Невловиме ПеДеВе

08.11.2005

      Зупинив роботу найбільший в Україні виробник вторинних алюмінієвих сплавів, спільне україно-іспанське підприємство «Інтерсплав» (місто Свердловськ, що на Луганщині). Причиною стало хронічне неповернення державою боргу з відшкодування податку на додану вартість.

      Характерно, що ця «хвороба» почалася приблизно з 2000 року. Саме тоді  обласне керівництво, яке на той час уже встигло монополізувати місцевий ринок газу, спробувало нав'язати «Інтерсплаву» свої умови постачання «блакитного палива», збільшивши його ціну у півтора рази. Природно, що після відмови генерального директора СП Віктора Болденкова виконати ці умови відразу ж почалися перевірки.  На підприємство завітали представники мало не всіх контролюючих та правоохоронних структур. А свердловські податківці раптом захворіли на амнезію: вони постійно забували видавати довідки про те, що «Інтерсплав», будучи зразково-показовим українським експортером,  має право на відшкодування ПДВ. Нагадаємо, що серед клієнтів заводу — світові гранди автомобілебудування з Європи, Америки та Японії.

      Не допомагали ані виграні судові позови (більше п'яти сотень), ані погрози змінити «прописку» заводу. Пан Болденков відкрив нове виробництво на Київщині й на деякий час навіть переїхав туди. Після перемоги Помаранчевої революції він повернувся до Свердловська, очікуючи на виправлення становища, але сподівання його виявилися марними. У жовтні на колегії облдержадміністрації він поскаржився: «Я, голова міського осередку правлячої партії — «Народного союзу «Наша Україна», не можу отримати того, що належить мені за законом і підтверджено судовими рішеннями. Що ж казати за інших?» — і пообіцяв вивезти свій колектив у повному складі під стіни Кабінету Міністрів.  Враховуючи, що на цьому заводі, який виробляє до 80 тисяч тонн дефіцитного металу на рівні світових стандартів і вище, працює всього 405 чоловік, погроза гендиректора є цілком реальною.

      Утім поки що колектив залишається вдома і чекає, що державні мужі таки відреагують на його демарш. Сьогодні держава заборгувала «Інтерсплаву» за статтею «відшкодування ПДВ» 23 мільйони гривень, з яких 17 мільйонів підтверджено вердиктами судових інстанцій різних рівнів. Як стверджують на підприємстві, востаннє цей «найкриміналізованіший» податок відшкодовували підприємству в травні, причому не на всю суму, і тепер виробничникам катастрофічно не вистачає обігових коштів. Три роки тому, наприкінці 2002-го, завод уже зупиняв виробництво з цієї ж причини. Тоді зупинка тривала майже три місяці. Ясна річ, що були фінансові збитки, але ж треба ще враховувати імідж цього спільного підприємства. Адже Іспанія — країна, з якої походить один із засновників СП, — є членом Європейського Союзу.