ХРОНІКА

20.12.2005
Шахи

      У російському Ханти-Мансійську завершився розіграш Кубка світу, в якому брали участь 128 спортсменів. У фіналі чемпіон світу 2001 року українець Руслан Пономарьов зустрічався з вірменом Левоном Ароняном. У перших двох партіях гросмейстери розійшлися миром, але в додаткових двох зi скороченим контролем часу, перемогу святкував представник Вірменії. Пономарьов виявився єдиним із десяти українців, хто отримав путівку на наступний чемпіонат світу.

Фігурне катання

      На етапі Гран-прі в Японії український танцювальний дует Олена Грушина/Руслан Гончаров посів друге місце. Кращими в Токіо виявилися росіяни Тетяна Навка/Роман Костомаров.

Санний спорт

      В американському Лейк-Плесіді відбувся п'ятий етап Кубка світу, на якому киянки Лілія Лудан і Наталка Якушенко посіли сьоме й десяте місця відповідно. У загальному заліку Лудан — на шостій позиції (218 очок), Якушенко — на десятій (157). Лідирує тут німецьке тріо: Краусхар (455), Зільке (355) і Хюфнер (309).

Біатлон

      Успішно виступили наші спортсмени на третьому етапі Кубка світу в словацькому містечку Осрблі. Вперше за останні два роки представниця України піднялася на п'єдестал пошани. Лілія Єфремова з одним промахом на двох вогневих рубежах фінішувала третьою у спринтерській гонці (7,5 км), пропустивши вперед шведку Олофссон і німкеню Вільгельм. Оксана Хвостенко з Чернігова посіла тут 11-те місце (1 промах).

      У гонці переслідування (10 км, чотири вогневi рубежі) Єфремова зробила три промахи й опустилася на п'яту позицію. Хвостенко провела цей старт невдало (33-тє місце), а в залікову тридцятку з 37-го рядка протоколу піднялася Ірина Тананайко (27-ме місце). В індивідуальній гонці на 15 км Хвостенко й Єфремова опинилися на 17-й і 18-й позиціях, зробивши по три промахи.

      Отримали залікові очки й наші чоловіки. У гонці на 20 км В'ячеслав Деркач заробив один бал за 30-те місце (два хибнi постріли з двадцяти). Руслан Лисенко у спринті (10 км), відстрілявши без промахів, показав 23-й результат через невисоку швидкість на трасі. У гонці переслідування (12,5 км) на чотирьох рубежах він лише двічі не влучив у мішень і піднявся на 16-ту позицію.

Бокс

      Українець Олександр Гуров втратив титул чемпіона Європи в категорії до 90,7 кг, програвши в Лондоні британцю Девіду Хею. Наш співвітчизник опинився на підлозі рингу після удару суперника вже на 45-й секунді двобою й продовжити його не зміг.

      У Берліні росіянин Микола Валуєв став другим після Віталія Кличка представником пострадянського простору, який здобув титул чемпіона світу в суперважкій категорії. Російський гігант, за доволі сумнівним рішенням суддів (116:113, 116:114, 114:114), виявився кращим за попереднього володаря чемпіонського пояса WBA — американця Джона Руїса.

Гандбол

      У Санкт-Петербурзі завершився 17-й чемпіонат світу серед жінок. Чемпіонками стали росіянки, які у фіналі здолали румунок — 28:23. У поєдинку за бронзові медалі Угорщина переграла Данію — 27:24, а в зустрічі за п'яте місце голландки несподівано виявилися сильнішими за німкень — 28:26.

      Збірна України, посівши в Росії десяте місце, змушена пробиватися на чемпіонат Європи-2006 через поєдинки «плей-оф». У травні—червні наступного року в боротьбі за путівку до Швеції підопічні Леоніда Ратнера зустрінуться з командою Словаччини.

Футбол

      У неділю Олег Протасов був офіційно представлений як головний тренер «Дніпра». Угоду з дніпропетровцями фахівець підписав на три з половиною роки.