Вiдданi демократiї

08.12.2005
Вiдданi демократiї

Президент України вiтає в Києвi держсекретаря США. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Оранжевий» рейс Райс. В Україні з'являться бази НАТО? Сексі-держсекретар зваблює Ющенка», — такими заголовками деякі російські ЗМІ зустріли новину про візит в Україну одного з найвпливовіших політиків Нового світу, «праву руку» Джоржа Буша, держсекретаря США та першої в історії цієї країни чорношкірої жінки на такій високій посаді Кондолізи Райс. Зауважимо, що це перший приїзд Райс до України на посаді держсекретаря. Останній раз тут вона була в 2001 році.

      Перед вильотом до Києва Райс відзначила, що «людям, які організували Помаранчеву революцію, тепер треба продемонструвати плоди цієї революції». Хоча, не чекаючи майбутньої «демонстрації», держсекретар США їх уже побачила. Під час зустрічі з Президентом, Прем'єром, міністром закордонних справ України та студентами вона відзначала вагомий поступ України. «Багато років на Україну дивились як на об'єкт. Але сьогодні, коли заговорила Україна, реалізовуючи свою волю через демократичні реформи, США взаємодіють з Україною на рівних», — відзначила Райс на зустрічі з викладацьким складом та студентами Київського національного університету ім. Т. Шевченка. При цьому вона зауважила, що «цей голос України пролунав у Лівані, Палестині, Киргизії та Іраку». «Україна стоїть в авангарді реформ, які прокотились від Кавказу до Близького Сходу», — додала держсекретар.

      Для ще більшої переконливості існуючої американської підтримки України Райс назвала нашу країну «серцевиною Європи» та «якорем», але в доброму значенні цього слова. Так, із вуст держсекретаря США вчора ті, хто не знав, дізналися, що Україна служить «якорем демократичної стабільності у Європі та Євразії».

      Ну а потім, зважаючи на таку роль України у світі, пішли обіцянки. Кондоліза Райс, зокрема, запевнила про підтримку США вступу України до НАТО, Євросоюзу та СОТ. «Якщо Україна вирішить, що ваше майбутнє в НАТО, Америка допоможе це зробити... Коли Україна буде готова, двері НАТО будуть відкриті перед вами», — сказала вона. Але уточнила, що, оскільки всі члени Альянсу мають міцну демократію та борються з корупцією, «саме цього країни НАТО очікують і від України».

      І пообіцяла допомогу «на втілення політичних і економічних реформ в Україні, щоб досягти членство в ЄС і СОТ». У свою чергу, український Прем'єр-міністр Юрій Єхануров, який, до речі, не так давно зустрічався з Райс під час візиту у Вашингтон, учора, як міг, переконував, що економічні реформи фактично завдяки відставці Тимошенко та завдяки «потужним сигналам бізнесу від Президента Віктора Ющенка» у нас тривають дуже навіть добре. Зокрема, з вересня цього року, за словами Єханурова, уряд зміг стабілізувати економічну ситуацію в країні після негативної динаміки за вісім місяців (правління Тимошенко. — Авт.). Райс також дізналася від прем'єра про збереження ВВП на рівні 2,8% у порівнянні з минулим роком, і що у грудні очікується ріст динаміки.

      Натомість держсекретар США оголосила про готовність її країни найближчим часом офіційно надати нам ринковий статус, «як тільки Україна задовольнить усі вимоги». «Мені дуже приємно працювати з такою командою, яка віддана демократії, віддана досягненню демократичного майбутнього в Україні і, що найважливіше, віддана досягненню кращого майбутнього для народу України», — заявила Райс після зустрічі з Віктором Ющенком. На що наш Президент відповів, що «гарна динаміка торговельних відносин набере нової сили після підписання двостороннього протоколу зі США про взаємний доступ на ринки товарів і послуг». На переговорах між Райс та Ющенком також йшлося про можливості спільних енергетичних проектів за участю американського бізнесу. Окрім того, Президент повідомив, що між Україною і США завершено консультації в аеро-космічній сфері і прийнято пакет пропозицій для вивчення американською стороною. Відповідно висловив сподівання, що базову угоду про співпрацю в цій галузі буде підписано в першій половині наступного року під час візиту в Україну керівника місії НАСА. На що Райс вкотре підкреслила, що США цінує Україну як «важливого стратегічного партнера» і «державу, дуже важливу у своєму регіоні».

 

КОМЕНТАР IЗ ПРИВОДУ

Михайло Погребинський, керівник Київського центру політичних досліджень і конфліктології:

      — Чому Кондоліза Райс вирішила зробити під час турне зупинку в Україні? Для США Україна позиціонує себе як держава, готова виконувати функції демократичного регіонального лідера, попри свою енергетичну залежність. Мовляв, будемо мерзнути, але станемо повністю незалежними і будемо виконувати побажання Кондолізи Райс.Тому вона просто не могла не приїхати до такого дружнього парнера і привітати його з євроатлантичним вибором, і сказати добрі слова з приводу революції і всього, що робиться зараз в Україні. Цей візит досить природний і необхідний для підтримки у досить складний в економічному сенсі час для України. Кондоліза Райс дуже потужна фігура, і її візит просто фіксує позитивне ставлення до того, що відбувається  в Україні. Тобто це вияв моральної підтримки.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Несподіваним стало вчорашнє повідомлення прес-служби БЮТ про зустріч Юлії Тимошенко з Кондолізою Райс у рамках візиту останньої до Києва. Принаймні в офіційній програмі держсекретаря такої зустрічі не планувалося. Як повідомила прес-служба, Райс запросила Тимошенко відвідати Сполучені Штати. Також жінки обговорили політичну ситуацію в країні. Йшлося, окрім того, «про ймовірні загрози демократії, що виникають у сучасному світі». Цікаво, що свій прес-реліз БЮТ назвав «Перша і третя найвпливовіші жінки світу зустрілися в Києві». Нагадаємо, що у липні 2002 року журнал «Форбс» назвав Тимошенко третьою за впливовістю жінкою планети, а перемогла саме Кондоліза Райс.

      Цікаво і те, що у БЮТ теж не всі знають, як так сталося, що Тимошенко змогла зустрітися з держсекретарем США і взагалі, чи була така зустріч. Адже відомо, що останнім часом з'являється досить багато «чорного піару», пов'язаного з ім'ям Тимошенко. У коментарі «УМ» ні керівник прес-служби БЮТ Петро Якобчук, ні один з політтехнологів БЮТ Олег Медведєв нічого про це не чули. Так само і не чули, щоб у Тимошенко взагалі були такі плани, бо увесь учорашній день у БЮТ присвятили організації і проведенню з'їзду.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>