Борис Тарасюк: Передвиборчі події відбуваються за нашим сценарієм

17.11.2005
Борис Тарасюк: Передвиборчі події відбуваються за нашим сценарієм

      Віктор Ющенко ще 5 березня цього року на установчому з'їзді «Народного союзу «Наша Україна» казав, що для Народного руху, Української народної партії, партії «Реформи і порядок» дорога в єдиний блок із НСНУ лежить лише через саморозпуск цих партій і входження в НСНУ. Зараз же керівництво «Народного союзу...» «змилостивилося» і запрошує до передвиборчої коаліції всіх учасників колишньої «Нашої України». І більшість ображених навесні партій пристали на пропозицію йти під брендом Ющенка, зважаючи на свій незначний рейтинг. Відтак минулого тижня було підписано протокол про початок формування єдиного блоку за участю НСНУ, НРУ, КУНу та Партії промисловців і підприємців.
      Про аргументи поведінки в цій ситуації однієї з найстаріших і найповажніших партій України — Народного руху — «УМ» спробувала розпитати в лідера НРУ, міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

      — Борисе Івановичу, ви наголошуєте на тому, що Народний рух сьогодні є провідною політичною силою, Рух був одним із тих, хто утворював «Нашу Україну» перед виборами-2002. Але, незважаючи на це, ще в березні цього року НРУ не запрошували до блоку з НСНУ як самодостатню величину. Чому в такій ситуації рухівці не утворили разом з УНП та іншими партіями передвиборчу «Правицю»? Тим паче, що НСНУ вважають носієм ліберальної ідеології, відмінної від рухівських переконань.

      — Дякую вам за пораду. Але я хочу сказати, що, попри такі поради, Народний рух — це партія, яка має власні керівні органи. Так от, НРУ на своєму з'їзді, який є вищим органом партії, ще 18 лютого цього року прийняв принципове рішення. Відповідно до нього, Рух має ініціювати створення широкого блоку патріотично-демократичних сил, які підтримували на виборах 2004 року Віктора Ющенка. Крапка. Це наша позиція, і ми її реалізували.

      Хочу додати, що на другому з'їзді НСНУ, коли я як голова Руху вітав делегатів «Народного союзу...», виступ неодноразово переривався оплесками, а закінчився тим, що головуючий Роман Безсмертний сказав: «Слава Народному руху України!».

      А щодо ідеології, то не треба навішувати ярлики «праві-ліві». З НРУ вийшло багато політиків, які оформилися в інші патріотичні та демократичні партії, успішніші чи менш успішні. Але саме Рух дав їм ті життєдайні сили, що дозволили утворити наступні партії. Те саме й зараз. Чимало рухівців увійшли до НСНУ, і в цьому, якщо хочете, є історичне покликання Народного руху. Не можна говорити, що НСНУ є лівішою, а НРУ — правою партією. НРУ був, є і буде правоцентристською партією.

      — Ви спираєтеся на рішення лютневого з'їзду НРУ. Але можна провести ще один з'їзд, і те це рішення підкоригувати...

      — Навряд чи це доцільно. Та й навіщо, якщо події відбуваються саме за нашим сценарієм?

      — Але, як розповідав у коментарі «УМ» ваш партійний заступник Василь Куйбіда, однією з умов НРУ під час консультацій про коаліцію було те, що у блоці не повинні перебувати «публічно заплямовані політики». Такі політики залишаються в НСНУ, але це не завадило Рухові підписати протокол про блокування з «Народним союзом...».

      — Я сумніваюся, що саме так говорив пан Куйбіда. Бо саме в такому контексті центральний провід НРУ рішення не приймав. А от чи вплине на рейтинг блоку присутність у списку дискредитованих людей... Час покаже. Ми ще не сідали і не говорили про список, ми тільки підійшли до питання про квоти.

      — І на скільки місць Рух сподівається у блоці з НСНУ?

      — Я зараз не буду давати якісь цифри зі стелі. Соціологічні опитування дають нам досить непоганий результат. Принаймні ті опитування, які провів Рух для себе, а не для публіки. Але квоти — це є наразі таємниця, яка обговорюється на консультаціях. Ми тільки підійшли до цього питання. (Василь Куйбіда раніше у коментарі «УМ» казав про сподівання на 20 відсотків, також є дані про претензію на десяту частину списку для НРУ. — Ред.).

      — Чи буде Народний рух разом з НСНУ закликати УНП Юрія Костенка, який планує творити «Правицю» окремо, таки повернутися до спільного блоку «Наша Україна»?

      — Я вважаю, що ми повинні продовжувати роботу з Українською народною партією, переконувати, наводити аргументи. Але якщо рішення буде прийняте остаточно, ну що вже тоді...

      — На вашу думку, якщо «уенпісти» підуть окремо, що на них чекає?

      — Наші соціологічні опитування, які ми робили на замовлення в незалежній соціологічній службі, показали, що... вітати їх не доведеться.

      — Тобто ви припускаєте, що УНП зараз просто набиває собі ціну, щоб потім їм запропонували більше місць у спільному блоці?

      — Ну, я не знаю, треба про це в них запитувати. Але ми за те, що всі партії, які створювали блок Ющенка й працювали на виборах-2004, в тому числі Українська народна, знову мають об'єднатися.

      — Хто, на вашу думку, має очолити список блоку «Наша Україна»?

      — Це питання наступного етапу, коли блок буде остаточно сформований.

      — А ви за те, щоб Ющенко був першим номером списку?

      — (Посміхається. — Авт.) Я ж кажу, коли буде завершено формування блоку, тоді й приступимо до обговорення кандидатури. Моя особиста думка? Звичайно, лідером блоку, навіть якщо це не буде відображено у списку, є Віктор Ющенко. Його авторитет беззаперечний.

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Микола Мартиненко, керівник фракції «Наша Україна» у парламенті,

 — про зміну позиції НСНУ щодо блокування з Рухом:

      — Я ніколи не казав, що когось не хочу брати в список. Є життя, воно не просте... Якщо ви згадаєте, що було рік тому, і подивитеся на те, що є зараз, — це різні речі. Якщо ми дивимося на те, що є сьогодні, і що буде завтра, — воно також буде відрізнятися.

      Так, дійсно, ми запрошували всіх людей вступати, вливатися в НСНУ. В тому числі й ті партії, які входили в «Нашу Україну». НРУ обрав власний політичний шлях, це їхнє право, ми не будемо заперечувати.

      Щодо кількості місць, які ми готові дати Руху, то ніхто нікому нічого давати не буде. Ні з одного, ні з іншого боку. Будуть справедливі домовленості.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>