Зустрінемося в Німеччині з кенгуру?

18.11.2005

      Очевидно, повторні матчі «плей-оф» ЧС-2006 у трьох випадках із п'яти не виправдали сподівань організаторів футбольного «мундіалю» в Німеччині. Авжеж, із точки зору «туристичних прибутків» дебютант світових чемпіонатів із Карибів — Тринідад — та збірна Австралії фізично не здатні «привезти» в Європу великий контингент уболівальників. Та й турки були для оргкомітету ЧС-2006 більш бажаними гостями з огляду на величину турецької діаспори у ФРН. Хоча, з іншого боку, Швейцарія могла б компенсувати кількість «якістю» своїх платоспроможних уболівальників.

      Що ж до суто футбольних критеріїв, то футбольні поля Німеччини не «збідніють» через відсутність уругвайців, які в останні роки показують чи не найгрубіший та найнудніший футбол у Латинській Америці. До речі, Австралія — Уругвай була єдиною парою «плей-оф», де найсильнішого довелося визначати у серії пенальті. Цікаво, що команда блискучого воротаря Шварцера, Відуки (який у серії пенальті промазав), К'юела, Кехілла, Брешіано та Алоїзі (автора вирішального голу з 11-метрового) їде на чемпіонат світу вдруге у своїй історії, а вперше зіграла на «мундіалі» у 1974 році... також у Німеччині. Не забуваймо, що зараз футболістів Зеленого континенту тренує Гус Хіддінк, який у 2002 році створив сенсацію з корейцями.

      Окрасою ж середи стала драма в Стамбулі, де суперник українців по відбірковому циклу здобув чудову перемогу, хоча й недостатню для загального успіху. Туркам залишається тільки шкодувати за випадкову гру рукою у своєму штрафному майданчику вже на 1-й хвилині та «домашню» ненадійність оборони.

ЧС-2006. «Плей-оф». Повторні матчі

Австралія — Уругвай — 1:0 (0:1, пен. — 4:2)

Гол: Брешіано, 35

Бахрейн — Тринідад і Тобаго — 0:1 (1:1)

Гол: Лоуренс, 49

Вилучення: Алі-Баба,90 (Б)

Туреччина — Швейцарія — 4:2 (0:2)

Голи: Тунчай, 22, 36, 89; Атеш, 52 (пен.) — Фрай, 2 (пен.); Штреллер, 84

Словаччина — Іспанія — 1:1 (1:5)

Голи: Голошко, 50 — Вілья, 71

Чехія — Норвегія — 1:0 (1:0)

Гол: Росицьки, 34

* * *

Отже, на ЧС-2006  наступного року гратимуть:

від Європи — Німеччина, Англія, Голландія, Іспанія, Італія, Польща, Португалія, Сербія і Чорногорія, Україна, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція;

від Південної Америки — Аргентина, Бразилія, Еквадор, Парагвай;

від Африки — Ангола, Гана, Кот д'Івуар, Того, Туніс;

від Азії — Іран, Саудівська Аравія, Південна Корея, Японія;

від зони КОНКАКАФ — США, Мексика, Коста-Ріка, Тринідад і Тобаго;

від Океанії — Австралія.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Результати найцікавіших товариських матчів: Meксика — Болгарія — 0:3, Півн. Ірландія — Португалія — 1:1, Корея — Сербія і Чорн. — 2:0, Катар — Аргентина — 0:3, Йорданія — Грузія — 2:3 (Деметрадзе — 2), Румунія — Нігерія — 3:0, Кіпр — Уельс — 1:0, Греція — Угорщина — 2:1, Польща — Естонія — 3:1 (відкрив рахунок гірник Левандовський), Італія — Кот д'Івуар — 1:1 (Діана — Дрогба).