Паризька євроенергетика

18.11.2005
Паризька євроенергетика

Вiктор Ющенко i Жак Ширак у Єлисейському палацi. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      У середу пізно вночі «втомлена, але задоволена» офіційна українська делегація повернулася з Парижа, де Президент України Віктор Ющенко, а також міністри закордонних справ, охорони здоров'я, культури, надзвичайних ситуацій, палива та енергетики провели низку прагматичних робочих зустрічей і отримали різного роду запевнення, підтвердження, пропозиції, гарантії, обіцянки від французьких колег. Хоча жодного документа в ході візиту підписано не було, Віктор Ющенко отримав найголовніше — підтримку Франції у питаннях № 1 для просування України в Євросоюз — надання статусу країни з ринковою економікою і лібералізації візового режиму.

      15 листопада першими зустрічали українського Президента політологи, експерти та журналісти у Французькому інституті міжнародних відносин (ІФРІ), який є одним з основних європейських незалежних центрів із досліджень міжнародних відносин. Із часу останнього візиту Віктора Ющенка до Франції пройшло всього 5 місяців, але яких бурхливих! Французьких експертів насамперед цікавили два блоки питань — внутрішня ситуація в Україні (корупційні скандали, реприватизація) і зовнішні орієнтири (як Ви, пане Президенте, ставитеся до Білорусі; як можна говорити про вибори в Придністров'ї, коли там присутні російські військові і президент-диктатор; чи зможе Росія демократизуватися так швидко, як Україна; де ви, пане Президенте, бачите кордони Євросоюзу, бо ось скоро і Молдова буде подаватися на членство в ЄС). Віктор Ющенко запевнив французів, що «Криворіжсталь» — це крапка в реприватизації, у бюджеті-2006 ми не заклали жодної копійки на те, щоб викуповувати раніше продані підприємства». «До цього про корупцію ніхто не говорив, а зараз включаю по телевізору дитячу програму, а там — про корупцію, і я щасливий, що про цю тему «заговорили». У нас було дуже багато зрад, підлих замовлень, спекуляцій на цю тему, але я це відношу до «издержек процесса». Корупцію творили 70 років, а боремося ми з нею 9 місяців», — сказав Ющенко. Зробивши реверанс у бік старої великодушної Європи, Ющенко сказав, що ніхто не може вказувати європейським країнам: ти — член ЄС, а ти — ні, нові країни уже європейці, й кордони ЄС мають закінчуватися географічними кордонами Європи.

      Крім офіційної делегації, в залі ІФРІ було ще двоє людей, причетних до України, — вусатий вуйко зі Шалетт, який «купив» Ющенка тим, що добре знайомий з Анатолієм Гайдамакою, художником і другом Президента, і французький підданий Омар Арфуш. Він запитав у Президента, коли влада завершить розслідування справи з підпалом у Києві автомобіля «Бентлі» його брата Валіда Арфуша, видавця журналу «Папараці». Брати Арфуші запевняють громадськість, що після публікації в журналі знімків з відпочинку Андрія Ющенка зі своєю дівчиною в Туреччині люди з оточення Андрія підпалили авто видавця. Логіки в цьому мало, оскільки знімки в «Папараці» не містять ніякого компромату, але Омар і Валід наполягають на своєму. Існує думка, що це політтехнологічна розробка з дискредитації Президента, і присутність Омара на першій же французькій зустрічі Президента з громадськістю, схоже, підтверджує цю версію. Було видно, що і запитання, і персона напомаженого бізнесмена і композитора Ющенкові неприємні, але відповів він спокійно, з легкою бридливістю в голосі. Мовляв, покажіть знімки тут, і що там є такого принизливого, щоб палити машину. Він пообіцяв приставити охорону до Валіда і проконтролювати розслідування, «щоб довести до кінця цю справу, задуману проти України, продемонструвати, що у мене — чисті руки». «Оці всі епізоди, фотографії з моїм сином — з часом усе спливе, як весною, знаєте, все пливе по Сені», — образно закінчив думку Ющенко. Ще він сказав, що привіз до Парижа портрет Жерара Депардьє уже в образі Тараса Бульби, але актора зараз немає в місті, то отримає подарунок пізніше. Після зустрічі в ІФРІ Президент мав вечерю із прем'єр-міністром Франції Домініком де Вільпеном.

