Мисливські угіддя мисливцям

08.12.2005

      Який начальник не любить азартного полювання?! Втім якийсь, може, і не любить, але більшість таки непроти вирушити «на дичину». І при цьому бажано, аби «просто мисливці» не плуталися під ногами. По-сучасному кажучи, треба поставити мисливство на сучасні комерційні рейки. І, здавалося б, що в цьому поганого? Нічого, якщо такі дії є законними. Прокуратура ж Сумської області засумнівалася в законності вилучення мисливських угідь Сумської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок на користь комерційних структур. Засумнівалася, щоправда, дещо запізно: угіддя забрали минулого літа, а протести прокуратура винесла літа нинішнього. Та, певно, краще пізно, ніж ніколи.

      Отже, минулого року посадовці обласної адміністрації використали адмінресурс і змусили членів обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок відмовитись від угідь, що були в їхньому користуванні. Спиралися на, відповідно, ухвалене рішення сесії облради, а також на такий вагомий фактор, як відсутність у Товариства коштів на утримання великої території. Тому порекомендували передати територію більш заможним користувачам. Для чого? А для того, аби їм ті кошти заробляти: платним полюванням, рибалкою, туризмом. Не багато-не мало — 84 тисячі гектарів угідь були передані ТОВ «Мисливське господарство «Ліси Сумщини». І аж на 49 років оренди.

      Співзасновниками ТОВ «Ліси Сумщини» стали фірма «Демпург» та ТОВ «Агроконтракт». Останнє товариство відоме сумчанам, і не лише їм, як одна з бізнес-структур «імперії Щербаня» та фігурант не однiєї кримінальної справи, що були порушені в області після президентських виборів.

      Як повідомляє старший прокурор відділу прокуратури області Костянтин Хярм, перевіривши законність такої оренди, з'ясувалося, що службові особи облдержадміністрації своїми протиправними діями не просто завдали істотної шкоди обласній організації Товариства, а й створили ситуацію, що унеможливлює здійснення громадською організацією власних функцій. Отож за фактом порушено кримінальну справу, ведеться досудове слідство.

      Рішення ж сесії облради, на яке так зручно спиралися зловмисники, після прокурорських протестів та відповідного розгляду документів обласною радою скасоване.