Обличчям до банку

08.11.2005

      За даними Асоціації українських банків, сектор послуг із кредитування фізичних осіб продовжує стрімко розвиватися. З початку року він зріс на 79 відсотків. Кожен банк намагається вигадати найдотепнішу схему залучення нової клієнтури або ж пропонує відновити стосунки старій. У більшості випадків у розісланих по квартирах листівках банки звертаються із пропозицією взяти кредит на ремонт або купівлю меблів, спокушають можливістю побувати на курортах або просто витратити позику на нагальні потреби. Мовляв, усе для вас готові зробити, піти на будь-які поступки, аби тільки ви переступили поріг нашої банківської установи. Звертаються навіть до тих потенційних клієнтів, які свого часу ледь упоралися з поверненням кредиту, як, наприклад, це робить банк «Аркада». Скажімо, власникам нових квартир, викуплених за допомогою їхніх кредитів, недавно було надіслано листівку, в якій є такі слова: мовляв, ми проаналізували вашу кредитну історію і дійшли висновку, що ви є добрим позичальником, тому пропонуємо відновити співпрацю. Далі банк знову ж таки перераховує всі принади, які можна здобути завдяки кредиту, а насамкінець скромно уточнює: «Звичайно ж, заставою для отримання нашого кредиту буде ваша нова квартира, про існування якої ми знаємо».

      Часто і в доволі приємній формі нагадує про себе «Райффайзенбанк Україна». Хоча він є сьомим у нашій країні за розміром капіталу і в нього вистачає клієнтів серед великих кампаній, банк активно залучає фізичних осіб. Сьогодні це понад 50 тисяч клієнтів — чоловіків і жінок, які оформили кредити у 28 філіях та відділеннях «Райффайзенбанку». Портфель кредитів, які він надав фізичним особам, з початку року збільшився в 2,5 раза. Загалом ця сума перетнула межу в мільярд гривень, повідомили агентству «Укрінформ» у банку. Найбільша частка в цьому портфелі належить іпотечним кредитам, загальний обсяг яких становить більш як 565 мільйонів гривень. Друге місце займають кредити на придбання автомобілів — 455 мільйонів. У цьому напрямi банк успішно співпрацює з автосалонами «Партнер банку».

      Найазартніші банки вже виробляють цілком конкретну стратегію на наступний рік. Скажімо, «Укрсоцбанк» планує в 2006 році збільшити кредитування будівництва котеджів і вдосконалити умови отримання позики. За словами заступника начальника відділу кредитування Центру індивідуального бізнесу Надії Кацапчук, жодних проблем не буде для тих забудовників, які пройшли акредитацію в банку. Зовсім не обов'язково, щоб це був великий забудовник, який зводить цілі котеджні містечка. Ідеться про тих, хто має відповідний досвід роботи. Тобто фізичні особи також можуть самостійно вести будівництво. Сьогодні найбільшим попитом цей вид кредитування користується в Київській області, а також у західних регіонах країни. За умовами кредитування, належить зробити перший внесок обсягом у 30 відсотків, а потім користуватися коштами хоч упродовж усього терміну — 20 років. Ставки, під які надається кредит, — від 12,75 — 13,75 відсотка.

Ганна МЕДВЕДЄВА,
Тетяна БОРИСОВА.