Золото під ногами

03.12.2005
Золото під ногами

На полях «Нападівського» плуга не побачиш. (Фото автора.)

      «Країна з найродючішими землями у світі» — у буденній свідомості наших співвітчизників така характеристика України давно стала одним із постійних епітетів. Його повторюють автоматично і майже не задумуються, наскільки сказане відповідає дійсності. Та якщо глянути на нього неупереджено, то відразу впадуть в око принаймні дві натяжки. По-перше, в регіонах поза Україною також є грунти, які за родючістю щонайменше не поступаються нашим. По-друге, звичне інтенсивне господарське використання орних земель без достатніх заходів iз відновлення неухильно веде до їхнього виснаження, втрати основного і найціннішого компонента — гумусу.

 

Чорне, але вже не золото...

      Варто переглянути матеріали грунтознавчих досліджень, і сухі цифри скажуть більше, ніж найкрасномовніші оратори. У 1986 році проведено обстеження того, як змінився типовий чорнозем за 54 роки. Цілина, що не оброблялася, на час відбору проб у десяти верхніх сантиметрах грунту містила 10,4 відсотка гумусу, тоді як поряд у ріллі його було тільки 5,6. Отже, втрати склали близько половини. В наступних десяти сантиметрах ці показники становили, відповідно, 7,8 і 5,7 відсотка, тобто в мінус пішло ще понад два відсотки. А загалом, за підрахунками фахівців, на кожному гектарі втрачено приблизно тридцять тонн гумусу. Чорне золото, як високоштильно іменують багаті чорноземи, перестає бути золотом і помалу перетворюється на глину й пісок.

      Це можна проілюструвати на конкретному прикладі Вінниччини — області переважно аграрної. Порівнявши результати обстежень, проведених у 1964—1970 та 1999—2003 роках, побачимо аналогічні результати, щоправда, з певною різницею: темпи збіднення грунтів стали набагато нижчими, але процес тривав і далі. Чомусь зовсім не втішає, що це загальносвітова тенденція і що в землях сільськогосподарського призначення поступово знижується вміст гумусу в різних країнах на різних континентах.

      Із цим явищем боролися. Вважалося, що досить вивезти на поля у вигляді перегною таку ж кількість органіки, яка забирається з урожаєм та виноситься вітряною і водяною ерозією, як усе стане на свої місця. Та практика не підтвердила рекомендації вчених. Цього виявилось недостатньо — відсоток головного «носія» родючості продовжував падати, хоч і повільніше. Наукові підходи, побудовані на принципі «взяти все від природи», вичерпали себе остаточно.

Підземні союзники

      І тоді задумались про речі, про які добре знали, але не надавали справді серйозної уваги. Бо що таке, власне, грунт? Це маленький густонаселений світ, який має свої закони розвитку і свою архітектуру, що складалася протягом мільйонів років. А що таке традиційний спосіб обробітку землі плугом, при якій лемеші вгризаються в землю на кілька десятків сантиметрів та ще й перекидають пласт? Його можна порівняти з руйнівним ураганом, з катастрофою для мешканців підземного світу, які є продуцентом гумусу. Ледь вони встигають оговтатись і почати відбудову, як звалюється нова катастрофа. І так — щороку.

      Сама лише думка відмовитися від щорічної оранки, як то робили з діда-прадіда, і пошукати інші методи співпраці з «населенням» грунту, видавалася крамольною — де там уже відважитись на дію. І все-таки подібний проект у 1970-ті роки спробували реалізувати під керівництвом Семена Антонця в одному з господарств Шишацького району на Полтавщині. Нова технологія виправдала себе дуже скоро: зросла врожайність, менш енергозатратним став обробіток поля, виявились інші істотні переваги. А головне — нечувана річ! — за кілька десятиліть у грунті зріс вміст гумусу.

      Утім про сам цей експеримент написано чимало. Значно менше — про те, чому він так і зоставався всього лиш експериментом і не поширювався. Причини, очевидно, полягали як у звичній консервативності людей, зайнятих у аграрній сфері, їхньому небажанні ризикувати, так і в відсутності економічної зацікавленості при радянській моделі господарювання — її інерція тягнулась до кінця 1990-х.