      У середу Вiктор Ющенко узяв участь у роботі українсько-французького енергетичного форуму. Україну на цьому міні-саміті представляли голова правління НАК «Нафтогаз Україна» Олексій Івченко, міністр палива та енергетики Іван Плачков, міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, з французької сторони були представники компаній Gaz de France, Framatome, Alstom, Renault, Societe General, Vinci, Medef International та інших. Як сказав Олексій Івченко, компанія Gaz de France виявила бажання зберігати в українських газосховищах природній газ, який вона закуповує в Росії, голова «Нафтогазу» має підстави думати, що відповідна угода буде підписана вже в січні 2006 року. Причому французи готові платити за зберігання 1000 кубів газу 12-15 доларів, у той час як росіяни, які зараз тримають 5 млрд. кубометрів газу в українських газосховищах, платять 12 гривень. Українська сторона заявила, що до існуючих сховищ на 30 млрд. газових кубів може додати ще стільки ж, і з будівництвом нових газосховищ зможе впоратися за 3 роки. «Зараз ідеться про зберігання до 10 млрд. кубометрів французького газу щорічно, але споживання газу в Європі зростає стрімко — щороку на 30—50 млрд., я думаю, що через кілька років можна буде говорити й про 30 млрд. кубометрів французького газу», — сказав Олексій Івченко. Ще одна угода з Gaz de France передбачає конкретні проекти з модернізації газорозподільних станцій і газотранспортної мережі. За словами Івченка, модернізація української газотранспортної системи вартістю 3 млрд. доларів дасть згодом щорічний прибуток 1 млрд. «зелених» за рахунок економного використання газу і нової технології розподілення.

      Французькі підприємці висловили побажання створити при Мінпаливенерго представництво MEDEF (рух підприємців Франції). Ще одне новоутворення — змішана комісія — має вирішувати проблеми французьких підприємців в Україні. Скажімо, на засіданні енергетичного форуму французи поскаржилися Віктору Ющенку на те, що тендерна комісія з будівництва саркофагу в Чорнобилі два тури працювала, на їхню думку, необ'єктивно, в суботу, до речі, відбудеться третій тур тендеру. А наступного тижня Віктор Балога вирушить до Лондона переконувати Асоціацію донорів поритися в кишенях і відшукати 600—700 мільйонів на чорнобильське «Укриття». Французів також турбувало питання, чому на 3 роки призупинено добудову сховища для зберігання використаного ядерного палива, але «надзвичайний» міністр пообіцяв вирішити це питання в 1-2-місячний термін і сказав, що добудовою займатиметься компанія Framatome, яка розпочинала цю справу. «Сьогодні ми обговорювали досить глибоку співпрацю на рівні конкретних проектів, яка стосується роботи в 8—10 галузях економіки, починаючи з підземних газових сховищ в Україні, окремий проект ядерної енергетики, продовження терміну експлуатації українських ядерних блоків не менше ніж на 15 років, співпрацю в європейському проекті зі створення бригади літаків, які забезпечують ефективне пожежогасіння, використання українських авіадвигунів у французькому літакобудуванні і гелікоптеробудуванні, співпрацю в сільському господарстві. Я думаю, що це є найкраща ілюстрація ефективної прагматичної інтеграції України до Євросоюзу», — сказав Президент Ющенко у своєму фінальному «підході до преси», як це звучить мовою протоколу, коли в нього запитали, що конкретно Франція пообiцяла Українi.

      У першої леді України Катерини Ющенко була окрема і дуже насичена програма, пов'язана з питаннями охорони здоров'я і культури. Катерина Михайлівна взяла участь у літургії в пам'ять Голодомору в Нотр-Дамі й довела до логічного завершення французьку складову проекту «Від лікарні до лікарні», який веде фонд «Україна-3000», де пані Ющенко є головою наглядової ради. «Під патронатом» перших леді України і Франції у Парижі був підписаний меморандум про співпрацю між Харківським центром охорони підлітків і Херсонською дитячою туберкульозною лікарнею з одного боку, та провідними паризькими клініками «Нектер» і «Анрі Добре» — з іншого. Також Катерина Ющенко відкрила в Українському інформаційно-культурному центрі фотовиставку французьких учасників Помаранчевої революції, приурочену річниці Майдану.

      Коли Ейфелева вежа одягла вечірнє вбрання, а вітер загнав парижан у кав'ярні й ресторани, в Єлисейському палаці розпочалася зустріч Віктора Ющенка і Жака Ширака. У дворику для президентських церемоній, де ростуть мандаринові дерева і половина помаранчів ніби спеціально достигли до візиту Президента України, французький президент, який через хворобу зараз мало виходить на люди і рідко приймає візитерів, зустрів свого візаві на вході в палац. А через півтори години замість запланованої години так само шанобливо провів за поріг. У ході розмови Жак Ширак підтвердив наміри навесні відвідати Україну. Віктор Ющенко у короткій промові перед журналістами не приховував задоволення від того, що напередодні саміту Україна—ЄС українці здобули підтримку традиційно прохолодних французів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>