Їхні гроші та нашим би вченим

08.11.2005
Їхні гроші та нашим би вченим

Тім Дрейпер провів у Києво-Могилянській академії майстер-клас на тему «Як досягти успіху у венчурному бізнесі». (Фото із сайту Києво-Могилянської академії.)

      Сім робочих груп науковців і висококласних розробників з України менш ніж через місяць зможуть отримати стартовий капітал. Таке повідомлення зробив під час прес-конференції керуючий директор венчурної (тобто такої, що спеціалізується на просуванні інноваційних технологій. — Авт.) компанії «Техінвест». Ідеї українських кулібіних оцінять експерти Силіконової долини, вони ж і визначать обсяг подальших інвестицій. За словами пана Лобойка, така практика у світі не нова, вона вже принесла успіх багатьом брендам. Власне, фіналісти конкурсу «приземляться» у цілком, так би мовити, обжитій місцевості. Тут до зустрічі з ними готується венчурний фонд DFJ NEXUS — він створюється «Техінвестом» — з одного боку та провідною американською інвестиційною компанією Draper Fisher Jurvetson — з іншого. Така потреба назріла давно, адже всеукраїнський конкурс високих технологій проходить на постійній основі — попередні роуд-шоу відбулися в 2003 і 2004 роках. Одним із результатів першого роуд-шоу стало створення «Техінвестом» міжнародної компанії United Software Corporation, яка працює у сфері інформаційних технологій.

      Безперечно, каталізатором останніх позитивних змін стала зустріч Президента Віктора Ющенка з американським мільярдером Тімом Дрейпером, яка відбулася в липні цього року. Власник найбільшої венчурної компанії США Draper Fisher Jurvetson планує заснувати Технологічний центр на базі одного з київських ВНЗів.Передбачається створення більше тисячі робочих місць для наукових співробітників й інженерів. Про це пан Дрейпер повідомив журналістам під час свого візиту, який було пов'язано зі створенням вищезгаданого першого в Україні венчурного технологічного інвестиційного фонду.  За словами Тіма Дрейпера, фонд DFJ NEXUS планує інвестувати від 50 до 80 мільйонів доларів у фінансування 40 інноваційних проектів в Україні і Росії. Тоді ж він заявив, що, на його думку, наша країна має шанс стати країною з вільною ринковою економікою і стати лідером економічного зростання в Європі. «Якщо Президент Ющенко отримає таку підтримку, на яку він заслуговує, — зазначив пан Дрейпер, — то економіка України може стати навіть більш вільною, ніж у США». До речі, в США, де високим технологіям давно надають виняткового значення, діє відповідна державна програма, в якій з-поміж іншого президент Буш висунув завдання створити двигун, що працює на воді.

      Отже фіналісти конкурсу високих технологій їдуть до США з неабияким запасом позитивних емоцій. Там 16-19 листопада відбудеться презентація (роуд-шоу) українських проектів. Серед відібраних — проекти Американського фонду досліджень і розробок (CRDF), Національного технічного університету (КПІ), Національної академії наук України, а також розробки кількох приватних українських компаній. Ідеться про такі сфери, як прикладна алгоритміка, мікроелектроніка, управління надзвичайними ситуаціями, пошук новин в інтернеті, нові джерела енергії, технології кріогенних двигунів та нові наноматеріали. Юрій Малетін (КПІ), зокрема, представить там новий тип імпульсних витоків енергії. «Такі пристрої потрібні там, де виникають пікові навантаження, — зазначив науковець. — Власне, ця розробка з'явилася 16 років тому, але ми не змогли її запровадити. А сьогодні в усьому світі спостерігається бум навколо пікових навантажень. Я звертався зі своєю розробкою в Комітет з енергозбереження, але не знайшов там підтримки. Тому цей проект веземо до США».

      До речі, деякі із згаданих проектів уже одержали початкові інвестиції. Фіналістів чекає зустріч із представниками венчурних компаній — звичайно в тому разі, якщо презентація проектів справить на них відповідне враження. Для цього тут буде скликано конференцію «Відкриті двері в Силіконову долину», у ході якої більш ніж 50 міжнародним венчурним інвесторам буде представлено відібрані під час конкурсу українські хай-тек проекти. Проекти, які презентують у Силіконовій долині, розглядатимуть з тієї точки зору, наскільки вони здатні зайняти нішу у світовому, а не в українському ринку хай-тек. Розвиваючи цю тему, керівник «Техінвесту» навів приклад компанії Google, чий оборотний капітал, за його словами, становить 74 мільярди доларів, і зауважив: «Якби засновник цієї компанії жив в Україні, то мав би тут лише одну перспективу — продати свою інтелектуальну власність».

      В Україні є безліч нематеріальних активів, з-поміж них найнижче оцінено наукові знання, вважають експерти. Не випадково ж вчені колективи в нас так стрімко руйнуються. Це несправедливо, тому що насправді знання, які мають українські вчені і розробники, можуть у разі комерціалізації технологій і венчурного інвестування в український хай-тек принести мільярдні прибутки. Так от, завдяки конкурсу, було знайдено багато вітчизняних математиків і фізиків, які набули своїх знань багато років тому, але не могли їх застосувати в себе на Батькiвщинi. Це представники різних поколінь — від пенсійного до наймолодшого віку. Тепер для них відкрилася можливість створити спільні українсько-американські підприємства, підкреслив пан Лобойко.

      Минулого року українська команда представила у Силіконовій долині програму, яка працює як національний антикризовий центр. Програму визнали унікальною, що й стало першим серйозним проектом хай-тек, який надійшов із терен СНД. З-поміж розробок українських фахівців є програма на кшталт «штучний інтелект», яка ідентифікує ситуації на ринку, розробляє прогнози і рекомендації. Саме вона зацікавила закордонних інвесторів, зокрема групу JP Morgan. Ну й хто б нашим трудягам хоча б вигукнув із цього приводу «Браво!»? Утім, не виключено, що їхні старання все-таки гідно оцінять у власній країні. Віктор Ющенко недавно повернувся до цієї проблематики, підписавши 20 жовтня Указ «Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій». З-поміж іншого, Президент доручив уряду створити умови для технополісів та центрів високих інформаційних технологій.