Три години, які перевернули життя

      Стрімке кучмівське реформування сільськогосподарських підприємств — попри низку негативних проявів — загалом було стратегічно правильним, бо приносило особисте зацікавлення у результатах діяльності. Серед власників та керівників нових товариств з'явилися, звісно, й такі, хто прийшов заробити сто рублів і змитися, і такі, хто уявлення не мав, за що береться. Але прийшли й ті, хто працю на землі обрав своєю головною справою.

      Перед очима Ігоря Пачевського все життя був зразок батька — Анатолія Мартиновича, на сьогодні одного з двох Героїв України, яких має Вінниччина. Звання справді заслужене, бо очолюване ним товариство «Радівське» краще не лише в Калинівському районі, а й перебуває на перших позиціях в області. Після закінчення аграрної академії з дипломом інженера-механіка Ігор Анатолійович прийшов у КСП на посаду спеціаліста з експлуатації, з якої почалося кар'єрне зростання. На початок реформування працював уже заступником із питань технічної політики начальника обласного управління.

      Але якраз перед тим у нього відбулася зустріч, яка багато змінила в житті. Тоді на день поля в область приїхав Федір Моргун — колишній перший секретар Полтавського обкому партії, при якому розпочинався експеримент Семена Антонця. Після заходу Пачевського попросили відвезти гостя до Києва, і всю дорогу — цілих три години — вони до хрипу сперечалися. Моргун виявився палким прихильником безплужного землеробства, Пачевський, зі свого боку, теж наводив контраргументи. Однак розмова запала глибоко в душу і примусила на багато звичних речей глянути по-новому.

      Коли пішла «революція» в аграрній сфері, Ігор Анатолійович приймає принципове рішення: полишає теплий кабінет в управлінні і йде керівником щойно створеного приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Нападівське» у селі Нападівці, сусідньому з його рідною Радівкою. Коштів на початок роботи не було, і за перший банківський кредит він ризикнув заставити власну хату.

      Перший сезон повели за звичними аграрними технологіями, але недавня суперечка не давала спокою, тому Пачевський незабаром зібрався в дорогу на Полтавщину, щоб побачити все своїми очима. «Найважче було себе переломити в цьому, а потім уже переконати головних спеціалістів», — згадує він. На другий раз поїхав разом зі спеціалістами, які доти скептично примружували очі, коли заходило про новації. Побачене переконувало, тому вже наступного сезону вирішили спробувати працювати без плуга. І вже через рік одержали обнадійливий результат, який слід було поглиблювати.

У подільських — власна гордість

      — Та що там розказувати — поїхали на поля, самі переконаєтеся. — Ігор Анатолійович енергійно піднімається, запрошує залишити кабінет, сам сідає за кермо.

      Воістину: краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Килим озимої пшениці, вкритий густим рівним мереживом рядків, вигідно відрізнявся від інших ланів, на які тиждень тому з болем у серці мені довелося дивитись у Шаргородському районі, за якихось 60—70 кілометрів. Той нагадував сукню з величезними латками: клапті озимини впереміж із такими ж клаптями поля без жодного зеленого паростка. Посушлива осінь далася взнаки, окремі господарства в сусідніх районах втратили до 90 відсотків озимих посівів. А тут зеленіє — немов оаза. Не втримуюсь від питання: за рахунок чого?

      — Це поле чотири роки не знало плуга, — Пачевський гордо вглядається в посіви, потім незадоволено похитує головою на лише йому помітні дефекти — рвані рядки — і розповідає. — Треба п'ять років, щоб відновилася структура грунту, і ми вже до цього підходимо, тому він тепер чудово акумулює і втримує вологу. А якби зорали — всі запаси води випарувалися б.

      Безсумнівними стали й інші переваги, і насамперед — зростання врожаїв зернових при менших затратах пального. Скажімо, до переходу на систему поверхневого обробітку землі в Нападівці збирали по 35—40 центнерів гороху з гектара. Цьогоріч урожайність цієї культури склала 58 центнерів з гектара.

