А по-нашому — Грицько

19.11.2005
А по-нашому — Грицько

      Уже в другий день змагань в основній сітці Кубка «Приватбанку» — найбільш представницького тенісного турніру України — сталася неабияка сенсація. Другий номер «посіву», британець Грег Руседськи, у впертій боротьбі поступився росіянину Ігорю Куніцину. Отож усі карти були сплутані вже на самому початку змагань. Адже 32-річного Руседськи з його 38-м номером у рейтингу АТP вважали фаворитом. Серед інших учасників дніпропетровського турніру вище за нього — та й то на одну сходинку — стоїть лише румун Віктор Ханеску. А Куніцин значиться в ранг-листі АТР аж під 128-м номером. Але впродовж останнього місяця росіянин образив Грега вже вдруге, перед цим — у другому колі Кубка Кремля. Однак британець жодних ознак смутку не подавав і погодився відповісти на запитання журналістів відразу після програного матчу. Причому намагався розмовляти українською! Отож і теми національного коріння уникнути не зміг.

 

      — Грегу, твої предки походять з України, так?

      — Мої дідусь і бабуся по батькові приїхали до Канади з Києва чи Дніпропетровська — точно я не знаю. Отож я поставив собі за мету побувати в обох містах і здійснив її. Це мій другий приїзд в Україну, і мені тут дуже подобається.

      — А чому ти поміняв канадське громадянство на британське?

      — Наразі в мене два громадянства, англійське — по лінії матері.

      — Що сталося сьогодні? Чому ти поступився представникові Росії?

      — Починалося все добре — перший сет я виграв. Протягом гри мав шанс довести справу до перемоги, однак не скористався ним. Хоча наприкінці сезону більшість тенісистів виглядають доволі втомленими, але не можу саме втому назвати головною причиною поразки.

      — Можливо, поразка — з царини психології?

      — Навряд чи. Я програв із зовсім невеликою різницею (6:3, 3:6, 6:7) — м'яч туди, м'яч cюди. Та й суперник сьогодні продемонстрував добротний теніс. Куніцину добре вдавалися удари зліва по лінії, яким я протиставити щось суттєве так і не зміг.

      — Що можеш сказати про організацію дніпропетровського турніру?

      — Його учасники просто насолоджуються створеною тут атмосферою. Це — велика і дуже серйозна подія, від якої виникає враження про пристрасть українців до тенісу.

      — Відомо, що твоє протистояння з британцем Тімом Хенманом має принциповий характер...

      — Так, для мене справді важливо обійти його в рейтингу, бо я хочу бути першим скрізь. На жаль, у Дніпропетровську в мене це вже не вийде.

      — Яку перемогу у своїй кар'єрі ти вважаєш найвагомішою?

      — Над славнозвісним американцем Пітом Сампрасом.

      — А найбільше розчарування?

      — Я не можу сказати, що колись розчаровувався. Звісно, бували і злети, і падіння, але незначні. Тому я вважаю себе дуже щасливою людиною, бо бути спортсменом — то вже великий успіх.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Завершив свій виступ у Дніпропетровську Сергій Стаховський. У другому колі вiн поступився німцеві Александру Васке — 4:6, 6:7. Така ж доля спіткала й кращу українську пару: Михайло Філіма й Орест Терещук з рахунком 2:6, 4:6 програли третьому дуету турніру Цибулек (Чехія)/Зовко (Хорватія).

      У четвер зачохлив ракетку минулорічний переможець Кубка «Приватбанку» румун Андрей Павел, який у трисетовому поєдинку не впорався на тай-брейках із бельгійцем Норманом.

      А на чоловічому чемпіонаті світу, що триває паралельно в Шанхаї, до півфіналу від «червоної» групи слідом за швейцарцем Роже Федерером, який виграв всі три двобої, пробився й Давид Налбандян. Аргентинець змусив припинити боротьбу в Китаї хорвата Любичича та свого співвітчизника Корію. «Золота» група до квартету кращих поки що делегувала тільки росіянина Давиденка, котрий у двох партіях здолав аргентинця Гаудіо. За другу путівку до півфіналу Гаудіо сперечається з чилійцем Гонсалесом.