Молодим у нас дорога на Санкт-Петербург

17.11.2005

      У національній збірній з футзалу, яка посідає четверте місце у рейтингу ФІФА і третє — в європейському табелі про ранги, триває зміна поколінь. Про особливості цього процесу позавчора звітував журналістам президент Асоціації міні-футболу України Геннадій Лисенчук, який посідає ще й пости головного тренера національної та молодіжної збірних. За його словами, головна команда країни з «малого футболу» планує скористатися паузою між чемпіонатами Європи і світу, аби награти принципово новий колектив (наступна першість континенту відбудеться у 2007 році, а світу — у 2008-му). Адже не одягнуть більше синьо-жовті футболки уславленi Корідзе, Попов і Кудлай, котрі виступають у Росії й прийняли її громадянство, аби не вважатися там легіонерами. Сходять зі сцени й інші герої останніх років, які приносили Україні славу на найпрестижніших турнірах планети.

      Для перевірки підростаючої зміни й награвання зв’язків підходить представницький міжнародний турнір, що пройде у Санкт-Петербурзі 23-27 листопада. Змагання проводиться вже 13-й раз і набуло статус неофіційного чемпіонату Європи; можливо, вже наступний турнір отримає статус першості континенту. Суперниками нашої молодіжної збірної (U-21) на груповому етапі будуть команди Білорусі, Італії й Іспанії. Інший квартет склали колективи Росії, Голландії, Чехії та Молдови; по дві кращі команди з четвірок виходять до півфіналiв.

      Одним із тих, на кого розраховує Лисенчук, є Дмитро Іванов. 19-річний гравець «Київ-Уніспорту» встиг добре проявити себе в товариських матчах головної команди країни проти словаків (3:2, 4:0). Наразі Дмитро заявив, що не палає бажанням переходити до лав когось із вітчизняних грандів, адже є студентом і продовжуватиме виступи за свою нинішню команду.

      Не міг не згадати президент АМФУ й про ложку дьогтю. За його словами, в Києві міг відбутися міні-футбольний турнір найвищого рівня, якого Україна ще не бачила. Однак не відбудеться. Футзалісти не зуміли знайти 100 тисяч гривень на чотириденну оренду Палацу спорту, аби прийняти команди Італії, Японії й Аргентини. Не допоміг і президент ФФУ Григорій Суркіс, пояснивши свою позицію необхідністю як слід підготувати футбольну збірну до чемпіонату світу, куди вона вперше потрапила.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Результати 11-го туру чемпіонату України: «Єнакієвець» — «Ураган» (Івано-Франківськ) — 5:1, «Універ-Харків» — «Будівел» (Дніпропетровськ) — 6:5, «Олександр» (Харків) — «Сумигаз» — 2:1, «Київська Русь» (Донецьк) — «Енергія» (Львів) — 1:2, ЛТК (Луганськ) — «Метрополітен» (Київ) — 5:1, ТВД (Львів) — «Універ-Автомар» (Суми) — 2:2, «Тайм» (Львів) — ДСС (Запоріжжя) — 6:5, «Шахтар» (Донецьк) — «Інтеркас» (Київ) — 3:2.

      Турнірне становище: «Енергія» — 22 (11), «Шахтар» — 21 (7), «Ураган» — 21 (10), «Тайм» — 19 (9), «Єнакієвець», «Інтеркас» — 19 (10), ТВД — 17 (9), «Універ-Харків» — 16 (9), ДСС — 15 (11), «Метрополітен» — 14 (10), «Київ-Уніспорт» — 13 (10), «Олександр» — 13 (11), ЛТК — 11 (11), «Будівел» — 6 (10), «Київська Русь», «Універ-Автомар» — 5 (10), «Сумигаз» — 4 (10).