Вибори імен

08.11.2005

      Уже слід призвичаїтись до того, що тепер в Україні щовихідних відбуватиметься по кілька партійних з'їздів. І це зовсім не дивно, адже невдовзі стартує виборча кампанія, а до того часу партіям треба визначитися з тим, як іти на вибори, з ким об'єднуватися, а потім ще й сформувати списки. Зважаючи ж на те, що в Україні більше ста партій, і чимала частина з них теж марить потраплянням у ради різних рівнів, «з'їздопад» тривалістю в кілька місяців нам гарантований. Минулий уїк-енд тільки підтвердив цю тенденцію.

* * *

      У суботу в кінотеатрі «Зоряний», який слугував штабом Януковича на минулорічних президентських виборах, відбувася з'їзд Партії регіонів. Невідомо, що такого сокровенного на ньому обговорювалося, але він був закритим для журналістів. Хоча, як свідчить «Українська правда», сам Віктор Янукович цьому вельми здивувався, сказав, що подібних рішень політрада не приймала, і «якби ви до мене звернулися раніше, то проблем би не було».

      Найважливішим же рішенням з'їзду стало підтвердження ідеї керівних органів партії — йти на вибори самостійно. Хоча й цей факт складно назвати остаточним, позаяк визначальні рішення «регіонали» приймуть тільки на наступному форумі, 3 грудня. «Офіційно це рішення буде прийматися третього грудня на позачерговому з'їзді, — дещо туманно розповів журналістам пан Янукович, — а сьогодні воно обговорене і схвалене на з'їзді».

      Рішенням іти на вибори осібно голова Партії регіонів пояснив кількома причинами. «По-перше, — цитує свого лідера прес-служба ПР, — будь-яка блокова структура є заздалегідь тимчасовим, нестійким утворенням, орієнтованим на досягнення якоїсь проміжної мети. Партія ж створюється для тривалої, багаторічної роботи». Друга причина — що блок об'єднує партнерів, які не мають «цілісної ідеології». «По-третє, — продовжив Янукович, — політичний досвід країни свідчить, що більшість блоків розвалилися відразу ж після виборів. Хіба ми хочемо повторити долю блоків «Наша Україна» або «За єдину Україну!»?» (учасником розваленої пізніше «Єди» в 2002 році була Партія регіонів під проводом тоді ще Миколи Азарова).

      Виборчий список ПР буде затверджений на тому-таки з'їзді 3 грудня. Причому до нього можуть увійти інші політичні сили. Але не шляхом блокування, а через вливання певних персоналій. Це, скажімо, стосується лідера партії «Нова демократія», екс-«губернатора» Харківщини Євгена Кушнарьова, який давно хотів створити союз із Януковичем.

      «Зараз розглядається питання участі окремих фізичних осіб, які не є членами Партії регіонів, але займають активну позицію... Це люди, з якими Партія регіонів укладатиме спеціальні угоди і, можливо, включатиме до списків різних рівнів», — зазначив Віктор Янукович.

* * *

      Напередодні з'їзду НСНУ свою партійну конференцію проводив київський осередок «партії Ющенка», який очолює голова фракції «Наша Україна» у ВР Микола Мартиненко. Найцікавішим його рішенням стало звернення до Президента України з проханням очолити список НСНУ на виборах. Цей пункт з'явився у резолюції спонтанно — таку пропозицію запропонував один із делегатів, і його дружно підтримала більшість учасників конференції.

      Сам Віктор Ющенко тривалий час не висловлює конкретних коментарів з приводу свого лідерства у списку. Хоча, наприклад, місяць тому в інтерв'ю британському часопису «Файненшл таймс» читалося негативне ставлення до участі в парламентських перегонах. «Ні, я Президент, — відповів глава держави на питання про можливість утворення коаліції з Юлією Тимошенко, — я не беру участі в цих виборах. Але, звичайно, я буду радити своїм друзям консолідувати свої зусилля з іншими політичними силами».

      Однак виявляється, що Ющенко все ще «думає» над пропозицією очолити список НСНУ. Ці вагання пов'язані з тим, що у владу зараз пускають чимало списів, від цього падає довіра до неї, а Ющенко присутністю свого прізвища на чолі списку хоче «витягти» НСНУ на вищі показники . «Я просив би, щоб ви мені дали тайм-аут поміркувати до 12 листопада (цього дня має відбутись з'їзд НСНУ. — Авт.)... Я подумаю», — заявив Президент у неділю після відзначення річниці визволення Києва від фашистських загарбників. Він додав, що останнім часом на його команду здійснено багато «несправедливих атак», повідомляє УНІАН. При цьому Президент наголосив, що йдеться не про персони Президента чи Прем'єр-міністра, чи когось іншого, а йдеться про те, щоб в Україні були «укорінені» цінності демократії, верховенства права, свободи слова тощо — «з боями, втратами, з успіхами і неуспіхами». Відтак, додає Віктор Андрійович, «якщо моя присутність у якомусь окопі додає таких цінностей — я буду в тому окопі. Не дивлячись на те, скільки по мені буде випущено ще куль, докорів чи будь-яких інших речей».

      Повертаючись до конференції київської НСНУ, то вона проводитиметься у кілька етапів. На пізніший термін, приміром, перенесене питання про кандидата на посаду міського голови.

* * *

      Партію «Відродження» перейменовано на честь її покійного лідера, екс-міністра транспорту Георгія Кірпи. Тепер її офіційна назва — партія «Відродження» імені Георгія Кірпи». Таке рішення прийняв з'їзд цієї політичної сили. Він також визначився зі своїм новим лідером. Ним став народний депутат Анатолій Франчук, заступник голови «Відродження» і колишній сват Леоніда Кучми. За повідомленням УНІАН, ця партія вирішила йти на вибори у блоці з Партією честі й боротьби із корупцією та організованою злочинністю.

* * *

      Партія свободи та Всеукраїнська партія трудящих братимуть участь у виборах до Верховної Ради, до рад усіх рівнів, а також виборах сільських, селищних і міських голів у березні 2006 року в блоці під назвою «Блок Євгена Марчука». Таке рішення, за повідомленням прес-служби ПС, прийняте на засіданні координаційної ради цих партій.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>