Мадонна в трусах

08.11.2005
Мадонна в трусах

Мадонна «розкручувала» свій новий альбом у такому відвертому «прикиді».

      Уперше після падіння з коня й п'яти переломів поп-королева Мадонна знову вийшла на сцену. І своєю появою викликала фурор: дитяча письменниця й добропорядна мати сімейства вирішила згадати бурхливу молодість, одягнувши вельми відвертий костюм, якщо відсутність спідниці взагалі можна так назвати. Виступ знаменитої співачки в самих трусах і куртці відкрив церемонію вручення європейських нагород телеканалу MTV — MTV Europe Music Awards (ЕМА), яка проходила минулого четверга у Лісабоні. Це дійство щорічно відбувається в різних містах і вважається найбільш значною подією в музичній індустрії за межами США.

      Пісня Hung Up із нового альбому Confessions On The Dancefloor, який, власне, й представляла Мадонна, просто підірвала аудиторію. 47-річна поп-зірка перебуває у відмінній формі, в чому переконалися не лише глядачі в «Алантик павільйон», а й численні фанати, які очікували Мадонну під концертним залом Лісабона протягом двох діб, займаючи чергу, аби опинитися поближче до свого кумира. Мадонна сподівається, що новий альбом допоможе їй повернутися на вершину слави після відносних невдач попередніх платівкок (три останні її диски продалися тиражем не більшим, ніж 11 мільйонів копій, що для ультрапопулярної раніше Мадонни дуже незначний результат).

      Вів церемонію вручення ЕМА казахський тележурналіст Борат Сагдієв, якого насправді... не існує — це образ, створений коміком Сашею Бароном Коуеном. Як це завжди буває в подібних випадках, ведучий так вправлявся в дотепності, що нерідко передавав куті меду (себто виходило зовсім не смішно). Для початку Борат оголосив: «Ласкаво просимо на «Євробачення-2005». А оголошуючи сексапільну Мадонну, нібито здивовано запитав: «Цей співак — хто він такий? З боку MTV це дуже хоробрий вчинок — почати шоу з виступу трансвестита». Підколював дотепник й інших учасників церемонії, але на нього, схоже, ніхто не образився — задоволеним відзнаками музикантам було не до того. Тим паче, що співведучі — група Sugarbabes, акторка Бріттані Мерфі, російські дівчатка «Тату» й зірка португальського футболу Луїш Фігу були напрочуд милими й тактовними.

      А тепер власне про нагороди. Найкращою рок-групою року визнана Green Day, чий «Американський ідіот» також отримав відзнаку як найкращий альбом. Багато хто здивувався, що обидві ці нагороди пролетіли повз надпопулярних останнім часом Coldplay: ці хлопці на чолі з Крісом Мартіном були названі переможцями тільки в номінаціях «найкраща група Британії й Ірландії» та «найкраща композиція року» (йдеться про пісню Speed of Sound).

      Найбільш цікавим і вартим відзнаки європейського MTV «новачком року» був визнаний британський співак Джеймс Блант; у номінації «найкращий співак року» переможцем став неповторний Роббі Уїльямс, а в жінок «най-най-най» співачкою була проголошена колумбійка за походженням і американка за проживанням Шакіра.

      Найкращими поп-виконавцями також були визнані заокеанські гості — гурт Black Eyed Peas. Алісія Кіс одержала звання найкращого ритм-ен-блюзового виконавця, а приз за найкраще відео дістався британцям Chemical Brothers за кліп на пісню Вelieve.

      Найкращою ж групою (без приставок «поп», «рок» тощо) несподівано був названий оригінальний гурт Gorillaz. Виступ мультяшних «горил» виявився незвичайним: на сцені з'явилося величезне голографічне зображення мальованих учасників колективу. «Ми — найкраща група, але ж ми навіть не існуємо насправді...» — з радісним подивом констатував один із засновників Gorillaz Джеймі Х'юлетт.

      Залишається хіба зазначити, що найкращим хіп-хоп-виконавцем «емтівішники» визнали Snoop Dogg, а в альтернативній музиці не було рівних System of a Down.