії ті самі — намивання піску. Наслідки — ще кілька «темних» тижнів. Цього разу повертати світло до власних осель селянам довелося за власні кошти. I не відомо, чи цей випадок був останнім. Адже чиновники продовжують відмахуватись від людей, усі скарги перенаправляють до районної інспекції архітектурно-будівельного контролю i там кладуть під сукно. Ініціативна група з найактивніших селян оббивала не один десяток порогів до кабінетів чиновників i припускає, що влада району не хоче з ними розмовляти через те, що посадовці самі отримали земельні ділянки в кооперативі «Золоче» i тому «дахують» будівельне свавілля. Адвокат Олег Носенко розповів «УМ», що хоча до нього i звернулися по захист близько сорока мешканців Вишеньок, але багато людей бажають лишатися анонімами, бо бояться земельних магнатів.

      А намивання піску продовжується. Про відшкодування збитків селянам узагалі не йдеться, контролюючі органи не звертають увагу на вимогу людей перевірити правомірність відведення земельної ділянки під котеджне будівництво. Пан Носенко не знає, чи отримував письмову скаргу від людей «губернатор» Київщини Євген Жовтяк, чи вона десь загубилася у бюрократичних лабіринтах. Поки що вони отримували лише формальні відписки облдержадміністрації. Тому й звертаються до пана Жовтяка через пресу i б'ють на сполох. Єдине, про що просять люди, це зустріч із «губернатором». Адже бездіяльність місцевої влади лише заохочує свавілля забудовників.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>