Не важко випити Дніпро,

08.12.2005

      Хоча питна вода в Черкасах і вважається кращою серед міст України, які користуються водними ресурсами Дніпра, але вона далека від ідеальної. Тому аби поліпшити її якість, Черкаська міська влада ввела в експлуатацію на комунальному підприємстві «Черкасиводоканал» установку iз стабілізації питної води. Цю ідею черкаський мер Анатолій Волошин та директор місцевого водоканалу Сергій Овчаренко привезли кілька років тому із поїздки в американське місто — побратим Черкас — Де-Мойн.

      Пан Овчаренко розповів «Україні молодій», що нова установка поліпшує якість питної води, очищаючи її за допомогою вапна. Цей мінерал, потрапляючи у водогінну мережу, створює специфічну оболонку всередині водопровідних труб і захищає їх від корозії. Крім того, вапно не дозволяє іржі потрапляти в питну воду. Сама установка складається із прийомного бака для вапна, системи змішування й насоса-дозатора. Спочатку воду з вапном подають у відстійники, де все рівномірно розмішується. Новинкою цієї установки Сергій Овчаренко вважає автоматичне дозування вапна: від 500 кг до 4 тонн на добу. Все залежить від пори року: наприклад, коли тане сніг, потреба в очищенні води зростає. Перш ніж запустити установку зі стабілізації питної води в роботу, Черкаський водоканал два роки проводив лабораторні експерименти, ставив досліди з вапном, з'ясовуючи, як мінерал діє на якість води. «З таким проханням ми зверталися й до фахівців Міністерства охорони здоров'я України, щоб вони дослідили вапно й видали нам гігієнічний висновок», — пояснює Сергій Овчаренко. Відповідно до цього висновку, каже він, метод очищення води вапном повністю безпечений для здоров'я населення.

      Як повідомили «Україні молодій» у прес-службі Черкаського міськвиконкому, вартість сучасної установки обійшлася місту в 500 тисяч гривень. Необхідну суму, за словами міського голови Черкас Анатолія Волошина, вдалося акумулювати за рахунок весняного підвищення тарифів на водопостачання з 88 копійок до 1 гривні 1 копійки за 1 кубометр води. Таке капіталовкладення пан Волошин називає вигідним інвестуванням городян у власне здоров'я. А поліпшення якості питної води черкащани відчують не відразу, необхідно, щоб пройшов певний час, щоб вапно «попрацювало» усередині водогінної мережі. І тільки через кілька місяців городяни зможуть відчути новий смак води, що тече з кранів у їхніх квартирах.

      А в планах Черкаського водоканалу — модернізація насосних станцій, яких у місті налічується приблизно 140. Ці роботи підприємство планує виконати вже в наступному році, що дозволить йому домогтися підвищення підйому води: поки в нічний час без води залишаються верхні поверхи черкаських багатоповерхівок. Вартість такої модернізації — 5 мільйонів гривень. Крім цього, з початку 2006 року підприємство розпочне реконструкцію фільтрів на Дніпровській очисній станції, на ці роботи буде потрібно 300 тисяч гривень. Після завершення реконструкції Черкаський водоканал зможе збільшити подачу води місту. До речі, нині щодоби Черкаси споживають 110 тисяч кубометрів питної води, а щоб потрапити до споживачів, вона проходить по водопровідних трубах 420 кілометрів.