Аргумент останньої ночі

16.12.2005

      Учорашнє пленарне засідання Верховної Ради пройшло в атмосфері очікування. Основне питання дня — повторний розгляд проекту бюджету на наступний рік — запланували розглянути лише о 16-й годині. А ніч перед тим для міністра фінансів Віктора Пинзеника і виконувача обов'язкiв голови парламентського Бюджетного комітету Людмили Супрун минула в пошуках компромісів.

      Мінфін погодився, як того вимагав профільний комітет, збільшити доходну частину бюджету-06 на 12 мільярдів гривень, зберігши при цьому його дефіцит на рівні 2, 5 відсотка. Загальна витратна частина, за погодженням сторін, становитиме 137 мільярдів гривень, із них 30 мільярдів — витрати на інвестиції. З бюджету проїдання, за словами пані Супрун, цей бюджет вдалося перетворити на бюджет розвитку. Цей узгоджений з урядом документ, як наголосила вона, «виявився максимально можливим і оптимальним для країни».

      Щоправда, вчора станом на обідню пору не було відомо, як Віктор Пинзеник і Людмила Супрун упродовж ночі справилися із завданням перерахувати всі 700 місцевих бюджетів, як на тому наполягав напередодні Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Пані Супрун висловила припущення, що в залі з цього приводу «будуть баталії». Власне, це знайшло підтвердження — замість розгляду запланованих питань фракція «Регіони України» заблокувала трибуну Верховної Ради, вимагаючи звіту міністра внутрішніх справ та Уповноваженої з прав людини щодо застосування тортур при розслідуваннi кримінальної справи голови Донецької облради Бориса Колесникова. Можливо, через те, що ця акція мала ось-ось відбутися, лідер цієї фракції Раїса Богатирьова відмовила кореспонденту «УМ» у коментарі стосовно перспектив прийняття бюджету-06, посилаючись на зайнятість. Крім того, на ту годину стало відомо, що у Верховній Раді зареєстровано проект постанови, яким пропонується відхилити проект бюджету на 2006 рік, представлений на повторне друге читання, а також доручити парламентському комітету на чолі з Людмилою Супрун доопрацювати його й подати на розгляд не пізніше 25 грудня у вигляді держбюджету на перше півріччя 2006 року.

      Водночас інша частина депутатського корпусу готувалася обговорювати бюджет. Зокрема перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Ігор Юхновський заявив, що вся фракція «Нашої України», до якої він належить, голосуватиме за прийняття цього документа, «яким би він не був». «Сьогодні ми зустрічалися з нашим Прем'єр-міністром, і він просив це зробити».

      Не в гуморі вчора був заступник голови Бюджетного комітету Валерій Асадчев (фракція УНП), який зауважив для «УМ» таке: «Майбутнє цього законопроекту дуже туманне. Якщо за бюджет-06 сьогодні не проголосують, то він не буде прийнятий взагалі».

      Водночас голова фракції Народної партії, член Комітету з питань ПЕК Ігор Єремєєв не вагався в оцінці ситуації. «З боку блоку Литвина є претезії щодо фінансування потреб дітей війни і спрямування коштів в АПК у вигляді 10 відсотків доходної частини бюджету. І те, й інше питання не вирішено, — зазначив він. — Кошти на підтримку села збільшено, але цього недостатньо. Думаю, що бюджет не приймуть у такому варіанті, який пропонується, і не виключаю, що розгляд цього документа перенесуть на наступний тиждень. Народні депутати зробили все, щоб допомогти уряду, і якщо бюджет не буде прийнято, то це буде з вини лише уряду. Думаю, спочатку Верховна Рада обговорить урядовий проект бюджету-06. Якщо його відхилять, то розглядатимуть пропозиції Бюджетного комітету».

      Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков (фракція КПУ) в коментарі «УМ» висловив найменш втішний прогноз. Він, так само як і представники інших опозиційних фракцій, висловив твердження, що законопроект, який мають подати до повторного другого читання, навряд чи буде прийнято на вечірньому засіданні парламенту. «Важко сказати, наскільки вдасться в цьому документі поєднати різні позиції і як далі складеться бюджетний процес. Багато залежить від ціни на газ — наша фракція заздалегідь порушувала це питання. Коли нам розповідають, що бюджет-06 розраховано з огляду на ціну газу в 50 доларів, то, звичайно, в кожного виникає сумнів. Цілком зрозуміло, що це нереальні розрахунки. Два чинники можуть відіграти роль у перебігу подій навколо прийняття бюджету. По-перше, рано чи пізно настане розрядка щодо ситуації, з'ясується, якими будуть ціни на газ. А по-друге, відбудуться вибори, прийде нова влада. Тобто бюджет-06, швидше за все, приймуть уже в наступному році, і це, мабуть, було б оптимально для держави. І то це, мабуть, станеться не в першому кварталі 2006 року, а в другому, наприкінці травня».

      Принаймнi учора станом на 15 годину народні депутати готові були висловитися з приводу бюджету-06. Бо днем раніше після обіду більшість фракцій знала, як голосуватимуть, хоча вони, що не бачили бюджету, трансформованого в останню ніч.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>