      Ігор Пачевський (і в цьому видно батькову школу) до всього підходить творчо, експериментує, так що про механічне запозичення чужого досвіду не йдеться. Наприклад, вирощування цукрового буряку триває так, як і було раніше, — після оранки. Спробували його посіяти після поверхневого обробітку землі дисковими боронами — і отримали урожайність на 50 ц нижчу, ніж на контрольному полі. Звичайно, оранка руйнує структуру грунту, але на це вимушені йти, бо дана культура любить глибокий пухкий грунт. На його думку, в Нападівці уже, в основному, сформувалися технології, оптимальні для цих земель і цієї кліматичної зони.

      За кілька років «Нападівське» піднялось на ноги, зміцніло (звичайно, наскільки можна зміцніти за нинішніх умов), і вже до нього «під крило» починають проситися сільськогосподарські товариства з сусідніх сіл. Однією з перших прийшла Адамівка, і там уже другий рік вирощують культури без використання плуга. За моєї присутності до Пачевського приїхав керівник іншого господарства на переговори. В аграрному секторі увиразнюється ще одна тенденція — до об'єднання і укрупнення, бо свого часу реформування подрібнило сільськогосподарські підприємства, нерідко на місці одного поставали п'ять новонароджених, і деякі досі не можуть звести до пуття розподіл майнових паїв.

      Пильно приглядаються до почину Нападівки і в інших селах району. Приїджають, дивляться, порівнюють і починають запроваджувати у себе. Навіть досвідчений Анатолій Пачевський — і той пильно стежить за досвідом сина, запозичує кращі прийоми.

      Поверхневий обробіток землі — правда, поки що у вигляді окремих елементів — пробиває дорогу і в інших районах. А от як цілісну систему його пробують запровадити, крім Нападівки, в Писарівці Ямпільського району, і це має по-своєму принципове значення, бо село знаходиться на півтораста кілометрів південніше, там інші особливості грунту, інший рельєф, інший — тепліший і сухіший — клімат.

      — Тут не потрібне адміністрування — саме життя примушує перейти на нові технології, і це станеться, — так оцінює розповсюдження новаторських віянь заступник начальника управління сільського господарства облдержадміністрації Володимир Франков.

«І вибачився перед черв'яками...»

      Досі йшлося про сільськогосподарську індустрію, де наявні й дипломовані фахівці, і технічні та фінансові можливості. А як бути з городами громадян, де діє єдиний і, напевно, найконсервативніший технологічний принцип: так робили наші батьки, так робимо й ми? Чи можна й тут запровадити нововведення? Як-не-як, тенденція до зменшення вмісту гумусу в грунті не обминає i приватний сектор.

      Виявляється, революція можлива і на присадибній ділянці, і від неї — теж неабиякий ефект. Як це зробити, авторовi продемонстрував житель села Агрономічне під Вінницею Василь Омелянович Гоменюк. Він не лише закоханий у городництво ентузіаст, а фаховий агроном, кандидат сільськогосподарських наук, який завідує відділом охорони родючості грунтів центру «Облдержродючість», і є переконаним прибічником поверхневого обробітку землі, тому свій домашній проект розробляв iз глибоким знанням справи.

      Біля його будинку навіть не город, а лиш невелика ділянка на кілька соток, помережена низкою поперечних родючих гряд та міжрядь. Ходити дозволено тільки по останніх, аби не ущільнювати землю і не руйнувати внутрішню структуру, не шкодити черв'якам та іншим комахам, життєдіяльність яких і забезпечує родючість грунту. Грядки не копають — лопата їх торкається двічі на рік — при садінні та викопуванні картоплі, решта обробітку провадиться по поверхні.

      — Ось я копнув, засипав ямку — і вибачився перед черв'яками за те, що потривожив, — жартує Василь Омелянович.

      Урожаї, які сусіди вважали б дуже великими, для Гоменюка стали звичною річчю. З кожних трьох корчів він набирає повне відро картоплі, і кожна картоплина — як на підбір. Маленька ділянка цілком забезпечує сім'ю з шести чоловік городиною на всю зиму.

  — Хіба тут можна важко наробитися, як на великому городі? Це все одно як прогулянка — одне задоволення, а результат той же, — він кладе лопату і веде далі, до розкішних, у половину людського зросту, кущів помідорів...

      Що ж, земля, напевно, таки справді — чорне золото. Але тільки в умілих руках мислячих господарів.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>