Нашi дзвiнкi iмена

20.12.2005
Нашi дзвiнкi iмена

Краща спортсменка року — Ганна Безсонова. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Мандруючи Європою, я неодноразово бачив, з якою повагою ставляться громадяни iнших країн  до своїх великих спортсменiв. А наприкінці року чи не в кожній країні Старого світу відбувається грандіозна гала-вистава, де проголошуються кращі з кращих у різних спортивних номінаціях. Мимоволі заздрив закордонним атлетам, бо нашим спортсменам про таку увагу доводилося лише мріяти, і не розумів, чому подібний підсумковий вечір року не можна провести в Україні.

      Минулої суботи цей недолік у нас нарешті усунули. У столичному Палаці «Україна» за підтримки Національного олімпійського комітету вшанували тих, хто прославляє нашу державу на спортивних майданчиках планети. У вступному слові схвильований президент НОК Сергій Бубка сказав, що віднині ця приємна церемонія стане традиційною. Організатори зробили все можливе, аби конкурс «Українські спортивні нагороди» запам'ятався всім присутнім у залі. Крім визначення номінантів у одинадцяти категоріях, програма вечора була щедро прикрашена артистичними виступами.

      Першим володарем премії серед кращих менеджерів року стала донеччанка Лілія Подкопаєва — олімпійська чемпіонка Атланти-1996, а нині організатор шоу «Золота Лілія», посол ООН в Україні. А пам'ятну медаль дівчині вручав боксер і новоспечений політик Віталій Кличко. До трійки кращих у цій номінації також увійшли колишня стрибунка потрійним Олена Говорова, яка заснувала для своїх колег-спортсменів премію «Афіна», й Володимир Киба — організатор відомих в усьому світі «Богатирських ігор». Спортивним відкриттям року організатори назвали чемпіона світу зі стрибків у висоту Юрія Кримаренка. Нагороду спортсмену з Бердичева вручали Подкопаєва й відомий легкоатлет Рудольф Поварніцин. Також на приз претендували юна фехтувальниця зі Львова Яна Шемякіна й молодіжна збірна з футболу. У номінації «Хто ти, майбутній олімпієць?» переможцем стала Леся Калитовська — чемпіонка світу на велотреку. Приз їй дістався з рук плавця Сергія Фесенка й Ганни Сорокіної, стрибунки у воду. Організатори також відзначили прогрес легкоатлетів Наталії Лупу й Романа Авраменка.

      Президент національного комітету інвалідів Валерій Сушкевич нагороду кращого спортсмена-інваліда вручив багаторазовому чемпіону Паралімпійських ігор, Герою України Віктору Смирнову. У трійці кращих згадали ще двох плавців — Олену Акопян і Ганну Литвиненко. У конкурсі «Спортивна гордість України очима українців» переможців визначали опитуванням громадян за допомогою sms-повідомлень. У компанії братів Кличків, Лілії Подкопаєвої, Яни Клочкової, Лариси Латиніної, Валерія Борзова, Олександра Волкова й Сергія Бубки переміг футболіст Андрій Шевченко.

      Екстрiм-лідером року визнали переможця конкурсу найсильніших людей планети Михайла Старова з Харкова. Представляли цю категорію величезний богатир Василь Вірастюк і тендітна олімпійська чемпіонка-2004 у стрільбі з пістолета Олена Костевич. Другим назвали донеччанина Дмитра Халаджи, котрий одразу на сцені продемонстрував свою шалену силу. На жаль, запропонованого організаторами імпровізованого конкурсу з Вірастюком не вийшло, бо Василь лише відновлюється після травми руки. Згадали у цій номінації й команду з парашутного спорту.

      Тренером року назвали керманича футбольної збірної Олега Блохіна, а його колектив — командою року. Невеличкий прокол стався, коли ведучий — заслужений артист України, явно не обізнаний на спорті, повідомив, що футбольні призи ніхто не може отримати, оскільки наша збірна грає гостьовий матч. Серед трійки кращих команд назвали хокейну збірну, яка восьмий рік поспіль виступає серед світової еліти, й жіноче тріо зі стрільби з лука (Палеха, Бурдейна, Бережна). Конкурентами Блохіна були Володимир Журавльов — тренер Кримаренка, Сергій Щербаков і Валерій Солдатов — наставники вітрильного екіпажу Родіона Луки й Георгія Леончука. Одразу скажемо, що чемпіонів світу в класі яхт «49er» визнано кращими спортсменами року. Претендентами на приз також були чемпіон світу на велотреку Володимир Рибін і срібний призер світової першості з боксу Ісмаїл Сіллах. Спортсменкою року назвали нашу грацію у художній гімнастиці — Ганну Безсонову, а також відзначили Ірину Мерлені — олімпійську чемпіонку з вільної боротьби, і гімнастку Дарію Згобу.
                 У категорії «Легенда» пам'ятну медаль отримав Валерій Борзов, котрий у далекі 70-ті став олімпійським чемпіоном з бігу на 100 і 200 метрів, вперше в історії спорту випередивши темношкірих атлетів. Крім нього, організатори згадали Шахліна і Бубку, баскетболіста Волкова й фігуриста Віктора Петренка. Наприкінці вечора грузинка Тамара Гвардцителі заспівала дві пісні, серед яких — славнозвісну «Віват, король!», а Ані Лорак побажала всiм  прагнути до спортивних вершин хітом англійською мовою «Ти найкращий». Надовго запам'ятають суботній вечір біатлоністка Олена Петрова й санниця Лілія Лудан, які від спонсорів отримали довгоочікувані квартири у столиці.