Порядна, але розгублена партія

29.11.2005

      «Вона нас не хоче, вона нас не хоче», — бідкалася одна з делегаток з'їзду, слухаючи виступ члена президії Партії «Реформи і порядок» Ігоря Гриніва про умови, які висуває «порядним реформаторам» сила Тимошенко щодо об'єднання у спільний блок. А це, зокрема, неучасть у єдиному списку лідера ПРП та міністра фінансів Віктора Пинзеника, якщо він не піде з ненависного для БЮТ уряду Єханурова. Озвучення другої умови викликало в залі, де відбувався черговий з'їзд ПРП, ще більше вигуків «Ганьба!», хоча перед тим більшість промовців закликала якнайшвидше об'єднуватися з Тимошенко. Як виявилося, за свою присутність у її блоці партія мусить піти на немалі жертви: зокрема віддати повну прерогативу Юлиній «Батьківщині» на формування списків на місцевих виборах. Також Блок Тимошенко не хоче, аби новообраний заступник голови ПРП та екс-президент НТКУ Тарас Стецьків балотувався на виборах мера Львова.

      Однак така нерадісна перспектива блокування з БЮТ не означає, що «бджолярі» одразу кинуться в обійми до Блоку Ющенка. Адже «у Тимошенко» їм принаймні обіцяють у парламентському списку 20, або навіть і 30 відсотків — у разі, якщо ПРП увійде у блок не як партія, а «окремими особистостями». «Формується блок особистостей, а не партій. Ми мали б дві третини життя витратити на узгодження списку з партіями, тоді як треба працювати над програмою, тому юридично у блоці буде небагато партій, але будуть особистості», — пояснив позицію БЮТ Микола Томенко, який до суботи був заступником голови ПРП.

      Натомість у блоці з «Нашою Україною» партії Пинзеника сподіватися на такі відсотки майже нереально, бо, крім того, що в «НУ» більше учасників, з якими треба ділитися, ПРП дещо запізно «отямилася». До суботи переговори «порядних реформаторів» із НСНУ відбувалися доволі мляво. На відміну від переговорів із БЮТ, які в п'ятницю напередодні з'їзду мали завершитися підписанням угоди про блокування «пеерпістів» iз Тимошенко. Але документ так і не підписали, бо уповноваженні вести переговори від ПРП Ігор Гринів та Володимир Філенко вирішили свою партію наразі «не здавати».

      Очевидно, така «впертість» однопартійців обурила екс-віце-прем'єра уряду Тимошенко Миколу Томенка, якого розглядали як одного з претендентів на нового голову партії. У суботу він несподівано для всіх, включно з керівництвом ПРП, призупинив своє членство в ній, оскільки опинився у патовій ситуації, працюючи над виборчою кампанією БЮТ як член партії, яка досі не визначилася, чи буде у блоці iз Тимошенко. Томенко дав зрозуміти, що ПРП сама гальмує це блокування, адже Пинзеник досі залишається в Кабміні, а «БЮТ не може блокуватися із партією, яка підтримує уряд Єханурова».

      У відповідь це деякі делегати в «кулуарах» з'їзду називали Томенка «зрадником, який не думає про інтереси партії та про продовження переговорного процесу задля відстоювання цих інтересів, а лише про своє місце у списку». До речі, екс-віце-прем'єр натякнув журналістам, що воно у нього — в першій п'ятірці БЮТ.

      Остаточна ж доля ПРП стане відомою 11 грудня — у цей день попередньо планується провести другу частину незакритого минулої суботи з'їзду. До того часу «бджолярі» намагатимуться «вибити» собі місця на місцевих виборах. «На місцях «Батьківщина» хоче забрати все... Але у половині областей сильніша ПРП, а не «Батьківщина». І тому треба критерії обирати, бо інакше ми не домовимося», — зазначив у коментарі «УМ» Тарас Стецьків. Він також дав зрозуміти, що домовленості з БЮТ не буде і тоді, якщо там надалі наполягатимуть на відставці Пинзеника та неучасті Стецьківа у мерській кампанії. «Мені вирішувати. Чому вони в мене не спитали? Дехто в оточенні Юлії Володимирівни хоче використати Тараса Стецьківа як загальноукраїнський ударний механізм. Вони хочуть, щоб я «вкалував» на спільну перемогу загальноукраїнського масштабу, а не займався виборами мера Львова», — додає нардеп.

      Водночас багато хто з «пеерпістів», у тому числі й представники керівних органів, наполягали на негайному блокуванні з БЮТ і закликали Пинзеника піти з уряду. Однак лідер дав чітко зрозуміти, що нікуди він не піде, бо працює там на благо України і, як не дивно, одноголосно був переобраний головою ПРП. Утім після відходу Томенка альтернативи як такої й не було.

      Зрештою ПРП «забила» за собою третій шлях: окрему від Тимошенко та Ющенка участь у виборчих перегонах або ймовірне блокування з «Порою». Щоправда, лідер «Пори» Владислав Каськів у коментарі «УМ» особливого ентузіазму щодо такого варіанта не виявив: «На жаль, відповісти на запитання, з ким має блокуватися ПРП, я не можу. Бо політика — така справа, де не завжди робиш те, що хочеш, а часто робиш те, що потрібно для країни». При цьому Каськів не виключив, що ПРП та «Пора» таки опиняться в одному блоці, не уточнивши, буде це самостійне об'єднання чи спільна участь у БЮТ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>