Друге повстання машин

25.11.2005

      Протистояння людей і їхніх творінь завжди притягувало до себе увагу: чи зможе людина створити щось подібне до себе чи навіть розумніше? І ось, оцінюючи результати шахових матчів, можна сміливо казати, що штучний інтелект комп'ютерів працює вже значно краще за розум людини з її емоціями і психологічними впливами.

      Перший «командний» матч гросмейстерів проти машин завершився впевненою перемогою «залізяк». У тому двобої брав участь, і на доволі гідному рівні, юний українець Сергій Карякін. До другої «сутички» в іспанському Більбао, що відбулася 20—23 листопада, організатори запросили трьох чемпіонів світу різних років — росіянина Олександра Халіфмана (1999), українця Руслана Пономарьова (2003) та узбека Рустама Касмиджанова (2004). Опонентами міжнародних гросмейстерів стали найкращі комп'ютерні програми — німецька «Фріц», американська «Джуніор» (чемпіон світу-2004 серед собі подібних) і «Гідра» (перше місце на цьогорічному конкурсі), якою володіють шейхи з Арабських Емiратiв.

      Уже в першому турі машини вчинили людям справжній розгром — 3:0. Пономарьов програв «Джуніору», Касимджанов — «Гідрі», Халіфман — «Фріцу». У другий день український майстер здобув, як пізніше виявилося, єдину за весь турнір перемогу людей — над «Фріцем». Узбек і росіянин розійшлися миром iз «Джуніором» і «Гідрою». 22 листопада у третьому турі лише Касимджанов утримав нічию з «Фріцем» (схоже, найслабшим штучним творінням), а Халіфман і Пономарьов програли, відповідно, «Джуніору» та «Гідрі».

      Відчуваючи неминучу поразку, в останньому, четвертому, турі гросмейстери поспішили розійтися з комп'ютерами «полюбовно». Нічийний настрій, як не дивно, передався й машинам, і всі партії («Джуніор» — Пономарьов, Касимджанов — «Гідра», Халіфман — «Фріц») завершилися розподілом очок порівну.

      Таким чином, загальний підсумок виявився невтішним для людського розуму — перемога «залізяк» — 8:4. Мабуть, аби відновити свою репутацію, організаторам таких змагань треба підключити ще сильніших гросмейстерів або взагалі об'єднати зусилля й думати, як то кажуть, усім світом.