«Альфа» і Микола

02.12.2005
«Альфа» і Микола

Микола Мельниченко в «Борисполi». (Фото УНIАН.)

      Колишній охоронець Президента Леоніда Кучми, один із зачинщиків касетного скандалу майор Микола Мельниченко та екс-депутат Олександр Єльяшкевич таки повернулися в Україну після п'ятирічної закордонної «одіссеї» у статусі політичних біженців. Позавчора, близько шостої години вечора, літак із Москви, на борту якого перебували Мельниченко та Єльяшкевич у супроводі нардепа-БЮТівця Андрія Шкіля, приземлився в аеропорту «Бориспіль».

      Повернення «блудного сина» викликало неабиякий ажіотаж серед мас-медійників — в аеропорту зібралося з півсотні журналістів. Щоправда, екс-майор, який, за словами соціаліста Івана Бокія, «рвався до журналістів», виходити з приміщення терміналу для VIP-делегацій не поспішав, бо «дуже стомився і зараз п'є каву». Хоча головними причинами майже двогодинної затримки виявилася не стільки втома від 24-годинного перельоту зі США через Москву, як нюанси з оформленням охорони, а також питання слідчих Генпрокуратури Романа Шубіна і Юрія Грищенка, котрі в той вечір отримали певну монополію на Мельниченка.

      У першому випадку проблем не було — Миколі Івановичу одразу надали охорону спецпідрозділу «Альфа» СБУ, який займається особливо важливими свідками. Адже таке рішення на Різницькій прийняли ще напередодні за поданням Мирослави Гонгадзе. Але не було попередньої домовленості про охорону «Альфою» Єльяшкевича, i саме ця примха колишнього нардепа від партії «Громада» викликала затримку. Мабуть, у ГПУ його особу не відносять до особливо важливих свідків. Уже згодом сам Єльяшкевич звинуватив Різницьку в гальмуванні його «охоронного питання».

      Стосовно слідчих Шубіна i Грищенка, то вони, виписавши майору повістку до Генпрокуратури, за якою Мельниченко має дати свідчення як надзвичайно важливий свідок у справі Гонгадзе, одразу поїхали. І лише після цього Микола з'явився перед пресою.

      Але години очікування виявилися майже марними в інформаційному плані. Мельниченко переважно мовчав i не відповів практично на жодне запитання журналістів. Слово тримав Олександр Єльяшкевич, але казав загальні фрази, без конкретики i фактів. Скажімо, пообіцяв, що вони разом з Мельниченком відпочинуть і скличуть спеціальну прес-конференцію не раніше понеділка або вівторка. При цьому ще позавчора з'ясувалося, що ані майор, ані екс-нардеп від партії Лазаренка не привезли з собою жодних документів, які могли б допомогти у розслідуванні справи Гонгадзе, бо нібито всі матеріали вже передані до Генпрокуратури. А ось мету повернення на Батьківщину Єльяшкевич за себе i за майора вже традиційно i без оригінальності пояснив так: «Щоб Кучма та його злочинне угруповання були заслужено покарані». Майже єдине, що сказав майор, окрім вибачення за затримку, це запевнення, що він та Єльяшкевич прибули в Україну надовго, і «ми зробимо все, щоб банда Кучми відповідала».

      «УМ» вчора зв'язалася з депутатом Андрієм Шкілем, який супроводжував Мельниченка з Москви. Представник БЮТ пояснив, що полетів до білокам'яної з власної ініціативи, тому що вважав, що може дати Єльяшкевичу «хоча б словесні гарантії надання охорони». До того ж йому було цікаво, як члену парламентської комісії з розслідування вбивства Гонгадзе посприяти поверненню таких важливих свідків. Шкіль не бачить нічого дивного в тому, що Микола з Олександром поверталися транзитом через Москву, бо в них не було польських віз, щоб летіти через Польщу, а напряму до України вони не хотіли повертатися через відсутність гарантій охорони.

      Пан Шкіль також не знає, чи перетинав Мельниченко в Москві зону митного i прикордонного контролю, чи зустрічався з кимось із російських чинників. Як i те, де зараз перебуває майор — у столиці чи у Васильківському районі на Київщині, де мешкають його старенькі батьки. Бо для пана Шкіля головне зараз не це, а встановлення істини у справі Гонгадзе. Депутат з фракції БЮТ не вважає, що він якимось чином порушив ймовірну «монополію на майора» Соцпартії, лідер якої Олександр Мороз п'ять років тому вперше оприлюднив записи Мельниченка (до того ж СПУ включала Мельниченка до партійних списків на виборах-2002). Андрій Шкіль зазначив «УМ», що літав до Москви насамперед для гарантій Єльяшкевичу: «Якщо ви пригадаєте його парламентське минуле, то все зрозумієте». Пригадуємо, пан Єльяшкевич входив до «Громади» Лазаренка, як власне i нинішня лідерка БЮТ. Чи не ототожнюють вони себе й досі з цією політичною силою з Дніпропетровщини?

      Учора ж стало відомо, що обіцяна на понеділок прес-конференція може не відбутися. Адже саме на 5 грудня Мельниченка викликали на допит у Генпрокуратуру як свідка у справі Георгія Гонгадзе, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Хоча це може дати i більше приводів для зустрічі зі ЗМІ, ніж очікувалося. Окрім слідчих, із власником записів з Банкової хочуть зустрітися й адвокати. Принаймні таке бажання висловив захисник матері загиблого журналіста Лесі Гонгадзе Андрій Федур, щоб обговорити з ним деякі деталі справи.

 

ДО РЕЧІ

      Центральна виборча комісія на сьогоднішньому засіданні має намір розглянути питання про реєстрацію Миколи Мельниченка народним депутатом за списком Соцпартії у ВР ще цього скликання. Про це повідомив напередодні лідер СПУ Олександр Мороз. За його словами, він уже говорив з цього приводу з головою ЦВК Ярославом Давидовичем, який зазначив, що Центвиборчком тільки в середу одержав рішення Верховного Суду щодо поновлення прав Мельниченка на балотування до ВР. Додамо, що в середу відповідний вердикт Європейського суду на користь скандального екс-майора до українських керівників донесла й представниця ПАРЄ Ханне Северінсен.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>